Hogyan tervezzünk időtálló konyhát ?

  • Olvasási idő:5perc

A konyha kialakítása költséges projekt, amely fontos döntések meghozatalát jelenti az otthon e központi helyiségével kapcsolatban. Annál is inkább érdemes olyan időtálló dizájnt választani, hogy túlélje a divathullámokat, és hosszú évekig az Ön szolgálatában álljon. Akár átalakít, akár a nulláról épít konyhát, figyelembe kell vennie, hogy olyan konyhát tervezzen amely kiállja az idő próbáját.


Kapcsolódó cikkek


Felejtse el a trendeket

Könnyű belefeledkezni a trendek forgatagába, de egy időtálló konyha tervezése nem más, mint a pillanatnyi múló trendmániák figyelmen kívül hagyása, hogy arra koncentrálhassunk, ami tartós lesz.

Ez a konyha időtállónak készült
Ez a konyha időtállónak készült

A trendek ürügyet adnak az embereknek arra, hogy folyton elhamarkodott, néha drága változtatásokat hajtsanak végre otthonukban, hogy aztán néhány év múlva megbánják, vagy megunják azt. A lakberendezésnek és a stílus kialakításának ez a módja fokozatosan egyre kevésbé lesz jellemző, ahogy az emberek egyre fenntarthatóbb dolgokat keresnek, és egyre tudatosabbá válnak a pazarlás és a gondoskodás terén. És ami a legfontosabb, felismerik, hogy a stílus a hosszú élettartamról szól.

Régi és új keveréke

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy olyan konyhát tervezzen, amely kiállja az idő próbáját, ha olyan konyhákat vesz alapul, amelyek már kiállták az idő próbáját. Tekintsen vissza az elmúlt évszázadra, és azonosíthatja, hogy mely konyhai stílusok, elrendezések, anyagok, készülékek és díszítőelemek mutatnak túl látszólag az időn.

A dekoráció állandó frissítése átgondolatlan módja annak, hogy egy szobát otthonosnak érezzünk, ezért lássuk be hogy mennyivel egyszerűbb és kifizetődőbb a régi és az új dolgok keveredését kihasználni, valamint azt az alapvető tudatosságot elővenni, hogy jó minőségű, élethosszig tartó tárgyakat vásároljunk otthonunkba.

A régi és új elemek keverése és kiegyensúlyozása biztosítja, hogy konyhája kialakítása ne tűnjön sem egy vintage időkapszulának, sem egy trendi térnek, amely jövőre már elavultnak fog tűnni. Az időtálló konyhák úgy néznek ki, mintha mindig is ott lettek volna, de elég funkcionálisak és jól karbantartottak ahhoz, hogy örökké frissnek és aktuálisnak látszódjanak.

Főbb elemek és elrendezés

Ha konyhája U-alakú, L-alakú, egy fal mentén épül fel, akár nyitott elrendezésű, mindenképpen vegye figyelembe a klasszikus konyhai háromszöget, amikor megtervezi a teret, hogy meghatározza a sütő, a mosogató és a hűtőszekrény közötti legfunkcionálisabb kapcsolatot.

Válasszon olyan konyhabútort, amely nem fog elavulni, mint például a Shaker szekrények, amely egy évszázados designtörténetben gyökerező modern trend. Bár a fa úgy tűnik, hogy a trendek nem befolyásolják, a valóságban a túl sok fa, például a múltbeli konyhák juharfa vagy sötét mahagóni használata, elavulttá teheti a konyhát. Fontolja meg az olyan fafajták használatát, mint a tölgy vagy a dió, vagy akár a rétegelt lemezt akcentusként, ami kezelt vagy festett, például a konyhasziget felületének burkolására, vagy lebegő fa polcok beépítését. Vagy válasszon kortalan, síkfronti szekrényeket semleges színekben.

Válasszon olyan mosogatót, amely egyszerű és funkcionális, és gondolja át újra az összes vízvezeték-szerelvények, és csapok összeválogatását olyan fémek keverésével, amelyek jól fognak kinézni, függetlenül attól, hogy milyen fém, vagy bevonat van éppen divatban.

Időtlen anyagok és felületek

Az időtlen konyhák olyan természetes anyagokért könyörögnek, mint a kő és a fa, vagy gondoljon a márvány és a szappankő munkalapokra. A fehér metrócsempe burkolatok mindig időtállóak, de egy kicsit kreatívabbak is lehetnek mintákkal, vagy geometrikus formákkal, amelyek a 20. század elején is ugyanolyan népszerűek voltak, mint a 21. században, és amelyek még évekig jól fognak kinézni. Egy nyitott térben fontolja meg, hogy ugyanazt a padlót fektesse le végig a konyhában, mint amit a lakás többi részében használ.

Klasszikus időtálló konyha
Klasszikus időtálló konyha

Színek, dekoráció és kiegészítők

Egy időtálló, klasszikus, funkcionális elrendezéssel és alapdarabokkal, az idő múlásával könnyen frissítheti konyháját a kiegészítők, textíliák, művészeti alkotások, festékek, tapéták és egyéb dekoratív elemek megváltoztatásával, amelyek inkább csak stilizálást, mint felújítást igényelnek.

Maradjon a semleges színeknél, mint például a fehér, a taupe, a szürke, a fekete vagy a fekete-fehér. Élénk vagy egyébként nem semleges színeket használjon akcentusként falfestékhez, textíliákhoz, vagy kiegészítőkhöz.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy időtlen esztétikát teremtsen konyhájában, ha olyan dekorációt épít be, amely a tradicionális konyhákra jellemzők. Ide tartoznak az olyan mindennapi kiegészítők, mint a fából készült vágódeszkák, a rézedények, valamint a klasszikus edények, poharak és étkészletek. Válasszon időtálló természetes anyagokat, például lenvásznat és pamutot a konyharuhákhoz és asztalterítőkhöz. A főző és előkészítő helyiségekbe építsen be integrált feladatvilágítást, vagy vintage csillárokat.

Bár mindenki szeretne korszerűsített készülékeket, a vadonatúj sütők, hűtőszekrények, tűzhelyek és mikrohullámú sütők gyorsan elavulhatnak. Fontolja meg a beépített hűtőszekrények használatát. Egyébként válasszon egyszerű készülékeket semleges színekben. Vagy ha megengedheti magának, költsön néhány stílusos, retró hatású készülékre, például egy “Smeg” hűtőszekrényre, vagy neo retró háztartási készülékekre, például kenyérpirítókra és vízforralókra.

Szánjon rá időt

A lakberendezés, akárcsak a divat, már túljutott azon a korszakon, amikor egyetlen stílus uralkodik. Azok a konyhák, amelyeket soha nem fog megunni, úgy néznek ki, mint egy klasszikus ruhatár, minden stílusból és korból megtalálhatóak benne darabok.

Olyan tereket hozzon létre, amelyek eklektikát és réteges érdeklődést inspirálnak. Olyan tereket alkosson, amelyek otthonosak, hogy ne olyan érzés legyen benne tevékenykedni, mint egy szállodában vagy egy múzeumban, hanem egy kissé lelkes hozzáállással a stílusok keverését előtérbe helyezni, hogy a konyha érdekessé és karakteressé váljon. Ez időt és türelmet igényel, de mindenképpen megéri időt szánni rá.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....