Tippek a márványpadló szerelése, tömítése és védelme érdekében

  • Olvasási idő:4perc

A márvány burkolólapok a lakás bármely területén használhatók, de különösen népszerűek a konyhában, a fürdőszobában, a mosókonyhában, sőt, a falak és a zuhanyzók dekoratív ékezeteként is.


Kapcsolódó cikk


A márvány padlóburkolat választási lehetőségei

A márványburkolatok esetében egy tartós és mutatós felület érhető el, de nem mindegy hogy hogy szerelik, és milyen védelmet kap az “élete” során. A hagyományos márvány padlóburkoló csempék csiszolt, fényes felületűek, ami hatásosabbá teszi a dizájnt. Lenyűgözően néznek ki egy bejáratnál vagy előcsarnoknál.

Sokféle márványlap közül lehet válogatni
Sokféle márványlap közül lehet válogatni

A domborított márvány padlóburkolat legtöbbször bézs és tejes árnyalatokban kapható. Ezeket csiszolják, hogy természetesnek tűnő felületet kapjanak. Nagyobb méretben is kaphatók, és jól működnek nagy területeken, például konyha-étkező kombinációkban.

Márványpadló a helységben
Márványpadló a helységben

Tippek a márvány padlóburkolat telepítéséhez

Kövesse ezeket az egyszerű iránymutatásokat a márványburkolat megfelelő telepítéséhez.

Márványlapok telepítése
Márványlapok telepítése
  • Ellenőrizze a padló egyenetlenségét. A sík padló elengedhetetlen a márványpadló beépítéséhez. Az egyenetlenség meglátszik, és a márványlapok eltörhetnek rajta.
  • Ha szükséges, erősítse meg a padlót. Megerősítheti a padlódeszkákat (ha arra telepíti őket) egy újabb rétegelt lemezzel vagy cement alátétlemezzel.
  • Keresse meg a szoba közepét. Ellenőrizze a márványlapok elrendezését, hogy elkerülje, hogy a padló egyik végén egy apró él legyen. Ha szükséges, tolja el a vonalat a középponttól, hogy mindkét oldalon egyenlő távolságok legyenek.
  • A szimmetrikus megjelenés érdekében a kezdő csempe legyen a középvonalon átlósan elhelyezve.
  • Vigyen fel habarcsot, lehetőleg erős kötésű habarcsot. Helyezze a márványlapot a habarcsra. Ezt a kiindulási pontot használva terítse el a habarcsot, és egy simítóval rovátkolja be.
  • Ha a padlólapon lévő varratok fölé visz fel habarcsot, a repedések elkerülése érdekében ragasszon hálós szalagot a varratokra.
  • Ahogy a lapok telepítésével halad, a legvékonyabb csempetávtartót használja a márványlapok között. Ez biztosítja, hogy a kész projekt kiváló megjelenésű legyen.
  • Amikor a habarcs megszáradt, tömítse le a márványt. A márványcsempét a telepítés után semleges pH-értékű, légáteresztő tömítőanyaggal kell lezárni. A tömítőanyagot rendszeresen újra kell majd alkalmazni, ami körülbelül 12-24 havonta ajánlott.
Feltétlen ellenőrizze a padló egyenetlenségeit és csak gumikalapácsot használjon az igazításhoz
Feltétlen ellenőrizze a padló egyenetlenségeit és csak gumikalapácsot használjon az igazításhoz

Tömítőanyagok a márványlapokhoz

Topikus tömítőanyagok: Az uretánból vagy akrilból készült tömítőanyagokat a természetes kőből készült márványcsempe felületének tetejére viszik fel, és inkább fokozóként működnek. Bizonyos szintű védelmet nyújtanak, de gyorsan elhasználódnak, különösen, ha nagy forgalmú padlólapra vagy forgalmas konyhai munkalapokra alkalmazzák őket. Az újbóli tömítést gyakran kell elvégezni. Az így kapott felület fényes megjelenésű, ami megváltoztatja a természetes márvány megjelenését, és nedves állapotban csúszóssá teszi a felületet.

Márvány a fürdőszobában
Márvány a fürdőszobában

Átható tömítőanyagok: Ezek a tömítőanyagok ténylegesen beszivárognak a felületbe, és hatékonyan taszítják a folyadékokat és az olajokat. Ez a tömítőanyag nem befolyásolja a márvány megjelenését a felhordáskor. A behatoló tömítőanyag alkalmazásához speciális tisztítószer használata szükséges lehet, hogy ne sérüljenek a bevonat tulajdonságai. Bár ez a fajta tömítőanyag hosszabb ideig tart, mint a topikus bevonóanyag, de ezeket is újra kell alkalmazni a gyártó ajánlásai alapján.

Használja a legvékonyabb távtartót a márványlapokhoz
Használja a legvékonyabb távtartót a márványlapokhoz

Impregnáló tömítőanyagok: Ez a legjobb választás a kiváló védelemhez. Ez a természetes kő tömítőanyag molekuláris szinten kötődik a márványlaphoz vagy márványcsempéhez. Nem befolyásolja a felület színét, és hatásosan taszítja az olajokat és a vizet a felületről.

Honnan származnak általában a márványlapok ?

Olaszországban a színes márványok válogatott választékát állítják elő. A Pavonazzo és a Dove márványt egyaránt Carrara környékén bányásszák. A legszebb breccsás márványok némelyikét a piemonti kőbányákból biztosítják, de a sienai, veronai és bresciai márványok is jól ismertek és széles körben használatosak.

Márványbánya Olaszországban
Márványbánya Olaszországban

A felhasznált zöld márványok közül sokat Toszkána és Curia tartományokból szereznek be, és néhány finom breccsás fajta nemrégiben került a piacra a dél-olaszországi Calabria körzetéből, a szállítmányok Messinából származnak.

Kiterjedt ónixlelőhelyek is rendelkezésre állnak, főként Tivoli környékéről, és az olasz alabástrom, amelyet Volterra környékén termelnek ki és dolgoznak fel, az egész világon ismert.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....