Miért kell időszakonként ellenőrizni a vízvezetékeket ?

  • Olvasási idő:8perc

Ha a vízvezetékkel hirtelen problémák adódnak, akkor akár a katasztrófával határos súlyosságúak lehetnek a vízkárok, amik több tíz, de akár százezer forintos nagyságrendű összegbe is kerülhetnek. A legfontosabb vízvezeték-szerelvények rendszeres ellenőrzése azonban segíthet észrevenni és kijavítani a kialakuló problémákat, mielőtt Ön ilyen kellemetlen helyzetbe kerülne.


Kapcsolódó cikkek


Előre láthatóan azokra a helyiségekre kell összpontosítania az ellenőrzési listát, ahol sok vízvezeték-szerelvény található – a fürdőszobára és a konyhára. De ne felejtse el ellenőrizni a ház körül a többi készüléket és berendezést sem, kezdve a házon kívüli tömlőcsapoktól a pincében, vagy a háztartási helyiségben lévő vízmelegítőig.

Fürdőszoba

A fürdőszobákat a család minden tagja sokat használja, és nem meglepő, hogy ez az a helyiség, ahol a legnagyobb valószínűséggel vízvezetékproblémák jelentkeznek.

Csapok. A fürdőszobában a mosdó, kád, és zuhanycsapok azok, amelyek a leggyakrabban igényelnek figyelmet. Rendszeresen ellenőrizze őket szivárgás szempontjából. Cserélje ki a rossz gumialátéteket vagy patronokat a csöpögő csapok orvoslására. A kád és a zuhanyzó falban futó vízvezetékei különösen problémásak lehetnek, mivel az ilyen rejtett szivárgások komoly károkat okozhatnak, mielőtt még észrevenné.

Időnként ellenőrizzük a csövek csatlakozásait
Időnként ellenőrizzük a csövek csatlakozásait

A rejtett vízvezeték-szivárgások gyakran a vízvezetékcsövek alatti helyiségben keletkezett vízkárok jeleivel mutatkoznak meg. Figyelje a csapok működését a víz folyása közben – ha gyenge víznyomást vagy szabálytalan szórásképet észlel, az lehet, hogy azért van, mert a levegőztetőn mészlerakódás van. Az aerátorok kézzel eltávolíthatók és tisztíthatók, vagy ha kalciumlerakódás van jelen, akkor az ecetben való áztatással távolítható el.

Lefolyók. A fürdőszobában lévő kád, zuhanyzó és mosdókagyló lefolyói különösen hajlamosak a szappan, és haj miatti dugulásra, és ahelyett, hogy megvárná amíg ezek teljesen eldugulnak, rendszeresen tisztítsa meg a lefolyót forró vízzel vagy más, erősebb tisztítószerekkel, és használjon lefolyóelzárót, ha bármilyen anyag kerül a lefolyóba azt azonnal távolítsa el a kádból vagy a lefolyóelzáróból.

WC-k. A WC-nek sok működő alkatrésze van, és ezek bármelyike elhasználódhat és problémát okozhat. Távolítsa el a WC tartályfedelét (ha olyan típusú), és figyelje meg, mi történik, amikor lehúzza. Egy olyan WC, amely tovább működik ahelyett, hogy az öblítési ciklus végén leállna, sok vizet pazarol. A túlfolyó WC javítása gyakran nagyon egyszerű, mert legtöbbször az úszója van beragadva. Ha a WC enyhén ringatózik, amikor ráül, vagy ha víz szivárog az alja körül, akkor valószínű, hogy a WC-alapot a lefolyónyíláshoz tömítő viaszgyűrű elkopott és elengedett, és ki kell cserélni.

Fugázza le a tömítéseket. Bár a kádak és zuhanyzók körüli fugázás valójában nem “vízvezeték probléma”, viszont ha a fugázás, vagy tömítés már régi, vagy megsérült, akkor a kádból vagy zuhanyzóból származó víz a falak mögé és a padló alá juthat, és az ebből eredő vízkár katasztrofális lehet.

Rendszeresen ellenőrizze a fugázást a padló és a falak mentén, hogy megbizonyosodjon azok épségéről. A talált rések tömítését friss fugázással javítsa ki. Néhány évente érdemes eltávolítani a régi tömítést, és egy új fugát felhordani jó minőségű szilikonnal, a kád és zuhanyzó köré.

Konyha

A konyha egy másik, vízvezeték-szerelvényekkel teli helyiség. Évente legalább kétszer ellenőrizze az összes szerelvényt, és javítsa ki a talált problémákat.

A mosogató alján lévő csövek hajlamosak az eltömődésre ha nincs rajta szűrő
A mosogató alján lévő csövek hajlamosak az eltömődésre ha nincs rajta szűrő

Mosogató lefolyók. A konyhai mosogatót sokszor használják, és a mosogatószűrő gyakori hely, ahol szivárgás fordulhat elő. Figyelje meg a szűrő területét és a P-csapdát, ahogy a mosogatóban lévő víz kifolyik. A P-csapda szerelvényeit esetleg meg kell húzni, a szűrőkosarat pedig ki kell cserélni, ha szivárogni kezd vagy korrodálódik. A túl lassan lefolyó mosogatóban a P-csapdában vagy az áglefolyóban dugulás keletkezhet, ezeket a szerelvényeket szét lehet szerelni és ki lehet tisztítani. Időnként tisztítsa meg a konyhai mosogató lefolyóját is, akkor is ha nem észlelhető hiba.

Ha rendszeresen ecetből, szódabikarbónából és vízből készült enyhe házilag készíthető lefolyótisztítót folyat a konyhai mosogató lefolyóján, az segít felbontani a lefolyóban lévő szokásos felhalmozódásokat, és a víz megfelelő áramlásának fenntartásában is jó hasznát lehet venni.

Csapok. A szivárgó konyhai csaptelep a leggyakoribb vízvezeték-probléma, ami létezik, és évente csendben több száz liter vizet pazarolhat el. Figyelje meg figyelmesen a csaptelepét, ahogy a kart kezeli, és javítsa meg a csaptelep szivárgását ha az igényli.

Elzárószelepek. A mosogatócsap, a mosogatógép és (esetleg) a hűtőszekrény vízvezetékeinek vízellátását szabályozó szerelvényelzáró szelepek arra szolgálnak, hogy elzárásukkor teljesen elzárják a víz áramlását. Az ellenőrzés során szorosan zárja el a szelepeket, és győződjön meg arról, hogy rendeltetésszerűen működnek. Ha nem zárják el teljesen a vizet, ki kell cserélni őket.

Konyhamalac. A konyhamalaccal kapcsolatos problémák általában a lefolyócsatlakozásoknál jelentkeznek, ahol a mosogató lefolyása csatlakozik a szemétgyűjtőhöz, vagy ahol a szemétgyűjtő lefolyása a mosogató lefolyójába fut. Ellenőrizze ezeket a pontokat, és húzza meg a csatlakozásokat, vagy cserélje ki a tömítéseket, ha azok szivárgás jeleit mutatják. A bűzös szagú szemétgyűjtőt időnként ki kell tisztítani. Kövesse a gyártó tanácsait a szemétgyűjtő rendszeres karbantartására vonatkozóan.

Mosogatógép. Az ellenőrző körút során szánjon néhány percet arra, hogy megnézze és meghallgassa a mosogatógépet működés közben. A lassan töltődő mosogatógépnél probléma lehet a vízellátó tömlővel, vagy az azt vezérlő elzáró szeleppel. Ha a mosogatógép lassan ürül, vagy ha a ciklus végeztével valamennyi víz a mosogatógép alján marad, ellenőrizze a vízelvezető tömlőt, hogy nem dugul-e el vagy nem szorul-e be.

Hűtőszekrény. A vízadagolóval és jégkészítővel ellátott hűtőszekrény szűrőjét rendszeresen cserélni kell, amit a legtöbb gyártó évente kétszer javasol. Az eltömődött szűrő megakadályozhatja a víz áramlását az adagolóhoz vagy a jégkészítőhöz. Ellenőrizze a vízellátó tömlőt is, hogy nincs-e rajta kopás, és szükség esetén cserélje ki.

Szeptikus és szennyvízcsatorna

A főcsatorna vagy a szeptikus rendszer elzáródása nagyon komoly vízvezeték-szerelési probléma, amely potenciális egészségügyi kockázatot jelent. Ennek megelőzésére a rendszeres ellenőrzés és karbantartás a legjobb módszer.

Szeptikus tartály a föld alatt
Szeptikus tartály a föld alatt

A szeptikus rendszer

Ha szeptikus rendszerrel rendelkezik, amelyhez leeresztőtartály is tartozik (ez vidéki területeken szokott előfordulni), akkor pár szabály betartásával meg tudja előzni a rendszer meghibásodását.

Tartályos (vagy szeptikus) rendszer esetén a tartályt minden alkalommal szivattyúztassa ki, amikor az megtelik. Szennyvízelvezető mezővel rendelkező rendszerek esetében győződjön meg arról, hogy családja tudja, milyen anyagok nem kerülhetnek a lefolyóba.

Szakértők azt javasolják, hogy kerülje az élelmiszer-alapanyagok szeptikus rendszerbe történő lehúzását. A fehérítő alapú tisztítószereket is kerülni kell, mivel ezek zavarják a hulladékok biológiai lebontását, ami elengedhetetlen a szeptikus rendszer számára.

A szennyvízcsatorna-hálózat

Ha házát kommunális csatornavezeték látja el, rendszeres odafigyeléssel előzze meg a fővezeték dugulását. A lefolyóba lehetőleg csak víz, vagy szennyvíz kerüljön. Haj, ételmaradék, stb ne kerüljön bele. A csatornavezeték hatékonyságát úgy értékelheti, ha egyszerre kiüríti az összes mosogatót és kádat, és megnézi, hogy a padlóösszefolyónál visszaduzzad-e a víz, vagy hosszú időbe telik-e, amíg az összes lefolyó kiürül. Figyeljen a küszöbön álló szennyvízcsatorna dugulásra utaló jelekre, és értesítse a ház gondnokát ha gyanús jeleket észlel, mielőtt még teljes elzáródássá válna.

Ellenőrizze a szellőzőcsöveket

Otthona lefolyó, és csatornarendszerének szerves részét képezik a szellőzőcsövek, amelyek kiegyenlítik a légnyomást és elvezetik a csatornagázokat. Ezek a csövek általában a tető tetején keresztül lépnek ki (új építésű lakás esetén), és ha eltömődnek törmelékkel, vagy hóval és jéggel, a háza lefolyórendszere nem fog olyan hatékonyan működni. A vízvezetékrendszer bejárása során vizuálisan ellenőrizze a tetőn végződő szellőzőcsöveket az eltömődés jelei után kutatva.

A ház körül

A fürdőszoba, a konyha és a csatornarendszer a legfontosabb vízvezeték-elemek, de néhány más berendezési tárgyat és készüléket is rendszeresen ellenőrizni kell a problémák szempontjából:

Vízmelegítő. Keresse a vízszivárgás jeleit a hidegvíz-bemeneti csőben és a melegvíz-kimeneti csőben a vízmelegítő felett. A vízmelegítő aljánál is keressen szivárgást, amelyet hibás hőmérséklet- és nyomáscsökkentő (T és P) szelep vagy rossz leeresztőszelep okozhat. Néhány évente át kell öblíteni a vízmelegítő tartályát, hogy eltávolítsuk a tartály aljáról az üledéket. A gázüzemű vízmelegítőknél az égőegységet időnként szakszerviznek kell ellenőriznie és tisztítania.

Elzárószelepek elágazása. Ha a rendszerében vannak olyan elzárószelepek, amelyek a vízvezetékrendszer különböző zónáit szabályozzák, ellenőrizze ezek megfelelő működését. Ha hibás szelepeket talál, azokat ki kell cserélni.

Merülőszivattyú. Ha otthona pincéje vízelvezető rendszerrel, aknával, és szivattyúval rendelkezik, ellenőrizze, hogy megfelelően működik-e. Ezt úgy teheti meg, hogy feltölti az aknát vízzel, és ellenőrzi, hogy a szivattyú aktiválódik-e a víz kiürítéséhez.

Kültéri tömlőcsapok. A kültéri csaptelepeket gyakran figyelmen kívül hagyják, de ezek is szivároghatnak, és javításra szorulhatnak, amin eegíthet az alátétek vagy patronok cseréjével. A hideg éghajlaton lévő kültéri csapok különösen hajlamosak lehetnek a repedésre a szélsőséges téli hőmérséklet miatt, amivel a csapok téliesítésével védekezhet.

Öntözőrendszer. A locsolórendszereket az öntözési szezon kezdetén ellenőrizni kell, hogy minden szórófej megfelelően működjön. Az öntözési szezon végén pedig téliesíteni kell a rendszert, és le kell üríteni vagy ki kell fújatni a vizet, hogy megelőzzük a csövek téli befagyását és megrepedését.

Mosógép. Rendszeresen ellenőrizze a víztömlőket a kopás jelei miatt. Azok a gumitömlők, amelyek elkezdenek kidudorodni, hasznos élettartamuk végéhez közelednek, és ki kell őket cserélni. A tulajdonosok távollétében elpattanó tömlők a drága vízkárok egyik fő okozói. Ellenőrizze a mosógép hideg és melegvíztömlők vezérlő szelepeit is. Cserélje ki őket, ha elzáráskor nem állítják le teljesen a víz áramlását.

Ellenőrizze az otthoni víznyomást

Szakemberrel ellenőriztessük a víznyomást
Szakemberrel ellenőriztessük a víznyomást

Kerülje el otthona vízvezetékrendszerének túlzott igénybevételét azzal, hogy meggyőződik arról, hogy a víznyomás biztonságos szinten van. Csak néhány percet vesz igénybe a víznyomás ellenőrzése egy nyomásmérővel. Ha a nyomás túl magas, akkor szerelje be vagy javítsa/cserélje ki a nyomásszabályozót, hogy biztonságos szintre csökkentse a víznyomást.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....