Az épületautomatizálás környezeti előnyei

  • Olvasási idő:5perc

Az épületautomatizálás olyan vezérlőrendszer, amely a szükséges épületfunkciók működését irányítja. Az automatizálás az épület napi működésének számos aspektusát befolyásolhatja, de leggyakrabban a HVAC- és elektromos rendszereket vezérli. Az épületautomatizálás egy BAS-en, azaz épületautomatizálási rendszeren keresztül működik, amely az épület összes kapcsolódó automatikáját kezeli.


Kapcsolódó cikkek


Az automatizálás, különösen ha mesterséges intelligenciával párosul, egyre növekvő tendencia, amely az építőipar egészének okosabbá és hatékonyabbá tételét segíti elő. A BAS technológia már elterjedt, de most az építőipar új fázisaiba is beszivárog. Sok zöld épület használ BAS-t az energiafogyasztás korlátozására és a lakók kényelmének növelésére.

Az épületautomatizálás környezeti előnyökkel jár mert csökkenti a felhasznált energiát
Az épületautomatizálás környezeti előnyökkel jár mert csökkenti a felhasznált energiát

Az integrált épületautomatizálás a működés szabályozásával természetesen csökkenti az energiapazarlást és javítja az energiafogyasztási szokásokat. Ez teszi a BAS-t óriási előnnyé a fejlesztők számára, akik csökkenteni szeretnék projektjeik szén-dioxid-kibocsátását.

Először az épületautomatizálás alapjaiba merülünk el, mielőtt feltárnánk környezetbarát előnyeit.

Az épületautomatizálási rendszerek alapjai

Az épületautomatizálási rendszerek egy épület működésének minden automatizált rendszerét kezelik. Ez magában foglalja a HVAC és elektromos rendszereket, és magában foglalhatja a biztonsági, vízvezeték és gépészeti rendszereket is. Ezeknek a rendszereknek a felelős kezelése külön-külön ember által nehéz és költséges. Szerencsére az épületautomatizálás kiküszöböli a találgatásokat és maximalizálja a hatékonyságot.

Az épületautomatizálási rendszer négy “rétegből” áll. Mindegyik az automatizálási folyamat különböző részeinek végrehajtásáért felelős, a felhasználói bemenettől a művelet végrehajtásáig.

Ezek a rétegek alkotják minden BAS alapszerkezetét, az egyszerűtől az összetettig:

  • Bemeneti/kimeneti réteg: különböző érzékelők gyűjtik az adatokat az egész épületben.
  • Terepvezérlési réteg: a bemenetek által gyűjtött adatokat értékeli.
  • Felügyeleti réteg: a “központi router” összegyűjti a terepi vezérlési rétegből származó információkat.
  • Alkalmazási réteg: a felügyeleti rétegekből származó adatokat rendszerezi és a felhasználó számára megjeleníti.

Ezek a rétegek biztosítják a BAS összes működési statisztikájának rendezett eljuttatását egyetlen felhasználói felületre, így a teljes rendszer egyszerre felügyelhető. Ez nemcsak a normál működést gyorsítja fel, hanem hatékonyan képes a problémák korai szakaszban történő felismerésére és jelentésére. Ez a gyors reagálású megközelítés teszi a BAS-rendszereket kiváló választássá a sok összekapcsolt rendszerrel rendelkező zöld épületek számára.

Hogyan érhet el környezeti előnyöket az épületautomatizálás ?

Az automatizált épületüzemeltetéssel a létesítménygazdálkodási költségek csökkennek, mivel a rendszerek szabályozzák az olyan épületfunkciók működését, mint a HVAC és a világítás. Az automatizálás a teljes energiafogyasztást is csökkenti, ami olyan környezetvédelmi előnyökkel jár, amelyek segíthetnek az épületek zöld minősítésének megszerzésében. Egyes épületek akár 30%-os energiaköltség-megtakarítást is elérhetnek az automatizálás bevezetésével.

A BAS funkciói összességében korlátozzák az energiafelhasználást, és számos környezeti előnyt eredményezhetnek, amelyek egészségesebbé és boldogabbá teszik az épületben tartózkodókat. Az automatizálás néhány pozitív eredménye közé tartozik az alacsonyabb energiafelhasználás és a csökkenő pazarlás, ami költségmegtakarítást eredményez. Az épületek elektromos hálózatra gyakorolt terhelése is szabályozható, és az automatizálás jelentősen csökkenti ezt a terhelést.

A napi fogyasztás csökkentése

Bár a BAS nem méri az energiafogyasztást, beállítható, hogy bizonyos felhasználási küszöbérték-irányelveken belül működjön. A gépi tanulással ellátott BAS például alkalmazkodik ahhoz, hogy a HVAC-rendszereket úgy ütemezze, hogy azok alacsony szinten működjenek azokon a napokon, amikor az épületet a közvetlen napsugárzásból sok meleg éri.

A nem szándékos pazarlás visszaszorítása

A szokásos épületautomatizálás a világítást és a HVAC-rendszereket vezérli. Amikor egy épület üres vagy egy szárny egy ideig üres, a BAS jelzi, hogy kikapcsolja azokat a rendszereket, amelyeknek nem kell működniük a munkaidőn kívüli időszakban. A mesterséges intelligencia segítségével a BAS képes megjósolni, hogy mikor lesz üres az épület, és ennek megfelelően tervezni a rendszer működését.

Megtakarítás a közüzemi költségeken

Egy épület üzemeltetési költségei óriásiak lehetnek, az épület élettartama alatt az üzemeltetési költségek a teljes költség háromnegyedét teszik ki. A BAS-on keresztül történő üzemeltetéssel a rendszerek a hatékonyság fenntartása érdekében leállnak, ezáltal csökken a teljes üzemidő, és hosszú távon megnő a hasznos élettartam.

Visszatermelt energia

A nagy épületeknek, amelyek működéséhez hatalmas mennyiségű energiára van szükségük, rengeteg energiát is kell termelniük, hogy ellensúlyozzák ezt a felhasználást, és fenntarthatónak legyenek tekinthetők. Az épületautomatizálási rendszerek képesek a funkciók időközönkénti irányítására, hogy csökkentsék a csúcsterhelést, és az épület legnagyobb napi energiafelhasználását. Ez csökkenti az elektromos hálózat terhelését, és lehetővé teszi, hogy a hálózat többi része több energiához jusson.

Nehézségek az épületautomatizálásnál

Az épületautomatizálás teljesen megváltoztatta épületeink kezelését. Az automatizálási rendszerek nem mindig egyszerűek – egy összetett BAS segíthet egy nagy épületnek évente hatalmas mennyiségű energiát megtakarítani.

A nagyszabású projektek azonban bonyolulttá válhatnak, különösen, ha több vállalkozó is részt vesz bennük. Ha minden egyes rendszert más-más szakember telepít, nehézséget jelenthet egy olyan egységes BAS létrehozása, amely sikeresen “beszél” a megfelelő rendszerrel. Előfordulhat például, hogy egy vállalkozó nem ismeri a projekthez kiválasztott BAS-t, vagy a BAS és egy kiegészítő rendszer nem kompatibilis egymással.

A BAS-sal szembeni ellenállás akár abból is fakadhat, hogy nem ismerik annak célját. Egyes régimódi szakemberek aggódhatnak a BAS megbízhatósága miatt, vagy feleslegesnek és drágának tarthatják. A valóságban ez egy vezérlés és nem egy készülék, így a BAS nem hibásodhat meg ugyanúgy, mint egy gép, és még a jövőben akár új alkalmazásokhoz is fejleszthető.

Az épületautomatizálás mindenhol jelen van. Ha valamit egy kapcsolóval be lehet kapcsolni, akkor automatizálással is lehet irányítani. Még az olyan összetett, általában emberi kézzel végzett feladatok is, mint például a forgalomirányítás egy parkolóházban, vezérelhetők a BAS segítségével. A testreszabás ilyen szintjével az építési projektek a jövőben csak hatékonyabbá és környezetbarátabbá válnak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....