Az építőrobotok meg fogják változtatni az építőipart

  • Olvasási idő:3perc

Az építőipar az egyik legkevésbé automatizált iparág, ahol a termelékenység elsődleges forrása a kézi munkát igénylő munka. Legyen szó új kereskedelmi épületek építésről, felújításról vagy bontásról, a robotok még nem játszanak jelentős szerepet az épületek életciklusának egyetlen lépésében sem.


Kapcsolódó cikkek


Számos új robot van fejlesztés alatt és a bevezetés korai szakaszában, amelyek azonban megváltoztathatják ezt. Az építőipar, mint rendkívül automatizálatlan iparág, a robotok forradalma előtt áll.

Miért csak most valósítják meg az építőipari robotok kereskedelmi potenciálját ?

Furcsának tűnhet, hogy az építőiparban ilyen kevés robotot alkalmaznak, de ennek jó oka van: az építőipari feladatokat köztudottan nehéz automatizálni. Az építési munkaterület az elsődleges akadálya a robotok használatának, ahol változó környezet miatt nehézkes a építő-bontó gépek telepítése, és persze az hogy ezeket a gépeket meg kell venni ami nem olcsó, üzemeltetni kell, amihez szakember kell, és az építtetők még nem látnak benne olyan potenciált hogy egy ilyen automata gépre beruházzanak.

3D nyomtatóval készült falszerkezet
3D nyomtatóval készült falszerkezet

A robotok az ellenőrzött környezetben végzett, ismétlődő feladatokban jeleskednek. Az építkezések nem is lehetnének ennél ellentétesebbek. A robotoknak képesnek kell lenniük alkalmazkodni a környezetük valós idejű változékonyságához, kevés vagy semmilyen átprogramozással, hogy nyereségesek és termelékenyek legyenek. Ez a robotok számára nehéz feladat, de néhány különböző építőipari robot el tudja végezni ezeket a történelmi kihívást jelentő feladatokat.

Az építőipari robotok típusai

Van néhány különböző típusú építőipari robot, amelyek készen állnak arra, hogy tömegesen betörjenek az építőipari piacra, viszont sajnos Magyarországon nem az elsődleges szempontok közé tartoznak az ilyen ipari építőrobotok beszerzése. A legelterjedtebbek építéssel kapcsolatos gépek a világban a 3D-nyomtató építőrobotok, amely igény szerint nagyméretű épületet tud építeni. Egy mozgó robotkar egy 3D-nyomtatófejet vezérel, amiből a speciális betonkeverék távozik, és előre beprogramozott utasítások segítségével elkészít egy teljes, szerkezetileg biztonságos épületet.

Ezt a technológiát kezdik hídépítésre is használni, Hollandiában nemrég épült meg az első 3D-nyomtatott híd. A 3D nyomtatás és az ipari robotok ezen kombinációja az építőiparban az egyik legígéretesebb automatizálási technológia.

Pár év múlva már nem lesz meglepő ha ilyen építőipari gépeket látunk dolgozni
Pár év múlva már nem lesz meglepő ha ilyen építőipari gépeket látunk dolgozni

Léteznek építőipari robotok tégla, és kőművesmunkákhoz, sőt olyan robotok is, amelyek egyszerre egy egész utcát fektetnek le. Az ilyen típusú robotok drámaian javítják az építőipari munkák sebességét és minőségét.

A bontórobotok az építőipari robotok egy másik típusa, amely remélhetőleg hamarosan betör az általános alkalmazásokba. Bár lassabbak, mint a bontócsapatok, sokkal biztonságosabbak és olcsóbbak, amikor egy épület betonjának és szerkezeti elemeinek bontásáról van szó az életciklusa végén.

3D nyomtatóval készített "téglák"
3D nyomtatóval készített “téglák”

Számos más típusú építőipari robot létezik, például távirányítású vagy autonóm járművek, de a fent említett néhány a legfelkészültebb arra, hogy egy jelenlegi építkezésen működjön, és talán a legnagyobb hatást gyakorolhassa a jövő építőiparára, és egy fajta irányt szabjon az építkezések kivitelezésének.

Az építőipari robotok, mint erősen automatizálatlan iparág, nagy hatással lesznek az építőiparra. Mivel az építőipari vállalatok a hatékonyság és a termelékenység érdekében egyre több feladatot igyekeznek automatizálni, az építőipari robotok iránti kereslet folyamatosan növekedni fog.

Az elkövetkező pár évben teljesen biztos hogy nagyobb számban fog a használatuk előtérbe kerülni, persze főleg eleinte a tőkeigényesebb nagyobb építkezéseknél, és bontásoknál.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....