Hogyan tisztítsunk és fertőtlenítsünk ?

  • Olvasási idő:4perc

A ház vagy bármely lakóhely kitakarítása olyan általános kifejezés, amely különböző embereknek különböző dolgokat jelent. A gyermeke számára a takarítás definíciója lehet, hogy a szétszórt játékok összeszedését jelenti. A konyha kitakarítása jelentheti azt is, hogy csak elmosogat és elrakja a vacsoramaradékot a hűtőbe.


Kapcsolódó cikkek


A lakásokban, iskolákban, és nyilvános helyeken lévő felületek tisztítására, és fertőtlenítésére külön meghatározások vannak. Ezeket a definíciókat a Egészségügyi központokban állapították meg, hogy meghatározzák a kezelés után a felületen maradt mikrobiális szennyeződés szintjét.

A háztulajdonosok számára a kifejezések segítenek a termékcímkék megértésében, és annak meghatározásában, hogy az Ön által használt termékek biztosítják-e a megfelelő szintű fertőtlenítést, amelyre akkor van szükség, ha valaki az otthonában megbetegedett, kapcsolatba került egy beteggel, vagy legyengült immunrendszerrel rendelkezik.

A takarítás fogalma

A takarítás a látható törmelék, szennyeződés és por eltávolításának, valamint egy helyiség rendbetételének folyamata. A felület tisztítása szappant vagy mosószert, és általában vizet használ a szennyeződés és a baktériumok eltávolítására, kémiai (tisztítószer), mechanikai (súrolás) és hőhatás (vízhőmérséklet) révén.

A takarítás nem mindig pusztítja el a baktériumokat és a kórokozókat, de eltávolítja egy részüket, és segít csökkenteni a fertőzés terjedésének kockázatát.

A fertőtlenítés meghatározása

Amikor egy termék azt állítja, hogy fertőtlenít egy felületet, akkor azt ígéri, hogy csökkenti az egészségre káros baktériumok szintjét, hogy megfeleljen a közegészségügyi előírásoknak, vagy követelményeknek. A fertőtlenítés csökkenti, nem pedig elpusztítja a baktériumok, vírusok és gombák számát és szaporodását.

A fertőtlenítés különösen fontos az élelmiszer-előkészítő helyiségekben, ahol a baktériumok és gombák élelmiszer eredetű betegségeket okozhatnak.

A teljes fertőtlenítés

A fertőtlenítés a felületeken lévő mikroszkopikus organizmusok (baktériumok, vírusok, gombák) elpusztítása. A fertőtlenítés általában hatóságilag jóváhagyott vegyi anyagok használatával történik, amelyek elpusztítják az organizmusokat és megakadályozzák azok terjedését. A tárgyak fertőtleníthetők rövid hullámhosszú, ultraibolya UV-C csíraölő fénnyel is, amely felbontja a baktériumok és kórokozók DNS-ét, így azok nem tudnak kárt okozni vagy szaporodni. Ez ugyanaz az UV-C fénytechnológia, amelyet a kórházi műtőkben használnak a szuperbaktériumok elpusztítására.

Különösen járvány idején célszerű a fertőtlenítő használata
Különösen járvány idején célszerű a fertőtlenítő használata

A fertőtlenítés nem feltétlenül távolítja el a látható szennyeződéseket és törmelékeket a felületről, és sokkal hatékonyabb, ha először alaptisztítást végeznek.

Takarítani, vagy fertőtleníteni kell ?

A takarításnak rutinszerű folyamatnak kell lennie, amely napi, heti, havi és szezonális alapon történik. Az alapvető takarítás fenntartja a rendet, csökkenti a potenciálisan káros organizmusok elszaporodását, segít kordában tartani a kártevőket, és megvédi az otthonát, és holmiját, bútorait.

A fertőtlenítés fontos az egészség és a higiénia szempontjából, és különösen fontos az olyan közös használatú felületeken, mint a munkalapok, kilincsek, villanykapcsolók, érintőkapcsolók, és minden olyan felület, amely testnedvekkel érintkezik. Az ágynemű és az alsóruházat fertőtlenítése sokkal fontosabb, mint például az ingek és nadrágok fertőtlenítése.

A fertőtlenítést mindig akkor kell elvégezni, ha valaki a háztartásban beteg, vagy ha valaki legyengült immunrendszerrel rendelkezik. A mikroorganizmusok elpusztításához elengedhetetlen a fertőtlenítő termékcímke utasításainak betartása, és a helyes használata. Ha a terméket nem megfelelően használják, az eljárás csak hamis biztonságérzetet nyújt.

Tippek a tiszta otthonhoz, és egészséghez

A kézmosás után a legjobb módja családunk védelmének, ha naponta kétszer egy forró víz, és egy általános tisztítószer oldatába mártott mikroszálas ruhával töröljük át a munkalapokat, kilincseket, villanykapcsolókat és a közös felületeket. A tisztítóoldatos mikroszálas kendő enyhe dörzsöléssel felhígítja, és felszedi a felületeken megtelepedett mikrobákat.

Higiéniai és fertőtlenítő termékek hozzáadása, ha valaki beteg

Ha valaki az otthonában beteg, vagy legyengült immunrendszerrel rendelkezik, vagy ha a közösségben széles körben elterjedt vírusos járvány van, a rendszeres takarítási rutinhoz adjon hozzá fertőtlenítő termékeket.

A vírusokat csak fertőtlenítéssel tudjuk elpusztítani
A vírusokat csak fertőtlenítéssel tudjuk elpusztítani

Olvassa el a címkéket és kövesse az utasításokat

Szinte minden fertőtlenítő és tisztítási terméknek, beleértve a törlőkendők összetevőit is, négy-tíz percig kell a felületen maradnia ahhoz, hogy hatékonyan elpusztítsa a baktériumokat és a kórokozókat. Elegendő mennyiséget kell használnia ahhoz, hogy a felület ennyi ideig nedves maradjon, majd hagynia kell, hogy a felület levegőn megszáradjon.

A termékek biztonságos használata

Tisztításkor ne keverje a vegyszereket. A klóros fehérítő, amely kiváló fertőtlenítőszer, és az ammónia, amely kiváló tisztítószer, ha összekeverednek, mérgező gázt termelnek. Mindig gondoskodjon megfelelő szellőzésről, ha bármilyen tisztítószert használ.

Kemény vegyszerek használatakor viseljen védőszemüveget és kesztyűt. És mindig mosson kezet szappannal és meleg vízzel a szennyezett ruhadarabok kezelése, a hulladéktárolók kiürítése, és bármely tisztítószer használata után.

A tisztítószer illeszkedjen a tisztítandó felülethez

Az olyan elektronikus eszközök, mint a távirányítók, játékvezérlők, mobiltelefonok, érintőpadok és billentyűzetek bacilussal a legfertőzöttebb tárgyak közé tartoznak otthonunkban. Az eszközök hője a baktériumokat arra ösztönzi, hogy előbújjanak és elszaporodjanak. Ezeket a tárgyakat azonban nem lehet szappannal, vízzel és fehérítővel tisztítani, ezért áramtalanítás után fertőtlenítő szerrel átitatott törlőkendővel törölje át őket, és hagyja megszáradni.

Vagy ellenőrizze a gyártó tisztítási utasításait, és fertőtlenítő kendővel vagy alkoholos törlőkendővel tisztítsa meg ezeket az eszközöket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....