Digitális ikrek az építőiparban, mi a jelentőségük ?

  • Olvasási idő:6perc

Mi az a digitális iker ?

A digitális iker, más néven adat-iker, a valós világ egy tárgyának digitális reprezentációja. A digitális ikreknek számos alkalmazása van az épített környezeten kívül is, és az autóiparban, az egészségügyben, a rendszertechnikában és a repülőgépiparban használják őket. A digitális ikertechnológiát például a Formula-1-es autóversenyek teljesítményének javítására és a műtéti ellátás javítására használták.

A digitális iker amire rá van csatlakoztatva azokat nyomon tudja követni az épület egész életciklusa alatt
A digitális iker amire rá van csatlakoztatva azokat nyomon tudja követni az épület egész életciklusa alatt

Kapcsolódó cikkek


Az első adat-ikreket 1970-ben használták a NASA Apollo 13 küldetése során. Amikor a küldetés elején felrobbantak az oxigénpalackok, veszélyeztetve az űrhajósok életét és az egész küldetést, a digitális iker segítette a küldetésirányítást a szivárgó palackok problémájának 200 000 mérföldről történő diagnosztizálásában és megoldásában.

Az építőiparban a digitális iker egy építési projekt vagy eszköz pontos digitális másolata: egy épület vagy épületcsoport, egy híd, egy autópálya, egy városrész vagy akár egy egész város. Az építőiparban a digitális ikreket adat-ikreknek, virtuális modelleknek vagy akár új generációs, építéskori rajzoknak is nevezhetjük.

Hogyan “készülnek” az építőipari digitális ikrek ?

A digitális ikreket az épületre vagy szerkezetre vonatkozó valós információk összegyűjtésével és kombinálásával hozzák létre olyan technológiák segítségével, mint a 3D lézerszkennerek, drónok, érzékelők, kamerák és egyéb IoT-hez kapcsolódó eszközök. A tárgyak internete és a mesterséges intelligencia támogatásával a digitális iker képes több forrásból tanulni, és automatikusan frissül, hogy tükrözze a valós világban végrehajtott módosításokat.

Mivel a digitális iker információt szolgáltat a tárgy tulajdonságairól és állapotairól, az információ magában foglalhatja a fizikai tájékozódást (például alak, helyzet, vagy mozgás), valamint betekintést nyújt más állapotokba, interakciókba és frissítésekbe – például a forgalom vagy a szél okozta stresszterhelésbe vagy a szivárgó csövekbe.

Hogyan érhetőek el az építőipari digitális ikrek ?

A digitális ikrekhez speciális szoftvereken keresztül lehet hozzáférni, ezek a rendszerek a projekt érdekelt feleit központosított, egyetlen igazságforrást biztosítanak a digitális ikrek tárolásához és megosztásához.

Hogyan tartják naprakészen az építőipari digitális ikreket ?

A digitális ikreket szinkronban tartják a hozzájuk tartozó fizikai eszközökkel a BIM és 3D modellező szoftverek, a szkennelési és felhőadatok, a felmérési adatok, valamint bármely számú IoT érzékelő és eszköz segítségével, amelyek valós időben küldenek vissza információkat az ikernek.

A digitális ikrek döntő fontosságú elemzési előnyt nyújtanak a BIM-tevékenységhez. A több forrásból származó adatok összegyűjtésével és ezen információk 3D modellbe való integrálásával az építőipari csapatok minden egyes komponensre kiterjedő betekintést nyerhetnek. A digitális iker képességek segítségével a BIM modellek az általuk képviselt fizikai eszközök “élő”, automatikusan frissülő reprezentációivá válnak.

A digitális ikrek összehangolják a valós világot a virtuális világgal, és segítenek megvilágítani a környezet adott fizikai eszközre gyakorolt hatását.

Hogyan használják a digitális ikreket az építőiparban ?

A digitális ikrek fő előnye az építőiparban az, hogy segítenek javítani az épületinformációs modellezés (BIM) elemzési képességeit. A digitális ikertechnológia a kifinomultság új szintjét adja a BIM-modelleknek, így az érdekeltek valós időben megjeleníthetik a fizikai eszközök állapotát, munkakörülményeit és helyzetét.

A digitális ikreknek köszönhetően a létesítménytulajdonosok és üzemeltetők digitális környezetben rekonstruálhatják a fizikai struktúra minden mérőszámát. A projektcsapatok digitálisan is kísérletezhetnek, és elemezhetik a várható eredményeket, mielőtt olyan változtatásokat hajtanának végre, amelyek hatással vannak a tényleges fizikai épületre, szerkezetre vagy munkaterületre.

A digitális ikrek további előnyei az építőiparban a következők:

Erőforrás-gazdálkodás: A digitális ikrek lehetővé teszik egy információs szál létrehozását az iroda és a terep között. Az automatikus adatszolgáltatás segítségével a projekt érdekeltjei előre jelezhetik az elosztási problémákat, és segíthetnek a munkaerőköltségek és a költségvetések egyensúlyban tartásában. Ezáltal a munkaterület hatékonyabban és megfizethetőbben működik.

Csatlakoztathatóság: A digitális ikrek egy központi platformon keresztül szolgáltatják az információkat. Ez a technológia egy kicsit továbbviszi a BIM-et azáltal, hogy a 3D modelleket automatikusan frissíti a konstruálható adatokkal. Az alkatrészméretek, a modell részletei, a munkakörülmények és még sok más hozzáadható a tartalomképes modellekhez. Így egyetlen részlet sem vész el, ahogy a modell az évek során az épülettel együtt fejlődik.

A digitális ikrek előnyei nem érnek véget, amikor a kezdeti építés befejeződik. Továbbra is intelligens megoldásokat kínálnak a mindennapi eszközhasználathoz.

Értéknövelt szolgáltatás: A digitális ikrek átadhatók a projekt tulajdonosának, hogy segítsenek a folyamatos szerkezeti fejlesztések támogatásában. Az általuk nyújtott betekintés segíthet a jövőbeli döntéshozatalban, és felbecsülhetetlen betekintést nyújthat a mindennapi működésbe. A digitális iker olyan ügyfelek számára is hozzáadott értéket jelenthet, akik a jövőbeli optimalizálási projektekben szeretnék felhasználni az adatokat.

Áramvonalas létesítménygazdálkodás: A digitális ikrek az eszközgazdálkodással járó terhek nagy részét levehetik a vállakról. Például, ha javításra van szükség, a digitális iker képes pontosan meghatározni a problémás területeket, és a szükséges specifikációkat megosztani a technikusokkal. Még azt is nyomon követheti, hogy kinek kell kiszámlázni a munkát.

Folyamatosan javuló hatékonyság: A hatékonyság valódi növeléséhez tudnia kell, hogyan használják a létesítményt. Például digitális ikreket használtak a liftek használatának elemzésére. Érzékelőkkel követték nyomon, hogyan mozognak az emberek az épületekben. A cél: a liftek várakozási idejének csökkentése, különösen a forgalmas reggeleken.

A legfontosabb kihívások megoldása a digitális ikrek építési projektekben történő alkalmazásával.

A digitális ikrek összetettek. Kommunikációra, együttműködésre, előzetes munkára és valós idejű frissítésekre van szükségük a sikerhez. A potenciális kihívások elkerülése érdekében megéri az időbefektetést.

Íme néhány gyakori digitális ikerprobléma és megoldás.

Problémák

A kapcsolódás hiánya: A digitális iker módszerek segítenek a BIM-et többre emelni a CAD-megjelenítésnél. Sajnos a BIM-modellek gyakran a megépült adatok felhasználása nélkül jönnek létre. Ez egy olyan digitális ábrázolást eredményez, amely nem valódi iker, azaz nem csatlakoztatható a dolgok internetéhez (IoT).

Elavult információk: A kivitelezők nem frissítik a tervezési modelleket a módosítási megbízásokkal. Pontos, valós idejű adatok nélkül a digitális iker nem működhet rendeltetésszerűen.

Megoldások

A haladás nyomon követése: Össze kell gyűjteni és meg kell osztani az adatokat a teljes építési munkafolyamatban olyan eszközökkel, mint a menedzselt tartalom, a projektmenedzsment szoftver és a közös adatkörnyezet. Az egységes információáramlás segít biztosítani, hogy a modell előrehaladtával a fontos részletek ne vesszenek el a fordítás során.

Az adatok összehangolása: Összekell hasonlítani a tervezési modelleket a megépült szerkezetekkel, hogy 3D lézerszkenner és felhőadatok segítségével fel lehessen fedezni az eltéréseket. Ezeket az információkat a jövőbeli döntések és kiigazítások megalapozásához kell felhasználni.

A digitális ikrek jövője

A digitális ikrek várhatóan folyamatosan átalakítják majd az építőipart. Egy 2020-as tanulmány szerint a digitális ikrek világpiaca 2026-ra 48,2 milliárd dollárra nő.

A fejlődő technológiák lehetővé teszik a pontosabb digitális modellek létrehozását. Az építőipari automatizálás és a robotika tovább fog fejlődni, és az iparág is átveszi majd a technológiát szélesebb körben. A digitális iker-indulószettek a kivitelezők számára lehetséges pénzkereseti lehetőséget jelentenek. A digitális intelligens eszközrendszerek több mobil szkennelő robotot fognak alkalmazni a valós idejű adatok rögzítésére – ami elengedhetetlen a sikeres digitális ikrekhez.

A digitális ikertechnológia a városi modellezésben is egyre népszerűbb. A városok és önkormányzatok digitális ikreket használnak az intelligens városok létrehozására. Egy egész várost digitalizálnak tervezési célokra, beleértve a népességnövekedés és az éghajlatváltozás modellezését.

Bárhogyan is használják a technológiát, egy tény marad: A digitális ikrek javítják a BIM-képességeket azáltal, hogy valóban konstruálható folyamatokat tesznek lehetővé. Az összetett adatok nyomon követésére, tárolására és azonnali megjelenítésére képes modellek segítenek értékes, hasznosítható információkat szolgáltatni az építés minden fázisában – és még évekig. Az ajánlattételtől az építésig a digitális ikrek jelentik a jövőjét a munka hatékony elvégzésének.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....