Modern építési technológiák 1.rész

 • Olvasási idő:8perc

A digitális környezet egyre gyorsabban változik. A szervezetek számára már nem az a kérdés, hogy digitalizálják-e a munkahelyüket, hanem az, hogy mikor és hogyan tudnak lépést tartani és alkalmazkodni a folyamatosan fejlődő technológiákhoz.


Kapcsolódó cikkek


Ebben a cikkben öt kulcsfontosságú építőipari technológiai trendet veszünk szemügyre a tízből, amelyek 2022-ben hatással lesznek az iparágra. Az ez utáni cikkben pedig majd még öt új technológiai trendet ismertetünk.

Mi az építési technológia ?

Az építőipari technológia az építőiparban speciálisan használt technológiák típusainak gyűjtőfogalma. Ilyen például az intelligens gépek, az automatizált robotok, a virtuális valóság, az 5G és az IoT. Ezek mindegyike azért jött létre és adaptálódott, hogy segítse az iparágat a munkakörülmények javításában, a hatékonyság növelésében, az egészség és a biztonság javításában és sok más előny teljesebb kihasználásában.

Az építőipari technológiának az iparágat befolyásoló 10 típusa:

 • Big Data.
 • Mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML).
 • A dolgok internete (IoT).
 • Robotika és drónok.
 • 5G és Wi-Fi 6.
 • Épületinformációs modellezés (BIM).
 • Virtuális valóság (VR) / kiterjesztett valóság (AR).
 • 3D nyomtatás.
 • Mobil és felhőtechnológiák.
 • Blokklánc.

Big Data

Egy évszázaddal ezelőtt a kérdéses erőforrás az olaj volt. Ma a digitális ipar óriásai adatokkal, a digitális korszak olajával foglalkoznak.

Jelenlegi tempónk mellett naponta 2,5 kvintillió bájtnyi adat keletkezik, de ez a tempó az építési technológia fejlődésével csak gyorsul. Csak az elmúlt két évben a világ adatainak elképesztő 90 százaléka keletkezett !

A világ legértékesebb erőforrása már nem az olaj, hanem az adat.

Mi az a big data és honnan származnak az adatok ?

A big data kifejezés olyan rendkívül nagy adathalmazok leírására szolgál, amelyek felhasználhatók rejtett trendek, viselkedésminták, ismeretlen összefüggések feltárására, hogy megalapozottabb üzleti döntéseket hozhassunk, és amelyek a mesterséges intelligencia és az automatizálási rendszerek alapjául szolgálhatnak. Ezek a nagyméretű adatok segítik az építési technológia fejlődését.

Ezeket az adatokat az internetes keresésekből és szolgáltatásokból, mobiltelefonokból, digitális fényképekből, a közösségi médiából és a digitális kommunikációs eszközök számos más formájából – például szöveges üzenetekből, Skype-ból és e-mailekből gyűjtik.

Hogyan használják a big data-t az építőiparban ?

A történeti nagyméretű adatokat elemezve ki lehet szűrni az építési kockázatok mintáit és valószínűségeit, hogy az új projekteket a siker felé tereljék, és elkerüljék a buktatókat. Az időjárás, a forgalom, valamint a közösségi és üzleti tevékenységek nagy adatai elemezhetők az építési tevékenységek optimális szakaszolásának meghatározása érdekében.

Az építőiparban is egyre több adat keletkezik amit érdemes feldolgozni
Az építőiparban is egyre több adat keletkezik amit érdemes feldolgozni
 • Az építkezéseken használt gépek aktív és üresjárati idejét mutató érzékelők adatai feldolgozhatók, hogy következtetéseket lehessen levonni az ilyen berendezések vásárlásának és lízingjének legjobb kombinációjáról, valamint arról, hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni az üzemanyagot a költségek és az ökológiai hatások csökkentése érdekében.
 • A berendezések földrajzi helymeghatározása lehetővé teszi a logisztika javítását, a pótalkatrészek szükség esetén történő rendelkezésre bocsátását és az állásidők elkerülését is.
 • A bevásárlóközpontok, irodaházak és egyéb épületek energiatakarékossága nyomon követhető, hogy az megfeleljen a tervezési céloknak. A forgalmi terhelésre vonatkozó információk és a hidak hajlítási szintjei rögzíthetők, hogy fel lehessen fedezni a váratlan eseményeket. Ezek az adatok az épületinformációs modellező (BIM) rendszerekbe is visszatáplálhatók, hogy szükség szerint ütemezni lehessen a karbantartási tevékenységeket.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia (AI) az emberi viselkedés utánzása érdekében egy gép által mutatott intelligencia, a gépi tanulás (ML) pedig a mesterséges intelligencia egyik területe, ahol statisztikai technikákat használnak arra, hogy a számítógépet képessé tegyék az adatokból való tanulásra anélkül, hogy kifejezetten programoznák. Mindkettő gyorsan a technológia szerves részévé válik az építőiparban.

A mesterséges intelligencia nagyban segítheti a bonyolultabb építkezési fázisokat
A mesterséges intelligencia nagyban segítheti a bonyolultabb építkezési fázisokat

Képzeljünk el egy olyan világot, amelyben számítógépes rendszereket használhatunk robotok, gépek programozására vagy házépítés automatikus kiszámítására és tervezésére. Ez a technológia már ma is rendelkezésre áll és használatban van (inkább még csak külföldön), tovább segíti az építőipari technológia fejlődését, és az iparág a költséghatékonyság és a gyorsaság növekedésének előnyeit élvezheti.

Íme néhány példa arra, hogy a mesterséges intelligencia és az ML hogyan válik hasznára az építőiparnak:

 • Előrejelző tervezés, számos tényező, például az időjárás és a helyszín figyelembevétele, valamint digitális épület-ikrek létrehozása az épület élettartamának növelése érdekében.
 • Az épületek jobb tervezése. A gépi tanulás felhasználható egy megoldás különböző variációinak feltárására és tervezési alternatívák létrehozására, figyelembe véve a gépészeti, elektromos és vízvezeték-rendszereket, és biztosítva, hogy a MEP-rendszerek útvonalai ne ütközzenek az épület architektúrájával.
 • A mesterséges intelligencia által vezérelt automatizálás a nagymértékben ismétlődő feladatok átvételére jelentősen javíthatja a termelékenységet és növelheti a biztonságot, miközben az iparág munkaerőhiányát is kezeli.
 • Jobb pénzügyi tervezés és projektmenedzsment, mert a múltbeli adatok felhasználásával az AI képes előre jelezni a költségtúllépéseket, a reális határidőket, és segíthet a személyzetnek abban is, hogy gyorsabban hozzáférjenek az információkhoz és a képzési anyagokhoz, így csökkentve a beilleszkedési időt.
 • Nagyobb termelékenység. A mesterséges intelligencia felhasználható a gépek működtetésére, hogy olyan ismétlődő feladatokat végezzenek, mint a betonozás, a téglaépítés vagy a hegesztés, felszabadítva az emberi munkaerőt magára az építkezésre.
 • Fokozott biztonság. Az építőipari munkások ötször gyakrabban halnak meg munka közben, mint más munkások. A mesterséges intelligencia alkalmazásával az építkezések biztonsági kockázatai nyomon követhetők, fényképek és felismerő technológia segítségével megállapítható, hogy a munkás a megfelelő egyéni védőfelszerelést viseli-e, vagy a földrajzi helymeghatározás segítségével azonosíthatók a veszélyes területek, és figyelmeztethetők a munkások.

A dolgok internete (IoT)

A dolgok internete (IoT) már az építőipari technológia szerves részét képezi, és tömegesen átalakítja a munkavégzés módját.

Az egyre több adat az egyre több érzékelőből származik
Az egyre több adat az egyre több érzékelőből származik

Az IoT olyan intelligens eszközökből és érzékelőkből áll, amelyek mindegyike adatokat oszt meg egymással, és egy központi platformról vezérelhető. Ennek óriási következményei vannak, mivel ez azt jelenti, hogy egy új, intelligensebb, hatékonyabb és biztonságosabb munkamódszer válik lehetővé.

Mit jelent ez az építőipar számára ?

Az intelligens gépeket ismétlődő feladatok elvégzésére lehet használni, és elég intelligensek lehetnek ahhoz, hogy önmagukat is karbantartsák, például egy cementkeverő, amelynél elfogy a cement, egy érzékelő segítségével többet rendelhet magának, növelve a hatékonyságot és a termelékenységet.

 • Az építkezésen nyomon követhető a létszám, és alkalmazásokat lehet használni a munkások létszámának ellenőrzésére, ami csökkenti a papírral kapcsolatos nehézkes feladatokat, és rengeteg időt takarít meg.
 • Fokozott biztonság. A földrajzi helymeghatározás segítségével a veszélyes területek azonosíthatók az építkezésen belül, és az intelligens technológia használatával figyelmeztetni lehet a munkásokat, ha belépnek a területre.
 • Az intelligens technológia használatával nagymértékben csökkenthető a fejlesztés szén-dioxid kibocsátása. Azáltal, hogy a járművekbe érzékelőket szerelnek, amelyek kikapcsolják a motorokat, amikor azok üresjáratban vannak, vagy a pazarlás mérésével és az adatok felhasználásával jobb tervezést tesznek lehetővé a fejlesztés elrendezésének megtervezése során, hogy csökkentsék az építkezések közbeni felesleges utakat.

Robotika és drónok

Az építőipar az egyik legkevésbé automatizált iparág, ahol a termelékenység elsődleges forrása a kézi munkát igénylő munka, és meglepő, hogy a robotok még nem játszanak jelentős szerepet. Ennek egyik fő akadálya maga az építési munkaterület, mivel a robotok ellenőrzött környezetet és ismétlődő, nem változó feladatokat igényelnek.

Az építkezéseknél egyre fontosabb szerepeket kaphatnak a drónok
Az építkezéseknél egyre fontosabb szerepeket kaphatnak a drónok

Azonban ahogyan mostanában történik, az építkezések egyre intelligensebbé válnak, az építőipari technológia fejlődésével a robotok programozásának és használatának módja is egyre jobban fejlődik. Íme néhány példa arra, hogy a robotokat és a dróntechnológiát már ma is használják az építkezéseken:

 • A drónok az építkezések biztonsága érdekében is használhatók, mert kamerák segítségével megfigyelhetik az építkezéseket, és a kamerákkal azonosíthatják a veszélyes területeket, és az építésvezetőnek gyors rálátást adhatnak az építkezésre anélkül, hogy ő maga fizikailag jelen lenne.
 • A drónok felhasználhatók az anyagok helyszínre szállítására, csökkentve ezzel az építkezésen szükséges járművek számát.
 • A téglaépítés és a kőművesmunka olyan feladatok, amelyeknél robotok alkalmazhatók, javítva a munka sebességét és minőségét.
 • A bontórobotokat a projekt végén a szerkezeti elemek bontására használják, bár lassabbak, de olcsóbbak és biztonságosabbak.
 • Távvezérelt vagy autonóm járművek irányítása.

5G és Wi-Fi 6

Az új építési technológia fejlődésével a nagyobb sebességek és a nagyobb adatátvitel támogatásához erős, megbízható csatlakozási gerincre van szükség. Az 5G a digitális mobilhálózatok ötödik generációs vezeték nélküli technológiája, amely gyorsabb sebességgel, jobb forgalomkezeléssel és kevesebb torlódással büszkélkedhet. Ehhez társul a Wi-Fi 6, a Wi-Fi technológia legújabb szabványa, amely szintén továbbfejleszti elődjeit.

Az 5G-vel gyorsabbak lehetnek az építkezés alatt keletkező nagyobb adatállományok
Az 5G-vel gyorsabbak lehetnek az építkezés alatt keletkező nagyobb adatállományok

A cellás megoldások óriási fejlődésével a mobil építési helyszíni szélessáv versenyképes alternatívának bizonyul a hagyományos vezetékes vonalakkal szemben, és egyre több építkezésen történik hogy ez felé mozdulnak el, és élvezik a gyorsabb telepítési idők és a nagyobb rugalmasság előnyeit, miközben továbbra is megkapják a szükséges szolgáltatási szintet.

Az 5G és a Wi-Fi 6 lehetővé teszi a felhasználók számára a hatékony kommunikációt, a nagyméretű rajzok megosztását, az erőforrás-igényes alkalmazások futtatását a sebesség/teljesítmény csökkentése nélkül. Arról nem is beszélve, hogy megbízható és biztonságos kommunikációs hálózatot biztosít, amelyen az új és fejlett technológiák hasznosíthatók.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik