Teendők tél előtt a kertben

  • Olvasási idő:6perc

Ha motivációra van szüksége az őszi gyep, és kertgondozási feladatok elvégzéséhez, gondoljon arra, hogy tavasszal és nyáron mennyi örömet szerzett kertje Önnek. Annak érdekében, hogy a következő vegetációs szezonban is ugyanilyen eredményeket érjen el, ősszel szánjon időt arra, hogy felkészítse gyepét, és parkosított területeit az előttünk álló hideg hónapokra. Ha ősszel elvégez néhány egyszerű kerti feladatot, az a legjobb módja annak, hogy a meleg időjárás visszatérése után egészséges marad a kertje.


Kapcsolódó cikkek


Gyepápolás

Az ősz kritikus időszak a gyep egészségének javítására. Kezdheti a gyep gyomnövényeinek eltávolításával, hogy minimálisra csökkentse a rendelkezésre álló tápanyagokért és vízért folytatott versenyt.

Mielőtt műtrágyát vagy más tápanyagokat juttatna ki a gyepre, forduljon szakértőhöz hogy végezzen talajvizsgálatot a pH-szint ellenőrzésére. Ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot, vagy meszet tudja kijuttatni a gyepre, ismernie kell a meglévő pH-szintet, és az egyéb alapvető tápanyagok elérhetőségét a talajban. Ha ezekből a tápanyagokból, vagy mészből túl sok, vagy túl kevés van, az káros lehet.

Ha a vizsgálati eredmények túlzott talajsavasságot mutatnak, a talajvizsgálati eredmények által ajánlott szinteknek megfelelően alkalmazzon meszet. Tegye ezt azonnal, mert a mész hatása csak idővel fejti ki hatását. Ha pedig a talaj túl lúgos, akkor ként kell alkalmaznia.

Az ősz a legjobb időszak a gyepszőnyeg megszellőztetésére, hogy a tápanyagok mélyen a gyökérzónába jussanak, és elkerülje a talaj tömörödését. A gyep kigyomlálása, vagy levegőztetése után a teljes gyep megfiatalítása, vagy a csupasz foltok feltöltése érdekében újravetheti a gyepet.

Ha hidegtűrő a gyepe, akkor a trágyázás legjobb ideje a késő nyár végén, és kora ősszel van. Ezt néha “hidegtrágyázásnak” is nevezik. Mivel ezek a fűfélék a mérsékelt időjárású időszakokban a legaktívabbak, a nem túl meleg és nem túl hideg hőmérsékletnél, ezért pontosan ebben az időszakban tudják a legjobban hasznosítani a műtrágyából származó tápanyagokat. A trágyázás elősegíti a gyökérnövekedést, és segít a gyepnek a nyári hőségből való felépülésben, miközben felkészíti a következő vegetációs időszakra.

Lombeltakarítás

Amikor az őszi lombhulladék eltakarításáról van szó, a környezettudatos kertészek az élővilág kedvéért eltűrnek egy kis téli rendetlenséget, és a lehullott levelek eltakarításával megvárják a tavaszt.

Az ősszel lehullott levelek eltávolítása elpusztíthatja a telelő rovarokat, és megszünteti a talajba fészkelt rovarok hőszigetelését. Számos talajon fészkelő méhfaj a levélszemétre támaszkodik, hogy túlélje a kemény téli hőmérsékletet. A levélhulladékot bábozódási helyként használják a lepkék és hernyók, amelyek tavasszal a madaraknak táplálékul szolgálnak a fiókáik számára. A pókok a levélszemetet használják menedékként. Mielőtt tehát ősszel minden lehullott levelet eltakarítana, vegye figyelembe az élővilág igényeit, és döntse el, hogy mennyi téli rendetlenséget tud elviselni a kertjében a lehullott levelektől.

Ha úgy dönt, hogy ősszel eltakarítja a lehullott leveleket, sok lakástulajdonos levélfúvóval vagy gereblyével gyűjti össze a leveleket, és zsákokba tölti őket.

A felgyülemlett leveleket tegye egy tartalék szemetesbe vagy más száraz helyre, és fokozatosan adagolja a komposztkupacba. Az aprított leveleket kerti mulcsként is felhasználhatja. Ha több levele van, mint amennyit fel tud használni, és meg akar szabadulni tőlük, a fűnyíróval történő aprítással tömörebbé teheti őket a gyephulladékos zsákok számára.

Ha van mulcsozó fűnyírója, fusson át a lehullott leveleken, hogy felaprítsa őket, és a szerves anyagot visszaadja a gyepnek.

Zöldséges kertek

Miután betakarította a szezon utolsó gyümölcs és zöldségtermését, távolítsa el a kertből az összes növényi anyagot. Ha otthagyja, a növényi betegségek és kártevők a következő tenyészidőszakban is áttelelhetnek, mert lesz tápanyaguk.

Miután ősszel eltávolította az összes növényi anyagot, a kert talaját rotálhatja. Bár egyes szakértők szerint a túlzott rotálás több kárt okozhat, mint hasznot, néhány kertész a kis kerti talajművelő gépekre támaszkodik a zöldségeskertekben a gyomok visszaszorítása érdekében. Ha a kerti ágyások talaját rotálja, akkor itt az ideje, hogy meszet is alkalmazzon, ha a talajvizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj pH-értéke túl alacsony. A mész hatása csak hónapok múlva jelentkezik, ezért a tavaszi mészkeverés túl késő ahhoz, hogy a növények hasznot húzzanak belőle.

A kerti talajt is védeni kell a tél viszontagságaitól. A nagy ágyások esetében takarhatja műanyag lepellel, vagy kisebb ágyások esetében pedig mulcsot is alkalmazhat, ami hatékonyabb.

Évelő növények

Az évelő növényeket (az évről évre virágzó növények) az év végi kerti takarítási munkálatok részeként vissza kell vágni, az elhasznált lombot el kell távolítani, és a kerti ágyásokat mulcsozni kell. Ezeket a feladatokat hagyományosan ősszel végzik el, amikor a növények már elhaltak, és a lombozat megbarnult.

A legújabb környezetvédelmi trend azonban az, hogy a vadon élő állatok érdekében várjunk tavaszig az évelő növények visszavágásával.

Ahhoz, hogy a zord téli hónapokban táplálékot és menedéket nyújtson a vadon élő állatoknak, fontolja meg, hogy az évelő növények magfejeit meghagyja a madarak táplálékául, az üreges szárakat épségben hagyja a telelő hasznos rovarok és a magányos méhek számára, és hagyja meg az évelő növények elhullott lombját a talajlakó állatok, és rovarok számára.

Ha nem tud megbékélni, hogy az évelőnövény ágyások télen rendetlenek maradnak, az őszi visszavágás, és lombtakarítás nem nyújt téli védelmet a növények és az élővilág számára, viszont az ágyások így télen rendezettebbek lesznek, és tavasszal készen állnak az új hajtásoknak életet adni.

A takarítás és a mulcsozás együtt jár. A legjobb, ha mindkettőt megteszi, hogy kertje betegségektől mentes és jó hőszigetelt maradjon.

Ha ősszel nem mulcsozza évelőágyásait, ne takarítsa el az elhasznált szárakat és leveleket. Ezek rögtönzött mulcsként szolgálnak majd, és bizonyos fokú téli védelmet nyújtanak az évelő növények gyökérzetének.

Fák és cserjék

A törékeny ágakkal rendelkező kis lombhullató cserjék téliesítéséhez és védelméhez használjon egy támlát vagy más típusú szerkezetet, hogy a nehéz hó ne érje az ágaikat. A lombhullató cserjék télen nem nyújtanak sok érdekességet, mivel lehullnak a leveleik, így nem veszítünk túl sok látványt azzal, ha letakarjuk őket.

Az örökzöld cserjék ezzel szemben a téli tájépítészet esztétikájának sarokkövei, ezért azt szeretné, ha a tájban jól látszódnának. Annak érdekében, hogy ne legyen szükségük téli védelemre, mindig olyan örökzöld cserjéket válasszon, amelyek legalább egy fokkal télálóbbak a mi éghajlatunknál.

A fák és nagyobb cserjék téliesítése nagyrészt egyszerűen az őszi megfelelő öntözéssel érhető el. Kora ősszel hagyja abba az öntözést, ami arra készteti a fákat és a cserjéket, hogy felkészüljenek a télre, és megakadályozza az olyan új hajtásokat, amelyek nem lesznek télállóak. Ezután, miután a fák lehullajtották leveleiket, még a talaj fagyása előtt alaposan öntözze meg a fákat és bokrokat, hogy még egyszer jól átáztassa a talajukat, a hideg beköszönte előtt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....