(Gipsz)vakolat vagy gipszkarton, melyik a jobb választás ?

 • Olvasási idő:7perc

A vakolat és a gipszkarton a legnépszerűbb választási lehetőségek a belső falburkolat kiválasztásakor. Gyakran megtalálhatóak mind a lakó, mind a kereskedelmi épületekben, és mindkettőnek megvannak a sajátos jellemzői, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.


Kapcsolódó cikkek


Ha belső építkezésbe vagy átalakítási projektbe kezd, rengeteg tényezőt kell figyelembe vennie, amikor kiválasztja a tér befejezési lehetőségét. A döntés megkönnyítése érdekében megnézzük a vakolat és a gipszkarton közötti kritikus különbségeket, és áttekintjük az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait.

A legfontosabb figyelembe veendő tényezők

Bár a vakolat és a gipszkarton néhány azonos összetevőt tartalmaz, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, amelyek miatt jobban megfelelnek bizonyos projektekhez. Mielőtt az egyiket választja a másik helyett, vegye figyelembe a következő tényezőket, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.

Mi a vakolat ?

Az építészek évszázadok óta használnak vakolatot a belső falakhoz. Ha besétál egy 1950 előtt épült lakóépületbe, valószínűleg vakolt falakat és mennyezeteket talál. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a vakolat tartós és könnyen elfedhet különböző anyagokat, többek között téglát, fát és követ.

Vakolat telepítése
Vakolat telepítése

A vakolatot hagyományosan cement, homok és víz felhasználásával keverik, és olyan anyagokat tartalmazhat, mint a gránit szilikon vagy gipsz. Felhelyezéséhez egy szakember rétegenként felviszi a keveréket téglafalra, vagy amiből rakták a falat, majd megvárja hogy száradás közben a felülethez tapadjon. Ha megszáradt, át lehet csiszolni és le lehet festeni a kívánt megjelenés elérése érdekében.

Előnyök:

 • Hosszan tartó.
 • Tűzálló.
 • Tompítja a hangot.

Hátrányok:

 • Magas költség.
 • Hosszú szerelési idő.
 • Nehéz javítani.

Mi az a gipszkarton ?

A gipszkarton a 20. század közepén jelent meg a vakolat új alternatívájaként, és ma már világszerte elterjedt az épületekben. A gipszkarton panelek két vastag papírréteg közé préselt gipszkartonból állnak, amelyek méretre vághatók, hogy ajtónyílások, ablakok és elektromos aljzatok elhelyezésére alkalmasak legyenek. Mivel az egyes panelek mögötti térben könnyen elfér a szigetelés, ez a kivitel népszerű választás a hidegebb éghajlaton.

Gipszkartonfal telepítése
Gipszkartonfal telepítése

A panelek szerkezethez való rögzítéséhez a szakemberek szögeket, csavarokat vagy speciális gipszkarton rögzítőket használnak. Miután a panelek rögzítve vannak, a szabadon maradt rögzítőfejeket és illesztéseket szalaggal és gipszkarton keverékkel elfedik, majd hagyják megszáradni. A végtermék ezután festékkel vagy befejező anyaggal fedhető le, hogy a végső megjelenés még tökéletesebb legyen.

Előnyök:

 • Gyors telepítés.
 • Alacsony költség.
 • Könnyű a szigetelése.

Hátrányok:

 • Alacsony tartósság.
 • A hang könnyen áthatol.
 • A szivárgások penészesedést okozhatnak a panelek mögött.

Tartósság

A vakolat kemény és sűrű, így jobb választás azoknak, akik tartós felületet keresnek. A rétegek száradás után szilárd masszát alkotnak, és a vakolt falak gyakran évtizedekig kitartanak anélkül, hogy cserére szorulnának. Ez azt jelenti, hogy nehezebb lehet képeket vagy művészeti alkotásokat felakasztani egy gipszfalra szöggel, mivel kemények. A szögek megrepesztheti és lecsipkedheti a vakolatot, ezért a legjobb, ha ragasztót vagy csavarokat használ, ha faliképeket szeretne felakasztani.

A gipszkarton lapok mögött nyitott üreg van, és sokkal kevésbé sűrűek, mint a vakolat. Emiatt hajlamosak a sérülésekre és a penészesedés kialakulására, és gyakrabban kell őket javítani. A gipszkarton azonban a legjobb választás lehet, ha szögek vagy csapok segítségével szeretné díszíteni a falakat. A szögek gipszkartonba kalapálása vagy belenyomása viszonylag egyszerű, és csak egy kis lyukat hagyhat maga után.

A tartósabb: a gipsz.

Telepítési idő

Mivel a lapokat előre kivágják, egy tapasztalt csapat néhány nap alatt egy egész ház gipszkarton mennyiségét fel tudja szerelni. A gyors és egyszerű telepítés miatt a gipszkarton a nagyobb épületek és a szoros ütemtervű projektek népszerű választása.

A vakolat telepítése néhány extra lépéssel jár, és a kapkodás visszafordíthatatlan hibákhoz vezethet. Ha úgy dönt, hogy vakolatburkolatokat telepít az épületébe, számoljon azzal, hogy a telepítésre néhány hetet, a száradási időre pedig körülbelül 3-5 napot kell szánnia.

A rövidebb telepítési idejű: a gipszkarton.

Hangszigetelés

A vakolt falak lényegesen jobban csillapítják a hangot, mint a hagyományos gipszkarton. A vakolat nagyon sűrű, és nincsenek benne üregek, így a hanghullámok nehezen tudnak áthatolni rajta. Hangcsillapító tulajdonságai miatt jó választás többlakásos épületeknél, és a családi házak szobáinak magánéletét is javítja.

A gipszkarton panelek ezzel szemben meglehetősen vékonyak, és mögöttük üres tér van, így a hang könnyen áthatolhat rajtuk. Ha hagyományos vakolat nélkül szeretne hangszigetelt teret létrehozni, érdemes megfontolni, hogy a gipszkarton mögé speciális akusztikus gipszkarton vagy üvegszálas szigetelést tegyen, amely segít a hangok tompításában.

A hangszigeteltebb: a gipsz.

Szigetelés

A gipszkarton önmagában túl vékony ahhoz, hogy szigeteljen egy szerkezetet, de a mögötte lévő tér az optimális hely a szigetelés hozzáadására. Az üvegszálas lapok és a szóróhab a leggyakrabban használt szigetelési típusok, és ezeket könnyű hozzáadni a gipszkarton beépítésekor vagy cseréjekor. A laza cellulóz szintén egy lehetőség azok számára, akik a gipszkartonpanelek eltávolítása nélkül szeretnének szigetelést hozzáadni.

A vakolat önmagában is jobb szigetelő, de a meglévő vakolt falakhoz nehéz lehet szigetelést hozzáadni. Ez problémát jelenthet a központi fűtési és hűtési rendszerek elterjedése előtt épült régebbi házak tulajdonosai számára. Ha a meglévő vakolt falakat szeretne szigetelni, szakemberre lesz szüksége, aki utólagosan átalakítja a szerkezetet a szigetelés befogadására. Ha önmaga próbálja ezt megtenni, az károsíthatja a falakat, és lehetővé teheti a penész és a víz bejutását.

A jobban szigetelhető: a gipszkarton.

Energiahatékonyság

Van némi vita arról, hogy melyik befejezési módszer a környezetbarátabb, de a gipszkarton győz, ha az épület teljes energiafelhasználásáról van szó. Minőségi szigeteléssel együtt használva a gipszkarton csökkenti a szerkezet kívánt hőmérsékleten tartásához szükséges energiát. Egy képzett gipszkartonozó vállalkozó tömítőanyagokat és speciális telepítési módszert is alkalmazhat, hogy légmentes gátat hozzon létre, amely minimalizálja a légszivárgást.

A vakolat talán nem olyan energiatakarékos, mint a gipszkarton, de van néhány környezetvédelmi előnye, amit figyelembe kell venni. A vakolat általában sokkal tovább tart, mint a gipszkarton, és nem kell olyan gyakran cserélni. Ez segít minimalizálni az építési hulladékot, és csökkenti a javításokhoz szükséges anyagok mennyiségét. Melegebb éghajlaton a vakolat segíthet hűvösen tartani az épületeket, és elnyeli a nedvességet, csökkentve ezzel a légkondicionálás szükségességét.

Az energiahatékonyabb: a gipszkarton.

Javítások

A gipszkarton kevésbé tartós, mint a vakolat, de általában könnyebben javítható. Az üzletekben kapható gipszkartonjavító készletekkel kisebb lyukak, repedések javítására is alkalmasak, és a legtöbb barkácsáruházban pedig gipszkarton foltokat árulnak a közepes méretű lyukakra. Ha egy nagyobb gipszkartonszakaszon vízkár vagy nagy lyukak keletkeznek, könnyen kicserélheti az egyes paneleket.

A gipszfalakon lévő kisebb lepattanásokat, repedéseket és egyenetlen területeket gyorsan kijavíthatja egy gipszjavító készlettel, de a jelentős károkhoz szakember segítségére lesz szüksége. A mély vagy szerteágazó repedések javítása többlépcsős eljárást igényel, és a javíthatatlanul megromlott vakolat esetleg teljes cserére szorul. Ha nem tudja, hogyan kezelje a vakolatsérüléseket, a legjobb, ha szakembert hív.

A könnyebben javítható: a gipszkarton.

Tűzállóság

Bár egyetlen fal sem teljesen tűzálló, a vakolat további védőréteget nyújt, amely segíthet a tűz terjedésének lassításában. A vakolat gipszet tartalmaz, amelynek magas a víztartalma, és nem ég. Az építők a vakolat alátámasztására fából készült lécek helyett fémléceket vagy gipszkarton hátlapot is használnak, ami csökkenti a tűz gyors terjedésének kockázatát.

A gipszkarton szintén tartalmaz gipszet, és tűzálló gátat képez a fakeret tetején. Nagy hőhatásnak kitéve azonban gyorsabban elveszítheti szerkezeti integritását, mint a vakolat, ezért egyes gyártók nem éghető üvegszálakat adnak a gipszkarton keverékhez, hogy növeljék annak integritását. Vagy eleve tűzálló gipszkarton telepítését kell megfontolni.

A jobban tűzálló: a gipsz.

Megjelenés és kivitelezés

Az egyik legnyilvánvalóbb különbség a vakolat és a gipszkarton között a látvány. A vakolat jellemzően fényesebb megjelenést ad, mint a gipszkarton, és kevésbé hajlamos a horpadásokra és lyukakra. Ha fényes, sima vagy stukkószerű felületet szeretne, a szakemberek könnyen fel tudják vinni a kívánt textúrát a vakolattal. A gipsz a legjobb választás íves falak vagy mennyezetek esetén is, mivel a gipszkarton nagyon nehezen hajlítható.

A gipszkarton kevésbé tűnik fényesnek, mint a vakolat, de még így is rengeteg tervezési lehetőség közül választhat. A narancshéj-felület egy gyakran használt gipszkarton textúra, amely enyhén dudoros vagy ráncos megjelenésű, és a szakemberek könnyebben tudnak vele dolgozni a különböző minták létrehozásához. Sima gipszkarton felületen is lehetséges, de ez kevésbé gyakori, mivel nagyobb kihívást jelent a kivitelezése.

A vonzóbb kivitel: a gipsz.

Az épület falfelületének kiválasztásakor fontos, hogy mérlegelje az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait. A vakolat jobb minőséget, tűz és hangszigetelést kínál, míg a gipszkarton általában kevesebb költséggel jár, és jobb szigetelést tesz lehetővé. Ha készen áll az új vakolat vagy gipszkartonfelületek telepítésére, mindenképpen minőségi felszereléssel dolgozzon, vagy forduljon szakemberhez.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....