Hogyan kell festeni a fürdőszobai szekrényeket ?

 • Olvasási idő:5perc

A szekrények festése logikus lépés egy költséghatékony fürdőszobai felújítási projektben. Kevés dolog képes olyan látványosan átalakítani egy teret, mint a szekrények újrafestése. Tekintettel az új fürdőszobaszekrények meredek árára, még a festéstől irtózó lakástulajdonosok is elkezdhetnek foglalkozni a lehetőséggel, mivel rengeteg pénzt lehet megtakarítani vele, miközben a fürdőszoba remekül fog kinézni.


Kapcsolódó cikkek


Ez a projekt könnyen eltarthat néhány hétvégét is akár, attól függően, hogy mennyire kiterjedt a munka. De ha hajlandó időt szánni arra, hogy jól csinálja, az új festés évekig tart, és ugyanolyan jól fog kinézni, mintha újat vett volna.

A fürdőszobaszekrények festésének alapjai

A fa fürdőszobaszekrényeket a legkönnyebb festeni. Más felületek, például a melamin, vagy a termofólia is festhetők, de az eredmény nem biztos, hogy olyan kielégítő lesz, mint a fa esetében.

Ha a fürdőszobaszekrényeket el tudja távolítani, a feladat sokkal könnyebb lesz. Nem kell aggódnia amiatt, hogy a festék kerül a falakra, vagy kifolyik a szekrénypultra, padlóra. Még ha a szekrényt nem is tudja eltávolítani, a szekrényajtókat el kell tudnia távolítani.

Fürdőszoba szekrény festék lehetőségek

Kétféle festéket használhat ehhez a munkához: vízbázisú és olajbázisú festéket. Az olajbázisú festék tartós felületet ad, amely jól használható a nagy forgalmú területeken, és kevésbé valószínű, hogy ecsetvonások jelennek meg rajta, mint a vízbázisú festékeken. Az olajbázisú festéknek azonban hosszabb ideig tart megszáradni, és a festőszerszámokat kémiai oldószerekkel kell tisztítani.

A festéssel teljesen új fürdőszobaszekrénye lehet
A festéssel teljesen új fürdőszobaszekrénye lehet

A vízbázisú (latex) festék gyorsan szárad, és vízzel tisztítható. Használjon félfényes, szatén vagy fényes festéket, mert ezek tartósak és könnyen tisztíthatók. A tartósság és a minőség érdekében keressen 100 százalékos akril zománc formulát.

Legyen óvatos az olajbázisú festékekkel

Az olajbázisú festéket mindig rendkívül jól szellőző helyiségben kell alkalmazni. Ha nem tudja a szekrényeket nyitott területre vagy szellőztetett helyre vinni, akkor gondoskodjon légzőmaszkról, és hogy a fürdőszobából folyamatosan áramoljon a levegő a szabadba.

Előkészítés

Távolítson el minden tárgyat a szekrényekből és fiókokból. Terítsen le műanyag lepedőket a munkaterület körül, hogy megakadályozza a festék padlóra kerülését. Vigyen fel festőszalagot minden olyan felületre, amelyet védeni szeretne, például a munkalapokra, ahol azok a szekrényekhez csatlakoznak.

Helyezzen egy kis darab festőszalagot minden szekrényajtó és fiók belső oldalára. Címkézzen fel minden egyes darabot, hogy azonosítsa, melyik szekrényhez tartozik.

Ha fürdőszobaszekrényt szétszedi akkor sokkal könnyebb lesz festeni is
Ha fürdőszobaszekrényt szétszedi akkor sokkal könnyebb lesz festeni is

Csavarhúzóval vagy fúróval távolítsa el az ajtókat és a zsanérokat a szekrényekből. Vegye ki a fiókokat, majd ha lehetséges, távolítsa el a fiókok frontjait a fiókdobozokból. Ha az eltávolítás nem lehetséges, hagyja a frontokat rögzítve, és maszkolja le a frontokat a fiókokon.

Amire szüksége lesz

Felszerelés / szerszámok

 • Vödör
 • Szivacs
 • Gumikesztyű
 • Csavarhúzó vagy akkus fúrógép
 • Gittkés
 • Alapozó
 • Festékes tálca
 • Festékszóró vagy festékhenger
 • Természetes vagy szintetikus sörtéjű ecset

Anyagok

 • Műanyag lepel
 • Festőszalag
 • TSP (trinátrium-foszfát) vagy TSP-helyettesítő anyag
 • Fa gitt
 • 150-es szemcseméretű csiszolópapír
 • Festék alapozó
 • Festék
 • Új zsanérok (opcionális)
 • Új kilincsek vagy fogantyúk (nem kötelező)

Tisztítsa meg a szekrényeket

Tisztítsa meg a szekrénydobozok külső felületeit, valamint az ajtókat és a fiókok előlapjait TSP-vel (vagy kevésbé mérgező helyettesítő anyaggal), hogy eltávolítsa a zsírt és a szennyeződéseket. Ha a szekrények belsejét is lefesti, tisztítsa meg azokat is.

Mi az a TSP ?
A trinátrium-foszfát (TSP) hatékony és olcsó tisztításra használatos vegyszer. Enyhe bőrirritáló hatású, ezért mindenképpen viseljen gumikesztyűt, ha TSP-oldattal dolgozik.

Egyesek nem ajánlják a TSP-t és más foszfátalapú szereket. Ha ez a helyzet, akkor is találhat hatékony TSP-pótlókat (gyakran “TSP-pótlónak” nevezik), amelyek a legtöbb barkácsáruházban vagy háztartási központban raktáron vannak.

Ha horpadások vannak a felületen

Ellenőrizze a szekrénydobozokat, ajtókat és fiókokat, hogy nincsenek-e rajtuk horpadások. Használjon gittkést és fagittet a sérülések kijavításához. Simítsa el a gittet a késsel, és hagyja megszáradni, majd csiszolja simára. 220-as csiszolópapírral, majd enyhén csiszolja le a szekrények külsejét, valamint az ajtókat és a fiókok előlapjait. Ez segíteni fogja az alapozó és a festék megtapadását a felületen.

Törölje le a felületeket nedves ruhával, hogy eltávolítsa a port. Ha igazán tiszta felületet szeretne, törölje át újra egy száraz és tiszta textillel, miután a szekrények megszáradtak.

Tipp
Különösen figyelmesen csiszolja le az ajtópanelek bemélyedéseit és a díszlécek környékét. A cél az, hogy minden felületet érdesítsen a festék tapadásához.

Az alapozó

Egyenletes alapozóréteget kell felvinni a szekrénydobozok, valamint az összes ajtó és fiókfront szabad felületére festékszóróval, hengerrel vagy ecsettel. Ehhez a munkához a legjobb a festékszóró, amelyet egyes barkácsáruházakban bérelhet ha nincs Önnek. Ha ecsetet használ, hosszú, egyenletes mozdulatokkal fessen, hogy az ecsetvonások ne legyenek láthatóak. Ne felejtse el lefesteni a szekrényajtók széleit is. Utána hagyja az alapozót teljesen megszáradni, a gyártó utasításai szerint.

Tipp
Ha lakkozott szekrényeket fest, a legtöbb festékgyártó azt ajánlja, hogy az első réteghez olajalapú alapozót használjon. A latexfesték jól tapad az olajalapú alapozóra.

Vigye fel az első festékréteget

Vigye fel az első festékréteget az ajtókra, fiókfrontokra és szekrénydobozokra. Ha vízbázisú festéket használ, használjon szintetikus ecsetet vagy festékszórót. Az olajbázisú festékekhez a természetes sörtéjű ecset a legjobb. Általában az a legegyszerűbb, ha hagyja teljesen megszáradni a frontokat, mielőtt a hátlapokat lefestené. Hagyja a festéket megfelelően megszáradni.

A második festékréteg felvitele

Vigyen fel egy második festékréteget az összes felületre, és hagyja megszáradni 24 órán át, vagy a gyártó által megadott teljes száradási időig. Ez lehet egy hét vagy több is. Néha ennyi idő szükséges hogy a felület rendesen megszilárduljon, mielőtt a szekrényeket újra normál használatba venné.

A szekrények összeszerelése

Szerelje vissza a régi hardvereket, vagy szereljen fel újakat. Rögzítse az ajtókat a szekrénydobozokhoz, és rögzítse vissza a fiókok előlapjait a fiókokhoz, ha eltávolította őket. Csúsztassa vissza a fiókokat a helyükre.

Tipp
A drámaibb átalakítás érdekében fontolja meg az összes hardver cseréjét a projekt során, hogy a szekrények valóban korszerű megjelenést kapjanak.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik