Kérdések amit a lakást vevőnek kell feltenni az eladónak

  • Olvasási idő:6perc

Az otthon általában a legnagyobb befektetés, amit valaha is megvesz, és valószínűleg sok időt és energiát fog tölteni a tökéletes hely keresésével. Mire készen áll a vásárlásra, már sokat tud az elképzeléseiről. Nem árt azonban még egy kis detektívmunkát végezni, és választ kapni néhány kérdésre. Ez további nyugalmat ad a vásárláshoz.


Kapcsolódó cikkek


Az eladóval, az eladó ügynökével folytatott beszélgetés és a dokumentumok áttekintése olyan részleteket tesz észrevehetővé, amelyek segítenek Önnek a jobb döntés meghozatalában. A kapcsolatfelvétel az ingatlanbecslővel az otthon elhelyezkedése szempontjából nagyszerű kiindulópontok. Íme, pár kérdés, amelyet fel kell tennie egy lakáseladónak.

Miért adja el ?

Az emberek sokféle okból adják el az ingatlanukat, például munkahelyváltás, kisebb/nagyobb házba költözés, életesemények (házasság, gyermek születése, házastárs halála vagy más okból) és nyugdíjba vonulás miatt. Bár nem biztos, hogy mindig őszinte választ kap, de ha megkérdezzük, hogy az eladó miért akarja eladni a házát, az segíthet annak meghatározásában, hogy mennyi tárgyalási lehetősége van.

Az eladás okától függően az eladó hajlandó lehet alacsonyabb ajánlatot elfogadni, ha ez azt jelenti, hogy gyorsabban elhagyhatja a lakást. Természetesen, ha az eladó nem siet az eladással, akkor lehet, hogy kevés az alkupozíció.

A piacon töltött idő hossza

Az egyik fő oka annak, hogy egy ház sokáig marad a piacon, az, hogy túl magas volt az ára. Ez a rossz árképzés gyakran a rossz stratégia következménye.

Minél tovább marad egy ház a piacon, annál nehezebb lesz eladni, mivel a hirdetés “elavulttá” válik, és a vevők azt gondolják, hogy az ingatlannal valami eleve nem stimmel (különben már rég eladták volna, nem ?). Ha a ház már régóta a piacon van, az eladó motivált lehet, és hajlandóbb lehet tárgyalni alacsonyabb árról.

Mennyiért vette az eladó az ingatlant ?

Több okból is hasznos tudni, hogy mennyit fizetett az eladó. Először is, megmondja, hogy a helyi piac árai emelkedtek vagy csökkentek-e azóta, hogy az eladó megvásárolta az otthont. Másodszor, segíthet meghatározni, hogy az eladók mennyire nyitottak a tárgyalásokra. Ha az eladók olcsón vették a házat, akkor hajlandóak lehetnek lejjebb vinni az árat, mivel még mindig ésszerű nyereséget fognak elérni. Ha azonban az eladók a kért árhoz közeli vagy annál magasabb áron vásárolták a lakást, valószínűleg nem hajlandók sokat – ha egyáltalán hajlandóak – mozdulni az árban. Ha az eladók nem árulják el, hogy mennyit fizettek, a dokumentumok ellenőrzésével megtudhatja.

Mit tartalmaz az ingatlan ?

Bármi, ami a lakásban van (például csaptelepek, szekrények és redőnyök), berendezési tárgynak minősül, és általában beletartozik a lakáseladásba. Néha jogi meghatározások határozzák meg, hogy mi tartozik – és mi nem – az eladáshoz, de néha egy-egy tárgy szürke zónába eshet.

Ha kétségei vannak, és a csalódások elkerülése érdekében kérdezze meg, hogy mi tartozik az eladáshoz, és kérjen erről írásos tájékoztatást. Fordítson nagy figyelmet az olyan tárgyakra, mint a kültéri játszóeszközök, fészerek, világítótestek, háztartási gépek, függönyök, falra szerelt hangrendszerek és bármi más, aminek a hiányán felháborodna, ha beköltözne a lakásba és nem találná.

Például ha a lámpatest a ház részének számít, és ha az eladó elviszi – mert az például egy drága csillár -, akkor legalább egy alap lámpatestre kell cserélnie.

Területi kellemetlenségek vagy problémás szomszédok

A vevőt számos kellemetlenség érheti, beleértve a gyorshajtást az utcákon, a forgalmi torlódásokat, a zajt (a forgalom, a szomszédok, az ugató kutyák és/vagy a közeli üzletek által okozott zajt), a bűnözést, a zavaró szagokat (beleértve a cigarettafüstöt), a szemetet, a problémás szomszédokat, akik zavarják az embereket. Bár lehet, hogy nem kap különösebben részletes választ, jó ötlet legalább megpróbálni tájékozódni a problémákról, mielőtt belevágna a vásárlásba. Amellett, hogy megkérdezi az eladót a kellemetlenségekről, felkeresheti a szomszédokat, vagy a helyi rendőrkapitányságot, hogy a környék bűnözési statisztikáit megtudja.

Ólomfesték és természeti veszélyek

A szerződések arra szolgálnak, hogy tájékoztassák a vevőket az otthon állapotáról, és segítenek megvédeni az eladókat a jövőbeli jogi lépésekkel szemben, ha problémákat találnak. Készítsenek egy plusz dokumentumot amelyben az eladóknak olyan tételekről kell tájékoztatást adniuk, mint a meglévő zálogjogok, van-e ólomalapú festék a területen, természeti veszélyek, valamint a főbb rendszerek és/vagy készülékek hibái. Ezt a listát Ön is összeállíthatja.

Mivel előfordulhat, hogy a házzal olyan problémák vannak, amelyekről az eladó tud, de a törvény nem kötelezi a nyilvánosságra hozatalra, hasznos lehet, ha egyenesen rákérdez: Van-e bármilyen lehetséges probléma ezzel a házzal ? Lehet, hogy még idejekorán tudomást szerezhet a problémákról, és a javítási költségekről is tud tárgyalni. Természetesen a ház megvásárlása előtt még mindig érdemes átfogó ellenőrzést végeztetnie, mivel előfordulhat, hogy az eladó nem tud vagy nem szívesen osztja meg a problémákat.

Korábbi problémás állapotok

A lakáseladóknak általában tájékoztatniuk kell Önt az ingatlannal kapcsolatos jelenlegi problémákról – de nem kell beszámolniuk a múltbeli problémákról, amelyeket már kijavítottak. Ha már kijavították, miért fontos tudni róla ? Mert a jövőben újabb problémához vezethet.

Lehet, hogy például egy lyukas tetőt már megjavítottak, de mit tettek a padlásra került vízzel ? Kérdezze meg, hogy az eladónak kellett-e már orvosolnia bármilyen problémát a házzal kapcsolatban, és hogy a megoldás mennyire működött. Az is hasznos, ha megtudja, ki végezte a munkát, ha a jövőben hasonló probléma merülne fel.

A ház “alkatrészeinek” kora

Kérdezzen rá a ház kulcsfontosságú elemeinek korára és állapotára, hogy felkészüljön az esetlegesen felmerülő nagy kiadásokra. Kezdje a tetővel: Az újabbak a tetőfedő anyagától függően 15-50 évig is eltarthatnak. Egy aszfalt tető körülbelül 15-20 évig bírja, így ha már 15 éves, akkor meglehetősen azonnali nagy kiadással nézhet szembe. Érdeklődjön a fűtési és hűtési rendszerekről, a készülékekről, a vízmelegítőről, a szeptikus, a vízvezeték és az elektromos rendszerekről is.

Nagyobb javítások és felújítások

A rossz felújítások, a felületes vízvezeték-szerelés és a középszerű kivitelezés a végén mind anyagilag, mind érzelmileg – és még az egészsége szempontjából is – sokba kerülhet. Fontos megkérdezni, hogy végeztek-e nagyobb javításokat és felújításokat az otthonon, és ki végezte azokat: Engedéllyel rendelkező vállalkozó vagy barkácsmunka volt ?

Nézze meg, hogy az eladó tud-e építési engedélyt bemutatni az ehhez szükséges javításokról és felújításokról. Ilyen javítások közé tartoznak a szerkezeti kiegészítések, új tető felszerelése, elektromos csatlakozók hozzáadása/áthelyezése, vízvezeték-szerelvények hozzáadása/áthelyezése, valamint HVAC-rendszer (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás) telepítése/cseréje.

Ha az eladó nem rendelkezik építési engedéllyel (esetleg a munkát egy korábbi tulajdonos végezte), ellenőrizze a megfelelő szerveknél. Ha az engedélyt ki kellett volna adni – de nem adták ki -, az önkormányzatnak jogában állhat a jelenlegi tulajdonost (aki Ön lehet, ha megveszi a házat) arra kötelezni, hogy szerezze be az engedélyt, és feleljen meg az aktuális előírásoknak. Ez egy nagyon költséges projektet eredményezhet.

Mi tetszett a legjobban az ingatlanban ?

Ez a kérdés egy kicsit személyeskedőnek tűnhet, de ráveheti az eladót, hogy beszéljen az otthonról, a környékről és a közösségről. Talán megtudhat valami olyan pozitívumot, amiről egyébként nem tudott volna – a szűk közösség, a rövid séta a könyvtárba, az, ahogy délutánonként besüt a nap a nappali ablakán, az alacsony fűtésszámla, vagy a vadvirágok, amelyek nyáron a ház mögötti kertben nőnek.

A hirdetési és marketinganyagok sok részletet tartalmaznak egy házról (például a hálószobák és fürdők számát és a négyzetmétereket), és a bemutató során első kézből láthatja a házat. De az eladóval való beszélgetés segíthet abban, hogy pontosan megtudja, mire is számíthat. Ha nehezen tud kapcsolatot teremteni az eladóval, próbáljon meg az ingatlanügynökén keresztül választ kapni néhány ilyen kérdésre.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....