Az építőipar jövője az adatok szempontjából

  • Olvasási idő:5perc

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a gyors építőipari döntéshozatalhoz elengedhetetlen a valós idejű átláthatóság, valamint a kritikus adatokhoz és meglátásokhoz való hozzáférés. A pontatlan és hiányzó adatok 2020-ban közel 2 billió dollárba kerülnek az ágazatnak világszerte.


Kapcsolódó cikk


Ami még meglepőbb, hogy az építőipari vállalatok gyakran nem tudják, hogy pénzt nyertek vagy vesztettek-e, amíg a munka be nem fejeződik, vagy hogy az ütemtervben vannak-e, amíg el nem kezdenek lemaradni. Ezek az eredmények fontos valóságot mutatnak az iparág számára: Az építőiparnak adatstratégiákat kell kialakítania és optimalizálnia, hogy biztosítsa a projektek hatékonyságának és termelékenységének javításához szükséges átláthatóságot és ellenőrzést.

Az adatok az építőiparban is jelentős szerepet vállalnak
Az adatok az építőiparban is jelentős szerepet vállalnak

Szerencsére az építőipar – bár hagyományosan lassan változik – elkezdett olyan technológiákat bevezetni, amelyek segítenek a cégeknek a projektek hatékonyságának és termelékenységének javításában. E technológia segítségével a vállalkozók létrehozhatják és optimalizálhatják az adatstratégiákat, hogy biztosítsák a láthatóságot, az ellenőrzést és az átláthatóságot.

Az adatok átvétele az iparág további bővülésével megváltoztatja a játékszabályokat. Az adattechnológiákat és adatstratégiákat alkalmazó építőipari vállalatoknál kevesebb projektkésést, kevesebb utómunkát és kevesebb módosítási megbízást tapasztaltak.  

Az adatok ereje a döntéshozatalban

Adatok nélkül a döntések ösztönösen vagy megérzés alapján születnek, ami azt jelenti, hogy az eredmény nem feltétlenül áll összhangban az adott projekt célkitűzéseivel vagy céljaival, mivel a haladás késhet, vagy befolyásolhatja azt. Rendkívül fontos, hogy a csapatok jó adatokkal rendelkezzenek, hogy meghozhassák a kritikus döntéseket, és biztosítsák, hogy a csapatuk összhangban legyen az igényekkel és a következő lépésekkel.

Azok a vállalatok, amelyek készen állnak a jelenlegi adatok számbavételére és a stratégiákba való befektetésre, a következő kérdésekkel kezdhetik.

  • Hogyan gyűjtjük a releváns adatokat ?
  • Ha adatokkal hozunk döntéseket, mennyire teljes körűek azok ?
  • Képesek vagyunk-e megfelelő döntéseket hozni a rendelkezésre álló adatok alapján ?
  • Az adatok pontosak és időszerűek ?

A fenti kérdésekre adott válaszok alapján a csapatok elkezdhetik meghatározni, hogy hol kell újragondolniuk jelenlegi stratégiáikat, és azonosítaniuk kell az adatgyűjtés hiányosságait.

Hogy keletkeznek a “rossz” adatok ?

A “rossz” adatokkal rendelkező vállalatok talán azt kérdezik maguktól, hogyan jutottak idáig. A válasz a manuális folyamatok – ez az építőiparban gyakori akadály.

A “rossz” adatok azok az adatok amelyeket pontatlanul vagy túl későn adták meg ahhoz, hogy hasznosak legyenek, ezért “rosszak”. Anekdotikusan egyes csapatok csak hetente egyszer viszik be az adatokat az adatbázisukba, ami azt jelenti, hogy azok nem időszerűek, és valószínűleg nem adnak teljes képet, mert elfelejtettek dolgokat, vagy egyszerűen nem tudják 100%-os pontossággal beírni az adatokat.

Azonban új bevált gyakorlatok jelennek meg, amelyek zökkenőmentessé és egyszerűvé teszik az adatrögzítést.

Új utat találni az adatokkal

A fejlődő csapatok kezdenek olyan új folyamatokat bevezetni, amelyek az adatrögzítést a mindennapi munka részévé teszik, vagyis a bevitel nem valami extra dolog, amit a csapatok végeznek, hanem valami, amit automatikusan teljesítenek a napi munka során. Ez magában foglalja olyan technológia használatát, amely folyamatosan gyűjti az adatokat, miközben a vállalat folytatja a munkát, és valós időben kommunikál a csapattal. Ezek a kiváló minőségű adatok aztán felhasználhatók a működés javítására.

Az adatokhoz való hozzáférés különösen fontos az offsite termelés esetében. Mivel a munka 30-50%-át a gyárban végzik el, a csapatoknak valós idejű hozzáférésre van szükségük a gyárból és a munkaterületről származó adatokhoz, hogy a gyártási ütemtervük pontos és használható legyen.

Kritikus fontosságú, hogy ez a legjobb gyakorlat megkönnyíti az érintettek bevonását is a projekt teljes életciklusa során az adatok teljességének biztosítása érdekében, ami azt jelenti, hogy mindenki ugyanazon a platformon dolgozik, amely az igazság egyetlen forrásává válik.

Mindez hozzájárul a döntéshozatal jobb megalapozottságához. A csapatok minden projektet úgy kezdhetnek, hogy megvizsgálják a korábbi, hasonló jellegű projekteket, és meghatározzák, mi működött és mi lehetett volna jobb, ami lehetővé teszi a folyamatos fejlesztés kultúráját.

A korábbi projektekből származó meglátások az építési projekt teljes életciklusa során hasznosak. Az ajánlattétel során az adatok segíthetnek a csapatoknak a projekt költségeinek és ütemezésének pontos becslésében. A mintázatok alapján azonosíthatják a problémákat is, mielőtt azok akadályokká válnának. Mindent egybevetve, a kiváló minőségű adatok segítenek a csapatoknak felmérni, hogy hol vannak a problémák, és hogyan lehet azokat elkerülni vagy előre megoldani.

A jobb adatokhoz vezető út azonosítása

Azon csapatok számára, amelyek javítani szeretnék adatrögzítési folyamataikat, íme néhány kulcsfontosságú lépés, amelyet megtehetnek.

  • Határozza meg, milyen adatokkal rendelkezik már a csapat, és mi az, ami könnyen rögzíthető a meglévő eszközökkel.
  • Használjon ki egy olyan felhőalapú platformot, amely valós időben rögzíti az adatokat a munka elvégzése közben.
  • Integrálja a további adatfolyamokat egy valós idejű műszerfalakkal rendelkező elemzési platformba.
  • Végül használjon egy gépi tanulási algoritmust, amely segít az adatok értelmezésében.
  • Amint a csapatok elkezdik a megfelelő adatok, keretrendszer és folyamatok kialakítását, a folyamatos fejlesztés kultúráját is tovább erősíthetik.

Az előregyártás esetében ez azt jelenti, hogy valós idejű hozzáférést kell biztosítani az aktuális készlethez, hogy lássák, milyen anyagokat kell esetleg megrendelni, és lehetővé kell tenni a pontos gyártási ütemezést a munkaterület igényeinek kielégítése érdekében. Ez a vállalat minden tagjának – a tervezéstől, a részletezéstől és a gyártástól kezdve a minőségügyi, logisztikai és munkaterületi csapatokig – betekintést nyújt abba, hogy mit és mikor gyártanak és szállítanak le.

A projektalapú építőipari csapatok a projekt ütemtervek, a benyújtási jóváhagyások és a szállítási határidők közötti valós idejű kapcsolatokat is kihasználhatják, így biztosítva a munkaterületre történő tervezett szállítások átláthatóságát és ellenőrzését. Ez azt jelenti, hogy a csapatok könnyedén kezelhetik a benyújtási jóváhagyási folyamatot és az alvállalkozói szállítások teljesítését a projekt ütemtervének betartása érdekében.

A digitális technológia bevezetése segít a vállalatoknak felismerni az eddig elmulasztott előnyöket: csökkentett munkaerőköltségek, hulladékcsökkentés, munkafolyamat-optimalizálás és még sok más. A kiváló minőségű adatok segítségével a vállalatok javíthatják működésüket és döntéshozatalukat, ami a nyereség növekedéséhez és a hírnév javulásához vezet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....