Erre figyeljünk a tetőkert kialakításánál

  • Olvasási idő:4perc

A tetőkertészkedés egy olyan fogalom, amely azóta létezik, amióta léteznek tetők. A városlakók már generációk óta ültetnek növényeket a tetőkre és a tűzlépcsőkre. Még a zöldtetők, azaz a talajjal és növényekkel borított tetők is évek óta léteznek. Úgy tűnik, nem számít, hogy egy kertésznek mennyi földje van, mindig több helyet keresnek, és a tetőkertek minden fajtája egyre népszerűbb mind a lakó, mind a kereskedelmi tetőkön.


Kapcsolódó cikk


Rengeteg jó ok van arra, hogy fontolóra vegyük hogy tetőkertet alakítsunk ki

  • Kihasználatlan helyeket használnak ki
  • A kert megszépíti az üres teret
  • Magánéletet biztosíthatnak
  • Rendkívül környezetbarát lehet
  • Nem kell aggódni az őzek, nyulak vagy más, nem repülő kártevők miatt

A tetőkert lehetőségei

A tetőkertek kialakításakor többféle irányba is elindulhatunk. A teljesen beültetett zöldtetők, ahol a tetőt talajjal borítják, a növények pedig a talajban vannak, környezetvédelmi szempontból nagyon észszerűek, de a háztulajdonosok számára túl bonyolultak ahhoz, hogy saját maguk hozzák létre őket.

A tetőkert sok munkával de sok előnnyel is jár
A tetőkert sok munkával de sok előnnyel is jár

A zöldtetők súlya könnyen meghaladhatja a 25 kg-t négyzetméterenként, még mielőtt a többi súlyt hozzáadnánk. Szükség lehet egy statikus mérnökre vagy építészre, aki elvégzi a statikai elemzést, és valószínűleg egy profi céget kell felbérelnie a telepítéshez.

Legegyszerűbb a konténeres kertészkedés

A tetőkertészkedés legegyszerűbb és legszemélyesebb megközelítése a konténerek és magasított ágyások használata. A konténerekben termesztett növényekkel bármilyen stílusú tetőkertet létrehozhat, néhány egyszerű fűszernövénytől kezdve a formális, elegáns kaspókertekig. A konténerek tökéletesek a tetőkertek számára, mert könnyűek, hordozhatóak, rugalmasak és megfizethetőek.

A konténeres tetőkertészkedés a legegyszerűbb
A konténeres tetőkertészkedés a legegyszerűbb

A tetőkert gondozása

Bár a tetőn termesztett konténeres növények gondozása nagyban hasonlít a földön lévő konténerek gondozásához, van néhány sajátosság, amit figyelembe kell vennie, mielőtt elkezdi kivinni a cserepeket.

Engedély: Először is érdeklődjön a bérbeadójánál, és/vagy az építési hivatalban. A megközelíthetőséggel, az épületmagassági korlátozásokkal és a tűzvédelmi előírásokkal kapcsolatos kérdések megtilthatnak bármilyen tetőhasználatot.

Szerkezeti integritás: Győződjön meg róla, hogy a tető elbírja a terhelést. Kérjen meg egy engedéllyel rendelkező szakembert, hogy végezze el ezt. A talaj és a cserepek kezdetben nehezek, és a növények növekedésével egyre nehezebbek lesznek. Ha valaha is próbált már nedves földdel teli cserepet mozgatni, tudja, hogy a víz mekkora súlyt adhat hozzá.

Hozzáférés: Hogyan fogja be- és kihozni az anyagokat és a készleteket ? Ha lakásban lakik, győződjön meg róla, hogy használhatja a liftet. Egyes települések több bejáratot, kijáratot és esetleg kijárati világítást, tűzjelzőt és vészvilágítást írhatnak elő, aminek meg kell felelni ha a tetőn bármilyen átalakítást, vagy tevékenységet akarunk végezni.

Víz: Lesz-e lehetősége arra, hogy a tetőre juttasson ki egy tömlőt ? Az öntözőkannák kellemetlenné válhatnak, és a konténerek sok vizet igényelnek. Fontolja meg esőtgyűjtő hordó és csepegtető öntözőrendszer telepítését.

Hőség: A tetőre sütő nap mellett a tetőfelületről, a környező épületekről, a villamosokról és a fémtetőről, és közműszerkezetekről visszaverődő környezeti hő is jelen van. Valószínűleg valamilyen árnyékot szeretne biztosítani, ha nem is a növényeknek, de Önnek mindenképp hogy elviselhető legyen a növényekkel való gondoskodás.

Szél: A szél végigkorbácsolhatja az egyenes városi utcákat, különösen a magastetőkön. Érdemes megfontolni valamilyen falat vagy kerítést ami az erős szelet felfoghatja. Ha nem lehetséges szélfogót telepíteni, akkor valószínűleg újra meg kell vizsgálnia az építési szabályzatot az előírt magasságok és a szerkezeti stabilitás tekintetében. Ez különösen akkor fontos, ha az épületbiztonság a gyerekek és a háziállatok számára szabályokat ír elő.

Magánélet: A legtöbb tetőt a szomszédos épületek veszik körül. Ha a tetőkertje teljesen belátható lesz, érdemes lesz árnyékolást tervezni. Ültethet örökzöldekből álló sövényt, futtathat indákat egy rácsos falon, vagy egyszerűen egy nagy napernyőt vehet igénybe.

Elektromos ellátás: Az elektromos ellátás nem elengedhetetlen, de megkönnyítik a dolgokat. Ha azt tervezi, hogy éjszaka is élvezni akarja a kertjét, a gyertyák nem a legjobb világítás a kintléthez.

Tárolás: A kertészkedéshez rengeteg kellék társul. Szerszámok, műtrágya, komposzt, vödrök, stb. Egy háztetőn korlátozott a hely, és nehéz lehet kialakítani egy tárolóhelyet. A polcok is elegendőek lehetnek akár. Néhány tetőkertész keskeny szekrényeket választ tárolás gyanánt. Egy másik lehetőség a beépített tárolóval ellátott padok, amelyek kettős feladatot látnak el.

Költségek: Végül, de nem utolsósorban, mennyit hajlandó költeni a tetőkert kialakítására ? Kezdheti kicsiben és bővítheti, és menet közben vásárolhat több cserepet és növényt (és földet). Az igazi költség akkor jelentkezik, amikor a burkolat kialakításába, és a tetőre való építkezésbe akar kezdeni. A csempe vagy kő lerakása, a magasított ágyások és ládák építése, a világítás és a kertészeti bútorok hozzáadása mind-mind elkezd összeadódni. Ráadásul lehet, hogy több szerkezeti munkára lesz szüksége ezek alátámasztásához.

Függetlenül attól, hogy milyen volumenű tervezésbe kezd, kicsi vagy nagy, a tetőkert sok városi lakos számára a nyugalomba való befektetés, amely órákig tartó kikapcsolódást és jutalmat biztosít.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik