Hogyan fogja megváltoztatni az építőipart a blokklánc (blockchain) technológia ?

  • Olvasási idő:6perc

A blokklánc technológia egy forradalmi eszköz, amelyet a tranzakciók rögzítésére és összekapcsolására használnak, hogy egy “láncot” alkossanak, amelyet elosztott főkönyvként ismerünk. A vállalatok a blokklánc segítségével olyan módon veszik át az irányítást az ellátási láncok és a szerződések felett, ami tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt – de mennyire reális a blokklánc széles körű alkalmazása az építőiparban ?


Kapcsolódó cikk


Ahogy egyre több építőipari vállalat alkalmazza a blokkláncot, még a nagyon nagy építési projektek is könnyebben kezelhetővé válnak. Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni a blokkláncról, és általa az építőipar számára javasolt változásokról.

Mi az a blokklánc ?

A blokklánc olyan “blokkok” összekapcsolt adatsorozata, amelyek egy elosztott főkönyvet alkotnak, ami a számlák gyűjteményének fantázianeve – mint egy csekkfüzet, amely automatikusan kiegyenlíti önmagát. Ez a főkönyv ad helyet a projektet meghatározó tranzakcióknak vagy szerződéseknek.

Úgy is elképzelhető, mint egy szó szerinti lánc, amelynek minden egyes láncszeme egy-egy projekt különálló tranzakciója. Ha egy szállító teljesíti a szállítást és teljesíti a szerződését, a teljesített szerződés véglegesítésre kerül, és új “blokkként” vagy láncszemként kerül a láncba. Ez természetes sorrendet ad a blokkláncoknak, amelyet könnyű követni, ha információt keresünk.

A blokklánc három alapelve meghatározza, hogy biztonságos, decentralizált és bármilyen méretű projektre skálázható.


Biztonságos: A matematikai függvényeket használó többrétegű titkosítás olyan kódolt karaktersorozatba rejti az adatokat, amelyet nehéz feltörni.
Decentralizált: A “csomópontoknak” nevezett kapcsolatok automatikusan ellenőrzik a tranzakciókat, ami az ellenőrzött feljegyzések digitális lábnyomát eredményezi.
Skálázható: Mivel az információ nem egy központi szerveren van tárolva, a blokklánc skálázható, hogy nagyon nagy projektekhez is illeszkedjen.


Mivel a blokkláncprojektek nem centralizáltak (decentralizált), megszűnik a projektben az információk tipikus hierarchiája. Ez javítja a projekt átláthatóságát, csökkentve az egyszerű célokról való oda-vissza kommunikáció szükségességét. Az eredmény az, hogy a blokklánc-technológiával bármilyen projekt hatékonyabbá tehető.

A blokklánc hatékonyabb építőipart jelent

Bár a blokklánc számos iparágra hatással van, az építőiparban racionalizálja a projektmenedzsmentet. Nem ritka, hogy az építési projekteknél fennakadásokba ütköznek. Az építők, beszállítók és munkások közötti kommunikáció késleltetheti a befejezési határidőket. A blokklánc bevezetése olyan trend, amely segít az építőipar általános hatékonyságának növelésében.

Hat azonnali előnye van az építőipar számára, amelyet a blokklánc technológia biztosít:

  • Előrejelző eszközkarbantartás.
  • Intelligens szerződések eljövetele.
  • Proaktív harmadik fél általi felügyelet.
  • Gyorsított fizetési folyamatok.
  • Azonnali együttműködés.
  • Hatékonyabb ellátási láncok.

Az alábbiakban a blokklánc hat előnyét bontjuk le az építőiparban.

Előrejelző eszközkarbantartás

Az építési projektre vonatkozó információk valamennyi része elvész az elkészült projekt első tulajdonosához való átmenet során. A blokkláncban található elosztott főkönyv képes tárolni az életciklusra vonatkozó információkat egy építési projekt minden eszközéről, például a garanciákról, tanúsítványokról és cserékről.

Az épületinformáció-kezelési (BIM) technológia segítségével az építési projekt megváltoztathatatlan, digitális másolatát hozzák létre a blokkláncon belül. Ez egyrészt modellként szolgál, amely biztosítja, hogy a projekt a hatókörön belül maradjon, másrészt az eszközök virtuális otthonaként is szolgál, így azok könnyen kereshetők és számszerűsíthetők. Az egyes eszközök életciklusának nyomon követése és a karbantartás ütemezése automatizált folyamatokká válnak, különösen, ha mesterséges intelligenciával vannak ellátva.

Intelligens szerződések, amelyek egy lépéssel előrébb tartanak

Az intelligens szerződések a blokklánc-technológiát viszik be a hagyományos, írásos megállapodásokba. Mivel az adatok decentralizáltak és könnyen elérhetők a hálózaton belül, megszűnik a dokumentumok duplikálásának szükségessége. Minden szerződés a blokkláncban tárolódik, és egy egyszerű kereséssel elérhető.

A blokklánc beállításának szekvenciális jellege a vállalkozókat felelősségre vonja azáltal, hogy megköveteli, hogy a projekt megfeleljen a specifikációknak, különben a szerződés nem teljesül. A módosítási megbízások és a késedelmek azonnal nyomon követhetők egy kiindulópontig, így nincs szükség időigényes felügyeletre.

Proaktív harmadik fél általi felügyelet

Ha több tucat alvállalkozót vesznek fel a feladatok elvégzésére, további felügyeletre van szükség annak biztosításához, hogy egy összetett projekt megfeleljen a helyi szabványoknak és előírásoknak. Ez lehet jogi tanácsadás a kormányzati előírások betartása érdekében, biztonsági menedzsment a munkaterületi folyamatok figyelemmel kísérése érdekében, vagy szakszervezeti képviselet a munkások érdekvédelme érdekében.

A blokklánc-technológiát alkalmazó projektek esetében ezek a harmadik felek zökkenőmentesen integrálhatók a projektfelügyeletbe. A blokkláncba való felvételük pillanatától kezdve hozzáférhetnek a kulcsfontosságú dokumentumokhoz, csökkentve ezzel az információkérések benyújtásával elvesztegetett időt.

Gyorsított fizetési feldolgozás

A blokkláncon keresztül történő kifizetések feldolgozása a legtöbb esetben ingyenes. Az engedélyezési vagy feldolgozási díjak hiánya gyorsabb kifizetéseket és kevesebb oda-vissza ügyintézést jelent. A blokklánc okosszerződésekkel kikényszerített szigorú határai biztosítják, hogy a projekt kereteinek megfelelően elvégzett munkáért kapják a fizetést a felek.

Az intelligens szerződések mérföldkövek alapján működnek, így az egyes mérföldkövek elérésekor a kifizetések automatikusan folytatódnak. A blokklánc keretrendszer biztosítja, hogy a munka a specifikációknak megfelelően készüljön el, és a kifizetés engedélyezésével vagy beszedésével járó gondok nem léteznek. A fizetés automatizálása csökkenti a rezsiköltségeket és a költségtúllépést, így minden fél elégedett marad.

Azonnali együttműködés

Az engedélyezett projektekben mindenki hozzáfér a teljes blokklánchoz. Miközben ez fokozza az átláthatóságot, a nyílt együttműködés környezetét is elősegíti, ahol a felek javaslatokat tesznek a projekt valamely aspektusának javítására. A blokklánc sajátos előnye, hogy éjjel-nappal inputra ösztönzi az összes érintett felet – nem kell várni a találkozókra vagy telefonhívásokra az ötletek megvitatásához.

Az intelligens szerződések korlátozzák a projekteket az olyan módosításoktól, amelyek kisiklathatják azokat. Nem szüntetik meg azonban a változtatás lehetőségét – csak biztosítják, hogy a változtatásokat megfelelően átvizsgálják és végrehajtják. Ha minden fél, beleértve az alvállalkozókat is, hozzáfér a projekttervekhez, a hatékonyságnövelő változtatásokat bármilyen forrásból szívesen fogadják.

Hatékonyabb ellátási láncok

A beszerzés különösen fárasztóvá válhat, ha olyan összetett projektekről van szó, mint a repülőterek vagy a kórházak. A beszállítók meghívása egy decentralizált blokklánc-hálózatba lehetővé teszi a projektvezetők számára, hogy az egész projekt során nyomon kövessék az anyagokat, sőt biztosítsák azok hatékony felhasználását. A blokklánc az építőipari eszközöket is beépítené a bérleti határidők vagy az amortizációs költségek kezeléséhez.

A digitális kulcsok a blokklánc-hálózatban az egyik fél egyedi azonosítójaként működnek. Az építőiparban a kulcsok kiosztása az eladókhoz lehetővé tenné a munkájuk nyomon követését a blokkláncon keresztül. Ezáltal egy állandó munkaportfólió jönne létre, amely felhasználható lenne az eladók projektekre történő értékeléséhez.

A blokklánc átalakítja a jövő építési projektjeit

A blokklánc lehetséges előnyei az építőipar egészére nézve izgalmasak. Ausztrália ad otthont a világ számos vezető blokklánc építési projektjének, köszönhetően a 2020 februárjában bevezetett Nemzeti blokklánc-útitervnek, amely kiemeli a jelenlegi blokklánc sikereket, és a különböző ágazatokon belüli megvalósítási lehetőségeket.

Becslések szerint a blokklánc technológiát használó építési projektek globális piaca 2025-re megközelíti a 200 milliárd USD dollárt világszerte. A blokklánc közelgő térhódítása azonban felvet néhány fontos kihívást, amelyek lassítják a megvalósítást.

Nehézségek a blokklánc bevezetésében

A blokklánc megvalósítása költséges lehet, mivel a projektben részt vevő valamennyi fél részéről befektetést igényel. A szükséges virtuális infrastruktúra meghaladja azt, amit sok építőipari cég ma képes megvalósítani, de a blokkláncot megvalósító cégek, úttörő szerepet játszanak a technológiában, a felhőkarcolók hatékonyabb és gyorsabb építésében, és más nagyszabású projektekben.

A széles körű bevezetés másik kihívása az iparági szkepticizmus. Sok építőipari vállalkozói partnerség már meglévő kapcsolatokból épül fel. A projekttervezéshez szükséges infrastruktúrába való beruházás az építőiparban a bevételek kevesebb mint 1%-át teszi ki, sokkal kevesebbet, mint a hasonlóan csúcstechnológiai iparágakban, például a repülőgépiparban a kapcsolódó költségek.

Ezeket a kihívásokat nem lehetetlen leküzdeni. A blokklánc-technológia piacának növekedésével a blokklánc-technológiához való hozzáférés olcsóbb módjai megkönnyítik majd a mainstream elfogadást. A biztonság, a decentralizáció és a skálázhatóság bármilyen léptékű építési projekteknek előnyére válhat, és a blokklánc hagyományos előnyei még a legszkeptikusabb kritikusok számára is túl csábítóak lesznek, hogy ne vegyék igénybe a közeljövőben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....