Modern építési technológiák 2.rész

  • Olvasási idő:7perc

Most pedig következzen még öt új építőiparban használatos technológiai trend amelyek még gyerekcipőben járnak most 2022 év elején. Habár pár technológia már valamennyire ki van forrva, azt azért nem lehet mondani hogy el is van terjedve.


Kapcsolódó cikk


Épületinformációs modellezés (BIM) technológia

A BIM technológia egy intelligens 3D modellező eszköz, amely támogatja a mérnöki, építészeti és építőipari szakembereket az épületek és infrastruktúrájuk hatékony tervezésében, módosításában és kezelésében. A modellek létrehozásával kezdődik, és támogatja a dokumentumkezelést, a koordinációt és a szimulációt a projekt teljes életciklusa során.

Az épületen dolgozó összes szakembernek hasznosak a 3D modellezések
Az épületen dolgozó összes szakembernek hasznosak a 3D modellezések

A BIM-technológia jobb együttműködést tesz lehetővé, mivel minden szakértő hozzáadhatja a saját szakterületét ugyanahhoz a modellhez (építészet, építőipar, üzemeltetés, építés és szerkezetek), lehetővé téve a projekt fejlődésének és a munkaeredmények valós idejű áttekintését.

A várakozások szerint a BIM funkciók és az azt követő technológia további fejlődése változást fog előidézni az építési projektek tervezésében, fejlesztésében, bevezetésében és irányításában.

A 2D-s rajzokhoz képest – a tervezés során az ütközések (például nem tud kinyílni egy ajtó a fal miatt) felismerését és a problémamegoldást tökéletesen támogatja, ami javítja a tervezést és növeli a hatékonyságot az építési projektek teljes életciklusa során. Minden előnye mellett a munka és a vállalati folyamatok optimalizálásában is segít.

Virtuális valóság (VR) technológiák / kiterjesztett valóság (AR)

A VR és AR technológiákat az építőiparban a játék megváltoztatásának tekintik. Az biztos, hogy már nem a játékiparhoz tartoznak. A virtuális valóság (VR) a fizikai világot kizáró teljes elmerülést jelent, míg a kiterjesztett valóság (AR) digitális elemekkel egészíti ki az élő látványt.

Még az épület megépítése előtt körbejárhatunk benne
Még az épület megépítése előtt körbejárhatunk benne

A VR/AR technológiák lehetőségei a BIM technológiával együtt végtelenek. Az első lépés az lenne, hogy a BIM-technológiával létrehozunk egy épületmodellt, majd az AR/VR-funkcióknak köszönhetően szemlélődünk, és szó szerint végigjárjuk, és körbejárjuk azt.

Íme néhány előny és mód, ahogyan az AR/VR technológiát ma az építőiparban használják:

  • Virtuális túrák/séták az épületmodelleken, így szinte első kézből tapasztalhatja meg, hogyan nézne ki a kész fizikai projekt, és hogyan folyik a tervezés elrendezése.
  • Jobb együttműködés – a csapatok együtt dolgozhatnak egy projekten, függetlenül a fizikai elhelyezkedésüktől.
  • Valós idejű tervezési visszajelzés – az AR/VR technológia által biztosított 3D-s projektek és környezetük vizualizációja támogatja az építészeti vagy szerkezeti változások gyors és pontos szimulációját, automatikus méréseket, és lehetővé teszi a tervezés javítását.
  • A kockázatértékelés (mint érzékeny tevékenység), a veszélyszimulációkkal és az ütközések felderítésével megerősítve rutinfeladattá vált, amelyet ezek az innovatív technológiák felölelnek.
  • Az AR/VR technológia lehetőségei a biztonság javításában és a képzésben felbecsülhetetlenek, valamint a vezetők, felügyelők, ellenőrök vagy bérlők támogatása, akiknek még fizikailag sem kell jelen lenniük a helyszíni bejáráshoz.

3D nyomtatás

A 3D nyomtatás gyorsan válik az építőipar számára nélkülözhetetlen építési technológiai eszközzé, különösen ha figyelembe vesszük az anyagbeszerzésben bekövetkező változásokra gyakorolt hatását. Ez a technológia a tervezőasztalon túlra tolja a határokat azzal, hogy egy számítógépes tervezési modellből háromdimenziós tárgyat hoz létre, rétegről rétegre felépítve a tárgyat, vagy akár falakat.

Ipari 3D nyomtatóval már cserepeket, falakat, vagy akár egyedi kerítésdíszt is nyomtattathatunk
Ipari 3D nyomtatóval már cserepeket, falakat, vagy akár egyedi kerítésdíszt is nyomtattathatunk

Íme néhány előny, amelyet az építőipar ma a 3D nyomtatási technológia révén élvez:

  • A 3D-nyomtatás lehetővé teszi az előregyártást a helyszínen kívül vagy közvetlenül a helyszínen. A hagyományos építési módszerekhez képest most már lehetőség van az előregyártáshoz fontos anyagok kinyomtatására, és azonnali használatra kész állapotba hozására.
  • A 3D nyomtatási technológia továbbá csökkenti az anyagpazarlást és időt takarít meg azáltal, hogy a mintákat vagy akár teljes tárgyakat 3D-ben gyártja le, és felügyeli, hogy minden részletet megfelelően tervezzenek meg.
  • A 3D nyomtatási technológia jellemzői hatással vannak a munkaerő, az energiatakarékosság és az anyagköltségek előnyeire, és a fenntarthatóság fejlesztésének támogatására az építőiparban.
  • Nagy előny az építőipari vállalatok számára, hogy lehetővé teszi az anyagok gyors szállítását és a technológiai folyamat további haszontalan lépéseinek csökkentését.

Mobil és felhőtechnológiák

Az építőipari technológiák térhódítása előtt az építőipar hírhedt volt arról, hogy az egyik legkevésbé digitalizált iparág. Csak az elmúlt években fejlődött ki az a technológia, amely képes kezelni egy ilyen fizikai iparág kihívásokkal teli környezetét, munkafolyamatait és bonyodalmait, és ami most már jelentős hatással van az ágazatra az a mobil és a felhőtechnológiák.

A számítási felhőben már bárkivel bármennyi adatot megoszthatunk az építkezés során
A számítási felhőben már bárkivel bármennyi adatot megoszthatunk az építkezés során

Mi az a felhőtechnológia ?

A felhőtechnológia lehetővé teszi a távoli szervereken tárolt adatok elérését, használatát, módosítását, cseréjét, adminisztrálását és kezelését a megfelelő szoftveralkalmazások segítségével. Internetkapcsolat és engedélyezés esetén az ilyen távoli erőforrásokhoz való hozzáférést a mobiltechnológiák támogatják, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki bejelentkezzen a felhőszolgáltatásokhoz.

Hogyan használják ma ezt a technológiát az építőiparban ?

Ezek a technológiák lehetővé teszik az adatok megosztását, az építkezésekről valós időben az építési folyamatban részt vevő valamennyi szervezettel vagy a szerződés megvalósításáért felelős más szervezettel. Például a mérnökök és építészek számára szükséges felülvizsgálati eszközök vagy a projektmenedzsment-eszközök ma már minden időben rendelkezésre állnak, jobb együttműködést és információmegosztást biztosítva.

A mobil- és felhőtechnológiák jelentősen hozzájárultak az építőipari ágazat változásaihoz és fejlődéséhez azáltal, hogy fokozzák a digitális élményt és az üzleti hatékonyságot, lehetővé teszik a valós idejű tájékoztatást, integrált munkaellátást biztosítanak, valamint javítják a szervezést és a termelékenységet.

Blockchain technológia

A blokklánc technológia hatása az építőiparra egyre jelentősebbé vált az elmúlt hónapokban. Ez a technológia 2008-ban született, egy digitális valuta vagy kriptopénz (mint a Bitcoin vagy az Etherium) létrehozásának eredményeként.

Blokklánc technológiával minden biztonságosabbá és ellenőrizhetővé válik
Blokklánc technológiával minden biztonságosabbá és ellenőrizhetővé válik

Mi az a blokklánc ?

A blokklánc egy tranzakciós nyilvános adatbázisban (blokkban) tárolt digitális információ, amelyet számítógépek hálózata (lánc) ellenőriz. A hagyományos adatbázisokhoz képest a blokkláncnak nincs szüksége központra, éppen azért, mert minden információcsere a végfelhasználók, úgynevezett peerek vagy csomópontok között zajlik, közvetítő nélkül.

A lánc minden egyes csomópontja különböző típusú információkat tartalmaz, például egy banki adóügylet bizonylatát, szerződést, tulajdonosi tanúsítványokat és hitelességi nyilatkozatot. A blokklánc adatbiztonságát a lánc minden egyes csomópontja ellenőrzi, amely felelős az információ digitális aláírással történő védelméért, és lehetővé teszi a gyors és biztonságos információcserét harmadik felek nélkül.

Blockchain felhasználási esetek az építőipari technológiában

Intelligens szerződések

A blokklánc-technológia, mint a szerződés megvalósításában részt vevő valamennyi fél egyedi, megbízható ügyintézője, képes hibamentes folyamatot létrehozni a szerződések létrehozására, kezelésére és ellenőrzésére. Az intelligens szerződés egyfajta digitális protokoll, amelyet a blokklánc-hálózatban a szerződéses feltételek megvalósítása céljából telepítenek.

Ebben a forgatókönyvben a hálózat minden csomópontja tartalmazza a szerződéses kötelezettségek minden részletét, és ismeri a megvalósításuk során teljesítendő feltételeket. Az intelligens szerződések blokklánc-technológián keresztül történő megvalósítása javítja a hatékonyságot (sikeres ellenőrzés után az elvégzett munka kifizetett munkává válik), és kizárja a közvetítő feleket és azok szolgáltatásait.

A munkafolyamatok javítása

A blokklánc-technológia átláthatóságot vált ki az építési folyamat során, ami széleskörűvé teszi azt, és befolyásolja a projekt munkafolyamatok optimalizálását. Ezenkívül ösztönzi az együttműködőbb munkavégzést, és hozzájárul az időben történő döntéshozatalhoz a kockázatok minimalizálásával és a viták elkerülésével.

Bitcoin az építőiparban

A Bitcoin alkalmazhatósága az építőipari technológiai ágazatban döntő katalizátor lehet, amely képes fellendíteni az együttműködést és az átláthatóságot a szerződés megvalósítása során a tranzakciókban, például a “pay as you deliver” modellen keresztül. Lehetővé teszi a szerződésben vállalt kötelezettségek digitálisan érvényes igazolását, ami a kifizetést kiváltja. A blokklánc-technológia növekvő jelentőségét az építőiparban megerősíti a Construction Blockchain Consortium létrehozása, ami egy több mint 60 résztvevővel rendelkező nyilvános kutatási szervezet, amely az építőiparban alkalmazható blokklánc-potenciálokat vizsgálja, bár sajnos ez még csak külföldön létezik manapság.

Összességében 2022 izgalmas évnek ígérkezik az építőipari technológia számára, mivel ezek a szolgáltatások egyre könnyebben elérhetővé válnak, és kulcsfontosságúak lesznek a biztonságosabb, hatékonyabb és intelligensebb munkakörnyezet szempontjából.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....