A matrac megfelelő tisztítása

  • Olvasási idő:3perc

Mindannyian szeretünk aludni, és szeretnénk hogy a matracaink tiszta, kényelmes helyet biztosítson számunkra a pihenéshez. De mi történik, ha a matrac piszkos lesz ? Hogyan akadályozhatja meg, hogy a poratka és más allergének megzavarják az alvását ? Milyen rutinszerű karbantartást igényel egy matrac ?


Kapcsolódó cikkek


Mit tegyek naponta, hetente és havonta, hogy tisztán tartsam a matracomat ?

Fedje le a matracot, hogy megvédje és meghosszabbítsa a tisztítások közötti időt. Fontolja meg egy matrachuzat vásárlását, hogy megvédje a matrac felületét. Válasszon mosható huzatot, amelyet könnyű levenni és kicserélni a matracára. Egyes huzatok még a poratkaallergiát is mérséklik, és csökkentik a matrac porszívózásának szükségességét.

A matracokon mindig legyen huzat
A matracokon mindig legyen huzat

Hetente mossa ki az ágyneműt, a párnahuzatot és a paplant vagy a paplanhuzatot. A tiszta ágynemű megvédi a matrachuzatot, amely viszont megvédi a matracot a szennyeződéstől. Vegye le és mossa ki a matrachuzatot, ha bármilyen kiömlött anyag van rajta, vagy legalább havonta. Ilyenkor ellenőrizze a matracot, hogy nincsenek-e rajta foltok, és kezelje azokat.

Jó ötlet továbbá legalább havonta egyszer kiporszívózni a matracot. A por, a korpa és a poratkák felhalmozódnak a matracban. Még azok is, akik nem allergiások, elkezdhetik észrevenni a port és a szennyeződéseket a matracukban. Porszívózza ki a matracát a porszívó kárpitra való tartozékával. Ha valaki valóban allergiás az otthonában, akkor lehet, hogy gyakrabban kell porszívózni és/vagy szükségessé válhat egy matrachuzat vásárlása.

Mit tegyek, ha kiömlött vagy foltok kerülnek a matracomra ?

Ha folt vagy kiömlés történik a matracon, azonnal el kell távolítania és ki kell mosnia az összes ágyneműt, beleértve a matrachuzatot is. Ha a matrac felülete koszos vagy szennyezett lett, próbálkozhat samponnal és vízzel.

Alternatívaként enyhe mosogatószert is keverhet vízzel, amíg hab nem képződik. A száraz habot csak a szennyezett területre vigye fel egy szivacs segítségével. Törölje át a területet egy olyan szivaccsal, amelyből meleg vizet csavartak ki. Igyekezzen elkerülni, hogy a matrac belső párnázata vizes legyen. Hagyja a területet alaposan megszáradni. Ha a hőmérséklet elég meleg, a matracot a szabadban gyorsan meg lehet szárítani. Használhat egy ventilátort is, amely végigfúj a matrac felületén, hogy az gyorsan megszáradjon.

Tényleg 6 havonta kell megfordítani a matracokat ?

Régebben nagyon elterjedt gyakorlat volt, hogy a matracot 6 havonta megfordították, hogy segítsék az egyenletes használatot. Ez különösen akkor volt fontos, ha csak egy személy aludt az ágyban, vagy ha az ágytársak közötti méretkülönbség jelentős volt. Manapság azonban sok ágy egyik oldala párnázott, vagy más olyan szerkezetű, ami miatt az ágy megfordítása nem jó ötlet. Ellenőrizheti a gyártó utasításait, de ha a matrac párnás vagy kijelölt fej- és lábrésszel rendelkezik, akkor nem szabad megfordítani. Egyes gyártók még mindig azt javasolják, hogy hathavonta forgassa meg az ágyat úgy, különösen, ha a matrac vadonatúj.

Mennyi ideig tart a matracom ?

Nagyon nehéz megjósolni, hogy egy matrac mennyi ideig fog kitartani, mivel manapság a matracoknak különböző típusai és gyártási módjai vannak. A legtöbb matrac élettartama 8-10 év. Bár egyes csúcsminőségű matracokra akár 25 éves garanciát is vállalnak.

Ha matraca kezd úgy kinézni, mintha már jobb napokat látott volna, és ha alvás után egyre nagyobb merevséggel és fájdalommal szembesül, lehet, hogy itt az ideje, hogy új matrac után nézzen. A jó hír az, hogy egy matrachuzat használatával és rendszeres karbantartással bármely matracnak hosszabb élettartamot biztosíthat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....