Milyen a ranch-stílusú otthon ?

  • Olvasási idő:4perc

A ranch-stílusú, vagy farmházaknak nevezett épületek hihetetlenül népszerűek az Egyesült Államokban. Viszont jó esély van rá, hogy már Ön is járhatott ilyenben, mert Magyarországon is elterjedőben vannak, főleg inkább a vidéki környezetekben. Ahogy egyre többen választják a csendesebb vidéki életmódot, úgy terjed lassan ez a fajta építési stílus is. Most nézzük meg egy kicsit a jellemzőit, és történetüket.


Kapcsolódó cikkek


Ranch ház a szabadban
Ranch ház a szabadban

Gyakran betonlapra épülnek, és ezek az otthonok jellemzően csak egy szintesek (egy osztott szintes ranch többszintes, de erről majd később), és nyitott alaprajzúak. Sok lakástulajdonos számára az a könnyedség, hogy minden egy szinten van, és a beltéri-kültéri életre való összpontosítás teszi a ranch-házakat rendkívül kívánatossá.

Ráadásul gyakran viszonylag könnyen kiépítheti és bővítheti az otthont, így népszerű választás mindazok számára, akiknek sok földterületük van.

A ranch házak története

A ranch házak az 1930-as évekre nyúlnak vissza, és úgy gondolják, hogy Kaliforniából származnak. A hagyományos, szegmentált szobáival szemben a hagyományos ranch-ház nyitott alaprajzú volt, és különös figyelmet fordítottak a megközelíthetőségre, a nyitottságra és a térre. Az modernebb életmód és a beltéri-kültéri építhetőségre összpontosítva a ranch az 1930-as években Kaliforniában vezető építészeti erő volt, mielőtt elterjedt volna az egész országban. A háztulajdonosok már nem kerestek formális étkezőket és tagolt tereket, hanem olyan családközpontú otthont akartak, amely ellentétben állt azokkal a házakkal, amelyekben felnőttek.

Az 1950-es évekre minden 10 épített házból majdnem 9 volt ranch, és ez a trend parttól partig terjedt. A külvárosok házának tekintették ezeket az otthonokat, és a családok a városmagtól eltávolodva, nagyobb teret és telket keresve bukkantak fel a településeken. Az ugyanebben az időben fellendülő századközepi házak is egyfajta ranchnak tekinthetők.

Bár a 20. század közepén a ranch stílusú házak domináltak, az 1970-es évekre a háztulajdonosok ismét a kétszintes házak felé fordultak, és a design is veszített népszerűségéből.

A ranch otthonok legfontosabb jellemzői

A ranch-házat a burjánzó elrendezésről és az egyszintes alaprajzról ismerheti fel. A földszintre épül, így nem kell egy tornácon felmennie, hogy bejusson a házba.

Tipikus ranch ház
Tipikus ranch ház

Néhány közös külső jellemző az alacsony hajlású tető, a túlnyúló eresz, a nagy ablakok a ház minden oldalán és a csatolt garázsok. Bár nem gyakori, de sokuknak volt egy kis elülső tornáca is, de a legtöbbjüknek szinte mindig volt egy hátsó tornáca, amely segített átmenetet képezni a beltérből a kültérre.

Belül gyakran nyílt nappali és étkező alaprajzot, valamint kifelé vezető üveg tolóajtókat lehet találni. Az L-alakú alaprajzok is gyakoriak voltak, de a ház egésze a szabadba való könnyű kijutás köré épült. Valójában sok különböző típusú ranch-ház létezik. Néhányat biztosan felismerhet:

Kaliforniai ranch: Az eredeti ranch stílusú ház. Úgy épült, hogy amelyben a belső és a külső terület az egész térben átmenetet képez.

Külvárosi ranch: Ez az a ranch-típus, amelyet valószínűleg a legkönnyebben társít a ranch építészeti stílushoz. A dobozos külső, és a nyitott elrendezésű belső térről ismert ez az a ház, amely igazán meghatározta az 1950-es évek külvárosát.

Szintes ranch házak: Bár ezek az otthonok hagyományos ranchoknak tűnnek, belül valójában két, vagy háromszintesek. Egy lépcső vezet a földszintre és az emeletre is, ami lehet kívül is vagy belül is.

Mesebeli ranch: Ha olyan ranchot lát, amely tele van sok építészeti részletekkel, akkor az valószínűleg egy mesebelinek mondott ranch. Ezek az otthonok részletes díszítéssel, gyémánt alakú ablakokkal és szabadon álló szarufákkal rendelkeznek.

Érdekes tények

A ranchot a Dél-Kaliforniában felbukkanó spanyol koloniális házak ihlették, és hamarosan a beltéri-kültéri élet új szabványává vált.

Amikor a férfiak hazatértek a II. világháborúból, a családok a külvárosokba költöztek, ahol a közösséget tudtak alkotni, és az otthonok is megfizethetőek voltak. A külvárosi stílusú ranch gyorsan felépíthető volt, és a középosztály számára is elérhetővé vált, ami hozzájárult népszerűségének növeléséhez az 1950-es években.

Bár a ranch nem a legkeresettebb új építésű ház Amerikában, még mindig nagyon népszerű, és továbbra is kívánatos otthonok, különösen az idősödő lakosság számára, amely értékeli hogy nincs lépcső, és a könnyen bővíthető alaprajzot.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....