Hogyan lehet hangszigetelni a szobát tömítéssel ?

 • Olvasási idő:5perc

Talán a kutya, vagy az új baba a másik szobában, vagy talán a partnere szereti nézni a késő esti talkshow-kat a másik szobában, miközben Ön próbál(na) aludni. Bármi legyen is az, a hang zavarja Önt, és hangszigetelnie szeretné a szobáját hogy tudjon pihenni. Erre van megoldás aránylag olcsón és egyszerűen, csal olvasson tovább.


Kapcsolódó cikk


Bár a hangszigetelést többféle módszerrel lehet kivitelezni, van egy meglepően egyszerű és olcsó módja a hangok csökkentésének. Nagyon kevés pénzért és erőfeszítéssel akár 15 százalékkal is csökkentheti a külső hangokat. Nem úgy tűnik, hogy működnie kellene, de működik: olyan egyszerű, minthogy a repedéseket tömítenie kell, és néhány apróság.

A hangszigeteléssel a nyugalmunkat is elősegíthetjük
A hangszigeteléssel a nyugalmunkat is elősegíthetjük

A légáramlás csökkentése segít csökkenteni a hangot

A professzionális hangszigetelés rendkívül drága. Szigetelőanyagok, és extra szerkezetű fal hozzáadásával jár, vagy a meglévő falak cseréjével, új és drágább anyagokra. Gyakran más embereket és speciális eszközöket is igénybe kell venni: vállalkozókat, tanácsadókat, akusztikus szakembert. Mindez több költséget, időt és erőfeszítést jelent.

A hangátvitel csökkentésének egyik egyszerűbb módja a légáramlás csökkentése. A fizika szerint a hangot a levegő hordozza, mivel a hang a levegőben terjedő rezgés. A szél még inkább elősegíti a hang továbbadását.

Ha ez valószínűtlennek tűnik, könnyű elvégezni egy egyszerű tesztet ennek az elképzelésnek a vizsgálatára. Nyissunk ki egy ablakot 2 cm-re és figyelje meg a szobában lévő hangszintet. Csukja be az ablakot, és figyelje meg hogyan változik a hang.

A hangot áteresztő repedések felkutatása

Hogyan jut be a levegő a szobába ? A konnektorok és a gipszkarton közötti rések az egyik terület. Egy másik terület: az ajtók alatti rések. Ha a hang kívülről jön, az ablakokon keresztül vagy az ablakok körül beáramló légáramlás egy másik hely, ahol érdemes keresni.

Még ezek a nagyon szűk légszivárgások is hordozzák a hangot. Ne feledje, hogy a hangot a levegőben terjedő rezgések okozzák. Az a fajta gondolkodásmód, amelyet a házba bejutó hideg levegő észleléséhez használunk, ugyanolyan típusú gondolkodásmód szükséges a légáramlás által szállított hang észleléséhez is. Tehát honnan jön be a légszivárgás ?

 • Szellőzőkön keresztül, vagy azok körül.
 • A mennyezeti aljzatvilágításon keresztül.
 • Repedések az ablakok vagy ajtók felett.
 • Rosszul illeszkedő ablakok.
 • Rosszul illesztett ajtók.
 • Hézagok a falszigetelésben.
 • Vékony falfedések (a falakon lévő lyukakat nem gipszkartonnal, hanem üvegszálas anyaggal fedték be).
 • Repedések a padlódeszkákon.

Hőkamera használata a hangok lokalizálására

Mivel a hideg levegőt beengedő repedések ugyanazok, amelyek a hangot is beengedik, használjon egy olyan eszközt, amelyet a vállalkozók alkalmaznak annak kiderítésére, hogy honnan jön be a hideg levegő: a hőkamerát.

Olcsó hőkamerák állnak rendelkezésre. Ezek egyszerűen csatlakoztathatóak az okostelefonjához. A kamera alkalmazásán keresztül az otthonába belépő hideg levegő sötét színekben, például kék vagy zöld színben azonosítható.

A hőkamera csak akkor használható, ha éles kontraszt van a külső és a belső hőmérséklet között. Ebből adódóan az őszi vagy a téli hónapok a legjobbak a hőkamera használatára, és a hideg levegőt és a hangot egyaránt átengedő repedések felkutatására.

Tipp
A hangátbocsátási mértékegység (vagy STC) az akusztikai szakemberek által a hangszintek mérésére használt érték. Az STC nem azonos a decibelekkel. Az STC egy általános tartomány, nem pedig pontos mérés.

A 30-35 STC tartományban a szomszéd szobában hangosan beszélő személyt a tervezett csendes szobában is hallani lehet. Pusztán megfelelő tömítéssel körülbelül 15 százalékkal csökkentheti ezt az STC-értéket. Tehát a hangot enyhítjük, de nem szűrjük ki teljesen.

Mielőtt elkezdené

A tömítés, és a szigetelés minden olyan rendelkezésre álló résbe kerül, amely egy külsővel, vagy egy különösen zajos szomszédos helyiséggel szomszédos. A felülettől függően érdemes fugaanyagot használni, mivel azt át lehet festeni, hogy illeszkedjen a környező felülethez. Ha a repedések a kültérre néznek, használjon kültérre való szilikon tömítőanyagot.

Amire szüksége lesz

Felszerelés és szerszámok

 • Hőkamera
 • Tömítőpisztoly
 • Csavarhúzó
 • Megfelelő szerszámok a festéshez
 • Megfelelő szerszámok gipszkartonozáshoz és javításhoz

Anyagok

 • Tömítőanyag (beltéri vagy kültéri, az Ön igényeitől függően)
 • Habszivacs szigetelés
 • Viharálló ablak (opcionális)
 • Viharálló ajtó (opcionális)
 • Gipszkarton ragasztó
 • Festék

Útmutató

Konnektorok. Óvatosan távolítsa el a konnektorok burkolatait. Helyezzen vékony habszivacs szigetelőbetéteket a burkolatok belsejébe, és helyezze vissza őket. A tömítés érdekében tömítse be a konnektorok környékét.

Telepítse a habszivacs szigetelést. Szerelje be a szigetelést az ablakok elülső széle mentén. Helyezzen be szigetelést az ajtók és ablakok körüli nagy repedésekbe is, ha vannak.

Tömítse a gipszkartont. Tömítse ki a gipszkartonon lévő kisebb lyukakat vagy repedéseket gipszkartonhoz való tömítőanyaggal. A nagy lyukakat töltse ki a környező felülethez illő tömítőanyaggal. A gipszkartonon lévő nagyobb lyukakat beleillő kisebb gipszkarton darabokkal kell befoltozni.

Nézze meg a padlót. Töltse ki a padlódeszkák repedéseit. Ügyeljen arra, hogy megfelelő, padlóra tervezett tömítőanyagot használjon, különösen akkor, ha a padlók valódi fából készültek.

Használjon viharablakokat és ajtókat. Tegyen fel viharablakokat, hogy a hideg levegő és a zaj ellen további védelmet biztosítson. Szereljen be viharajtót, hogy csökkentse az ajtó szélein beáramló légáramlást.

Javítsa meg az ablakokat és ajtókat. Javítsa meg az ablakokat, hogy szorosan zárjanak. Ha nem tudja megjavítani az ablakot, cseréltesse ki, vagy vastag habszivacs tömítést helyezzen a résekhez. Ugyanígy járjon el a helyiségbe vezető ajtókkal is.

Mivelhogy a légáramlás a helységbe jutását ilyen módon minimalizálta, ezáltal a hőszigetelés is jobb lett a helységben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....