Felújítás vagy újjáépítés ?

  • Olvasási idő:4perc

Ha olyan háza van (amit lehet hogy most vett), amely “egy kis szeretetre szorul” (ahogyan azt gyakran látja az ingatlanhirdetésekben), talán azon gondolkodik, hogy felújítsa-e a meglévő házat, vagy lebontja és újrakezdi. Ez egy nagy döntés, amely alapos megfontolást igényel. Ahhoz, hogy az Ön költségvetésének és igényeinek megfelelő döntést hozzon, kezdje néhány kérdéssel, majd alaposan nézze meg, mit szeretne elérni, milyen állapotban van a meglévő háza, és milyen helyi törvények befolyásolhatják a projektet.


Kapcsolódó cikkek


Mennyi ideig fog otthonában maradni ?

Ha hosszú távon tervezi, hogy a házban marad, majd eladja, általában bölcsebb lebontani és újjáépíteni, legalábbis tisztán pénzügyi szempontból.

Az otthon fizikai elemei időzítettek

Abban a pillanatban, amikor kész egy ház, az idő elkezd ketyegni. A külső festék akár hét évig is eltarthat, de zordabb éghajlaton inkább öt évig. A mosogatógépek kevesebb mint egy évtizedig, a központi légkondicionálók 10-15 évig, a lapos kompozit zsindelyek pedig körülbelül 20 évig tartanak.

Ráadásul, míg egyes elemek élettartama szakaszosan változik, sok más elem élettartama nagyjából egy időben jár le. Ami a költségeket illeti, egy mosogatógép cseréje senkinek sem okoz örömet, de képzelje csak el, hogy ezt ugyanabban a naptári évben kell elvégeznie, amikor a tetőt, az ereszcsatornákat és a központi légkondicionálót is már lecserélte.

Az újjáépítéssel a ház fizikai jellegét tekintve visszaállítja a képzeletbeli órát, a készülékektől kezdve a ház burkolatáig (pl. tetőfedés, stb.) mindent. Amikor 15 évvel később eljön az eladás ideje, egy 15 éves házat ad el egy 40 éves helyett. Bónuszként pedig abban az örömben volt része, hogy ez alatt a 15 év alatt egy új házban élhetett. A vevők jól ismerik a házak korát, ha mégsem, akkor az ingatlanügynökük és a házellenőrük tudatosítja bennük ezt a tényt.

Mennyit szeretne költeni ?

Ha szűkös a pénze, az átalakítás mindig a legjobb megoldás. Kezdheti például a fürdőszoba átalakításával, majd a többi helyiségre is áttérhet, ahogy a költségvetése és az ideje engedi.

Alternatív megoldásként a lebontás és újjáépítés opció a mindent vagy semmit. Az első nagy vásárlás – a bontás – után marad egy üres telek, amely kötelezi Önt az új otthon építésére. Hacsak nem akar egy üres telek tulajdonosa lenni, tovább kell haladnia. A legrosszabb, ha a ház csak részben készül el, mert az elemeknek kitett szerkezetek gyorsan öregednek.

Vegye figyelembe az életkörülményeket érintő igényeket

A legtöbb átalakítási projektet akkor lehet befejezni, amikor Ön már lakja az otthont. Ez mind a költségmegtakarítás, mind a kényelem szempontjából előnyös lehet. Szükség lehet rá akkor is, ha ez az Ön elsődleges lakóhelye. Ne feledje azonban, hogy családja egy ideig építkezési zónában fog élni. Vegye figyelembe a gyermekekkel és háziállatokkal kapcsolatos biztonsági kérdéseket az átalakítás során.

A teljes lebontás és újjáépítés miatt Önnek és családjának más, ideiglenes lakhatási körülményeket kell kialakítania az építkezés ideje alatt. Vegye figyelembe az azzal járó többletköltségeket, hogy akár több hónapra is ki kell költöznie otthonából, ha az újjáépítés mellett dönt.

Határozza meg a ház valódi állapotát

Bár minden házat át lehet alakítani, nem minden házat kell átalakítani. Az iparági szakemberek általában egyetértenek abban, hogy vannak helyzetek amikor a lebontást, újjáépítést kell preferálni, mert a felújítás még költségesebb lenne.

Ha hozzá kell építeni

A további helyigény természetesen nem az egyetlen ok az újjáépítésre. A probléma az, hogy ez a meglévő ház kiterjedt, drága átalakításával együtt történik – ez kettős igénybevétel a finanszírozásból.

Ha újra kell építeni

Az alapozás rossz, és sok munkát igényel, mielőtt a házat átalakítanák. Túl alacsony a mennyezet az Ön ízlésének megfelelően ? Nem egyszerű dolog megemelni egy mennyezetet – kivéve, ha rengeteg üres hely van odafent. A felette lévő padlót el kell távolítani, majd újra kell építeni.

Legyen tisztában az övezeti korlátozásokkal

A területrendezési törvények szabályozzák az épületek típusát, méretét és elhelyezkedését bármely ingatlanon. Városi és számos külvárosi területen a házak átépítése gyakran az eredeti ház alapterületére korlátozódik. Más szóval, nem bonthat le egy kis házat, és nem építhet fel egy kastélyt. A területrendezési törvények korlátozhatják az új ház magasságát is, így előfordulhat, hogy nemcsak a régi alapterületre, hanem egy- vagy kétszintes épületre is korlátozódik. Emellett a törvények számos övezetben nem engedélyezik a bérbeadást. Ha szeretne kiegészítést építeni, hogy bérlők számára kiadja, ez nem biztos hogy megengedett. Mindenképpen vizsgálja meg a város vagy a megye területrendezési és engedélyezési törvényeit, mielőtt elkezdené a munkát, akár átalakításról, akár újjáépítésről van szó.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....