A vizualizáció növekvő jelentősége az építésben

  • Olvasási idő:3perc

A vizualizációs eszközök a tervezési és építési folyamat során minden érdekelt fél számára fontosak – nem csak az építészek és mérnökök, hanem az ügyfelek és a befektetők számára is. Egy épület vagy építmény lenyűgöző építészeti vizualizációi segíthetnek életre kelteni a projektet az ügyfelek számára a tervezési szakaszban és a szerződés odaítélése előtt.


Kapcsolódó cikkek


A tervezés során is előnyökkel jár, amikor például könnyen láthatóvá válnak az anyag és alkatrészválasztás hatásai, és a felmerülő problémákat idejekorán kezelni lehet. A nagy teljesítményű vizualizációs eszközök tehát jelentős előnyökkel járnak a projekt valamennyi érdekeltje számára.

Jó ha már az építkezés előtt tudjuk hogy milyen problémák adódhatnak az épületen
Jó ha már az építkezés előtt tudjuk hogy milyen problémák adódhatnak az épületen

A jó hír az, hogy a professzionális 3D BIM szoftverekkel a lenyűgöző képek és animációk létrehozása már nem csak a grafikusokra korlátozódik.

A projektvizualizáció előnyei

Egy építési projekt korai szakasza egy kicsit olyan, mint az álmok eladása: a vázlatok és grafikák megmutatják, milyen fantasztikusan fog egy építészeti alkotás egy nap talán kinézni. Minél tovább haladnak azonban egy építési projektben, annál kevésbé valószínű, hogy az érintettek és a döntéshozók kizárólag álmokra és elképzelésekre alapozzák döntéseiket és jóváhagyásaikat.

Itt jönnek a képi megjelenítések a képbe. Lényegében javítják a kommunikációt azáltal, hogy egyértelművé teszik a projektet – mindenki láthatja a végeredményt. Egy realisztikus vizualizáció segíthet az ügyfeleknek elképzelni, hogyan fog kinézni az elkészült szerkezet, valamint azt, hogy a tér hogyan fog illeszkedni a környezetbe. Ha a tervezési szándékot ilyen világosan el lehet magyarázni, az nagy előnyt jelenthet, és az ügyfelek könnyebben látják, hogy mit kapnak a befektetésükből.

A modellen bármit gyorsan átalakíthatunk és megnézhetjük hogy hogy nézne ki a valóságban
A modellen bármit gyorsan átalakíthatunk és megnézhetjük hogy hogy nézne ki a valóságban

A vizualizáció másik előnye, hogy megkönnyíti a problémák azonosítását és megvitatását. Sok érdekelt fél számára sokkal világosabb és könnyebben érthető egy 3D-s vizualizáció, mintha egy 2D-s vonalas rajz alapján próbálná elképzelni, hogyan fog kinézni egy épület.

A tervezés során könnyen kipróbálhatók a különböző lehetőségek – például az anyagok és alkatrészek, ajtó és ablaknyílások, vagy akár a színsémák és egyéb részletek -, mielőtt a választás véglegesítésre kerülne. A kiváló minőségű vizualizációval ezek a döntések még a helyszíni beépítés előtt megváltoztathatók, ami később költséges lehet.

Míg a múltban az építészek és tervezők órákat töltöttek azzal, hogy különböző vázlatokat, nézeteket vagy koncepcióváltozatokat készítsenek, ez ma már digitálisan, mindössze néhány paraméter megváltoztatásával elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy a tervezők és építészek ma már sokkal többféle lehetőség közül választhatnak ügyfeleiknek. A különböző renderelések közvetlen virtuális környezetben történő megtekintésének és megvitatásának lehetősége segít az építési idő csökkentésében is – ami viszont költségmegtakarítást eredményez.ű

Bármilyen felületet "ráhúzhatunk" a leendő épületre
Bármilyen felületet “ráhúzhatunk” a leendő épületre

Hasonlóképpen előnyös, ha a kész terveket a környezetükben is meg lehet jeleníteni. A topográfiai felmérések importálhatók, és létrehozható egy terepmodell, amelynek segítségével megnézhető, hogyan illeszkedik a szerkezet a helyszínen. Még a fényviszonyok vagy a különböző évszakok is szimulálhatók és ellenőrizhetők. Így az építész vagy a mérnök szükség esetén bármilyen változtatást elvégezhet, mielőtt a projekt megépülne.

Már okostelefonnal és egy alkalmazással is lehet 3D-s fotókat vagy akár virtuális valóságképeket készíteni, amelyek magával ragadó élményt nyújtanak. Ezek az eszközök szimulálják a 3D-s környezetet, lehetővé téve az érdekeltek számára, hogy már a projekt építése előtt ráérezzenek a helyiségek méretére és elrendezésére, és idejekorán elvégezhessék a szükséges változtatásokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....