Régi csaptelep eltávolítása

  • Olvasási idő:4perc

Egy új csaptelep beszerelése nem nehéz feladat, kivéve egy lépést, a régi csaptelep eltávolítását. Ha a meglévő csaptelep már évek óta a helyén van, akkor a rögzítőanyák, amelyekkel a csaptelep rögzítve van, berágódhattak. Ráadásul a csaptelep csatlakozói általában, a mosdókagyló mögött, vagy a mosdószekrény belsejében vannak, és a szűk hely miatt ez a munka trükkössé válhat.


Kapcsolódó cikkek


A legtöbb csaptelep esetében az eltávolítás magában foglalja a vízvezetékek, és a rugalmas tápcsövek (a mosdó zuhanyfej csöve általában, ha van) levételét és a csaptelep hátsó részén lévő rögzítőanyák lecsavarozását a mosogató alatt. Ezt a csaptelepstílust felső szerelésű csaptelepnek nevezik, és messze ez a leggyakoribb a modern csaptelepek között.

Létezik egy másik csaptelep típus is, amelyben a mosogató alatt, egy általában sárgarézből levő csapteleptest található, a szelep és a kifolyócső végdarabjai pedig a mosogatóban lévő lyukakon keresztül nyúlnak felfelé, és felülről csavarozott rögzítőanyákkal vannak rögzítve. Ez a típus ma már viszonylag ritka, de ha az Ön csaptelepe meglehetősen régi, akkor előfordulhat, hogy ez a kialakítás van még használatban. Ezeket a csaptelepeket általában a mosdó, vagy mosdócsaptelepek kategóriájába sorolják.

Amire szüksége lesz a csaptelep eltávolításhoz

  • Vödör
  • Csőkulcs, lehetőleg 2 darab
  • Csavarhúzók
  • Imbuszkulcsok (ha szükséges)
  • Csavarlazító folyadék (ha szükséges)
  • Medencekulcs
  • Kés
  • Törölköző vagy rongy (nem kötelező)

Utasítások a munkához

A víz elzárása

Nem számít, milyen típusú csapja van, először is el kell zárnia a vizet. Ezt a mosogató alatt található két elzárószelep elzárásával, vagy a ház fő vízellátó szelepének elzárásával teheti meg. Az elzárószelepek akkor záródnak el, ha a fogantyúkat az óramutató járásával megegyező irányba elfordítja, ameddig csak lehet.

Tipp
Bizonyos esetekben a mosogató alatti szelepek elzárásakor előfordulhat, hogy a fogantyúknál szivárog a víz. A legtöbb esetben a szelep gombja mögött van egy tömítőanya, amelyet 1/4 fordulattal szorosabbra húzhat. Ha ezt az anyát túlságosan meghúzza, nem fogja tudni elfordítani a fogantyút, ezért mindig kis lépésekben húzza meg.

Ellenőrizze, hogy a víz el van-e zárva a csap elfordításával. Ez egyben lehetővé teszi, hogy a csaptelep leengedje a még a szerelvényben lévő vizet, és a vezetékben felgyülemlett nyomást is leengedi.

A csőkulcs a legfontosabb szerszám a vízszerelésnél
A csőkulcs a legfontosabb szerszám a vízszerelésnél

Nem ritka, hogy az elzárószelepek elöregednek és nem működnek megfelelően. Ha azt tapasztalja, hogy a víz az elzárószelepek elzárása után is tovább csöpög, akkor a javítás folytatásához el kell zárnia a fő vízellátó szelepet. Ez azt is jelenti, hogy a csaptelepcsere projekt részeként ki kell cserélnie a szerelvény elzárószelepeit.

Szabványos, felülre szerelhető csaptelep eltávolítása

Az átlagos csaptelepek túlnyomó többsége felülre szerelhető kialakítású, amelyben a sárgaréz csaptelep testének nagy része a mosogató fölött helyezkedik el, krómozott külső burkolattal bevonva.

Győződjön meg róla, hogy a víz el van zárva. Helyezzen egy vödröt a vízcsőcsatlakozások alá, hogy felfogja az esetlegesen kifolyó vizet, amikor meglazítja a csatlakozásokat.

A vízellátó csövek lecsatlakoztatása

Két fogót használva, az egyiket a zárószelep mozdulatlanul tartásához, a másikat a rögzítőanya elforgatásához, válassza le a vízellátó csöveket az elzárószelepről. A csövek lehetnek hajlékony vízcsövek, vagy merev krómozott rézcsövek. Ritka esetekben a csövek az elzárószelepekhez lehetnek forrasztva, ebben az esetben a csöveket fémfűrésszel vagy csővágóval elvághatja.

Tipp
Hacsak ezek a tápcsövek régiek, akkor a legjobb, ha új csövekre cseréli őket, amikor új csaptelepet szerel be.

Lazítsa meg a rögzítőanyákat

Forgassa el az anyát az óramutató járásával ellentétes irányba, hogy meglazítsa, és csavarja le a menetes hátsó részről. Ismételje meg ezt a másik felén lévő rögzítőanyával. Ha a hely szűkös, előfordulhat, hogy el kell távolítania a vízellátó csöveket a csaptelep végeiről, hogy több hely álljon rendelkezésre ahhoz, hogy a medencekulccsal felérjen.

A csaptelep testének eltávolítása

A hátsó rész rögzítőanyáinak eltávolításával óvatosan feszítse le a csaptelep testét a mosogatóról. Ha a csaptelep tömítéssel van lezárva, előfordulhat, hogy egy éles késsel át kell vágnia a tömítést. Ha ez megvan akkor a csaptelep már eltávolítható.

Az utolsó mozzanatok a csaptelep kiszerelésénél
Az utolsó mozzanatok a csaptelep kiszerelésénél

Eltávolítási tippek

Ha túl nehéz hozzáférni a lefolyó miatt, akkor ne féljen szétszerelni a lefolyót, hogy több hely álljon rendelkezésre a munkához.

Ha a rögzítőanyák nem jönnek le, fújja be őket csavarlazítóval, és hagyja néhány percig állni, majd próbálja meg újra.

Ha a rögzítőanyák élei lekoptak a sok csavargatástól, akkor lehet, hogy le kell vágni őket. Ez megtehető fémfűrésszel vagy egy speciális “csavarhasító” szerszámmal.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....