Tippek az otthonos hálószobához

  • Olvasási idő:5perc

A hálószobának személyes menedéknek, szentélynek kell lennie, amely kifejezi kedvenc színeit, és érzéseit. Készítse fel a hálószobáját hogy csak nyugalmat és kényelmet szerezzen Önnek.


Kapcsolódó cikkek


Válasszon finom színeket

Merész alapszínek helyett válasszon nyugtató árnyalatokat és nyugtató, monokróm tónusokból álló palettát. Ne feledje a színelméletet: a kék, a levendula vagy a zöld gyengéd árnyalatai nyugodtnak és derűsnek számítanak. A telt tónusú árnyalatok segítenek megteremteni a meghittség és a kényelem hangulatát. Ezek közé tartozhatnak a különböző árnyalatú barnák, a mély gránátalma vagy a topáz. A hálószobában használja a kedvenc színei tompított változatait. Ez azt jelentheti, hogy padlizsán helyett lilát, vagy mandarin helyett sütőtök színt válasszon.

Ne hagyja figyelmen kívül a mennyezetet

A mennyezet az ötödik fal a szobában. Amikor az ágyban fekszik, egy unalmas, üres felületet lát ? Adjon hozzá finom mintát vagy lágy színeket. Fesse a mennyezetet a fal színének egy kicsit világosabb változatára. Ez segít vizuálisan lejjebb vinni a mennyezetet, és a térnek a kényelem és az intimitás érzetét adja.

További megoldás lehet a mennyezet stencilezése vagy tapétázása, építészeti elemek hozzáadása gerendák vagy díszlécek formájában, vagy dekoratív festékkezelés alkalmazása. A végső luxus érdekében az ezüstleveles hálószobai mennyezet, a mennyezetről lelógó baldachinos ágy, a mennyezetről lelógó függönyök érzékiségbe és melegségbe burkolhatja Önt, miközben textúrát, dizájnt és színt adhat a mennyezetnek. Adjon hozzá finom árnyalatokból álló csillárt, amely színt, mintát és textúrát hoz az Ön fölött lévő “ötödik falra”.

Tartsa meg a hálószobát egyszerűnek

A hálószobának hangulatosnak és egyszerűnek, kifinomultnak és elegánsnak kell lennie, függetlenül attól, hogy milyen stílusú dekorációt választ. A könnyű mozgás érdekében hagyjon legalább 1 méter távolságot az ágy és az oldalfalak, vagy nagyméretű bútorok között, és legalább fél méter távolságot az ágy és az alacsony bútorok, például asztalok és komódok között. Ha az ágyat meg kell kerülnie, hogy a szekrényből a fürdőszobába jusson, gondolja át, hogyan tudja az ágyat áthelyezni.

A hálószobát csak azzal rendezze be, amire szüksége van. Egy ágy, egy vagy két éjjeliszekrény, egy komód és egy szék a legszükségesebbek. Minden más csak rendetlenség. Ha van hely, helyezzen el a komódot a szekrényben.

A kiegészítőket a lehető legkevesebbre kell csökkenteni. Válasszon egy szép műalkotást, rendezzen el néhány családi fotót, adjon hozzá virágokat és gyertyákat, és hagyja úgy őket.

Válassza ki a megfelelő méretű bútorokat

Amikor készen áll a hálószobabútor vásárlásra, kezdje egy alaprajzzal és egy kimért térrajzzal. A bútoroknak illeszkedniük kell ahhoz a helyiséghez, amelyben élnek, és ez különösen igaz a hálószobabútorokra. Ne válasszon nehéz, nagy ágyat és komódot egy kis hálószobába. Ha a mennyezet magas, egy magas fejtámla segít láthatóan kisebbre venni a méretet.

Kényelmes hálószoba szép bútorokkal
Kényelmes hálószoba szép bútorokkal

Ha a hálószobája nagy, válasszon hozzá illő bútorokat is. Adjon hozzá egy széket és egy ottománt, vagy helyezzen egy bútort az ágy végébe. A túl kicsi bútorok és kiegészítők elveszettnek tűnnek egy nagy szobában. A hálószoba nyugodt hangulatának fokozása érdekében tárolja a dolgokat a szem elől elrejtve. A szoba nyugodtabbnak és tágasabbnak fog tűnni.

Válasszon olyan éjjeliszekrényt fiókokkal vagy ajtókkal, amelyek mögé könyveket, testápolót és olvasószemüveget rejthet elérhető közelségben, de láthatatlanul. Ha még több tárolóhelyet szeretne, válasszon egy szoknyás asztalt vagy egy kis fiókos komódot.

Használjon egy ládát vagy egy tároló padot az ágy lábánál, ahol extra lepedőket, takarókat és párnákat tárolhat. A könnyen elérhető könyvek és kiegészítők számára használjon beépített polcokkal vagy tolópanelekkel ellátott fejtámlát.

Egy egyedi tervezésű kisszekrénnyel maximálisan kihasználhatja a szekrénytér adta lehetőségeket. Helyezhet dobozokat az ágy alá, melyeket egy szép ágyszoknyával rejthet el.

Készítsen egy privát zugot

Ajándékozza meg magát egy csendes, olvasásra alkalmas hellyel. Hozzon létre egy meghitt olvasó- vagy pihenőhelyet egy kényelmes székkel és lábzsámollyal az ágya végén vagy a sarokban. Ha van hely, tegyen egy széket a hálószoba ablaka alá. Élvezze a kilátást és a természetes fényt.

Kényeztesse magát luxus ágyneművel

Rakja tele hálószobáját gyönyörű és fényűző szövetekkel. Semmi sem növeli annyira a hálószoba kényelmét, mint a gyönyörű ágynemű. Ne vásároljon 100 százalékosnál kevesebb pamutból készült lepedőt, vagy olyan vásznat, amelynek szálszáma 350 vagy annál magasabb. Ha olyan lepedőt szeretne, mintha egy ötcsillagos szállodából származna, küldje el a tisztítóba professzionális mosásra és vasalásra, ami nem kerül sokba, de a Ritz szállókhoz méltó ropogós simaságot eredményez.

Kényelmes ágynemű a nyugodt alváshoz
Kényelmes ágynemű a nyugodt alváshoz

Vigyen be más érzéki érzésű anyagokat is a hálószobába, egy puha mohair vagy kasmír huzattal az olvasószék karfáján, borítsa be a falakat selyem vagy texturált falburkolattal, akasszon fel selyem drapériákat, vagy szerezzen be baldachinos ágyat, vagy plüssel vonja be a padlóburkolatot.

Fény a szobába

Ha szereti a fényt kiszűrő puha, áttetsző függönyöket, akkor kombinálja lefelé húzható, átlátszatlan redőnnyel, hogy éjszaka is megőrizze a magánéletet, és eltakarja a reggeli fényt.

Minden drapéria esetében tartalmazzon átlátszatlan redőnyöket vagy drapériabélést, hogy távol tartsa a napot, amikor későig szeretne aludni.

Többféle világítási lehetőség beépítése

Egy hálószobában jó, ha a világítást “rétegesen” helyezzük el a szobában. A környezeti világítás az egész szobát megvilágítja, a kis lámpák az olvasáshoz és más tevékenységekhez összpontosíthatják a fényt, az akcentusvilágítás pedig segít a falakat lágy megvilágításba borítani.

Ha az olvasófényt oda szeretné összpontosítani, ahol szükség van rá, használjon mozgatható karú éjjeli lámpát. Minden lámpa legyen állítható fényerőszabályzóval felszerelve. Szereljen fel külön be, és kikapcsolót minden egyes lámpához, hogy szelektív legyen, és csak azt a területet világítsa meg, amelyet szeretne.

Legyen a hálószobája igazi kikapcsolódás

Próbálja fegyelmezni magát, hogy mobiltelefonját, számítógépét, tévéjét, edzőgépét, ne használja a hálószobában. Teremtsen egy megbecsült helyet a pihenésre és a megújulásra. Imádni fogja, ha van egy szoba, amelyet az olvasásnak, az alvásnak és a romantikának szentelhet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....