Mesterséges intelligencia az épületek könnyebb megvalósításához

  • Olvasási idő:4perc

A mesterséges intelligencia (AI) az építési folyamat szerves részévé válik a jövőben. Mivel az épületinformációs modellezés (BIM) egyre inkább kiterjed a projekt életciklusára, az adatvezérelt tervezésre és építésre való áttérés miatt egyre nagyobb mennyiségű adat keletkezik a projekt minden fázisában.


Kapcsolódó cikkek


A tervezési és építési értékláncban érdekelt felek egyre több időt töltenek információkezelőként azzal, hogy megpróbálják rendszerezni és szintetizálni ezen információk jelentését. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási (ML) technikák hatékony eszközöknek bizonyulnak az adatok értékének maximalizálásához és a bennük rejlő potenciál gyorsabb kiaknázásához, az időszerű döntések gyorsabb meghozatalához, ami hatással van az építészetre, a mérnöki tevékenységre, az építőiparra és az épületüzemeltetésre.

Többet nyújtani az adatokkal

Az adatok az AI-t működtető üzemanyag. A múltbeli adatok felhasználásával a gépi tanulás a múltbeli teljesítmény alapján képes előrejelezni a jövőbeli eredményeket, mintákat azonosítani és új, eddig elképzelhetetlen módon új felismeréseket generálni.

A tervezés és a kivitelezés már most is profitál a fejlett szoftvereszközökből, amelyek segítenek a modellek közötti szabályalapú ütközések azonosításában, pontos építési szimulációk és ütemtervek létrehozásában, valamint a tervezési szakasz hatékonyságának növelésében.

A mesterséges intelligencia olyan módszereket vezetett be, mint a generatív tervezés, amely az idő töredéke alatt több ezer lehetőséget hoz létre, amelyeket aztán a tervező az ügyfél igényeinek megfelelően finomít. A jövőben a mesterséges intelligencia alkalmazása a tervezésben segít automatizálni a hagyományosan manuális feladatokat, és olyan segítő technológiát biztosít, amely gyorsabb, jobb minőségű és költségoptimalizált tervezést tesz lehetővé. A projektek kevesebb erőforrással történő sikeres megvalósításának igénye miatt szükségessé vált a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás által nyújtott ismeretek kiaknázása.

A rendelkezésre álló erőforrások kihasználásának maximalizálása szintén fontos téma mind a projektvezetők, mind az építkezési területen dolgozók számára. Az építőipar hagyományosan küzd az idő és költségtúllépésekkel, különösen a projektek nagyobbá és összetettebbé válásával. A mesterséges intelligencia – a helyszíni megfigyelési adatokkal, például fényképekkel, videókkal és helyszíni érzékelőkkel párosulva – kulcsfontosságú lehet e kihívások leküzdésében, a projektfelügyelet és a kockázatkezelés javításában.

A problémákhoz vezető gyakori minták azonosításával és a projektvezetők figyelmeztetésével hamarabb lehet korrekciós intézkedéseket hozni, mielőtt a problémák kritikussá válnának és befolyásolnák az előrehaladást. Hasonlóképpen, az AI-rendszerek által azonosított és rangsorolt kockázatok segítenek a csapatoknak abban, hogy az erőforrásokat a legkritikusabb problémákra összpontosítsák. És ami a legfontosabb, a biztonsági kockázatok jobban azonosíthatók és szinte valós időben mérsékelhetők, hogy megelőzzék a problémákat, mielőtt azok bekövetkeznének.

A hatékonyság növelése a fenntarthatóbb építési folyamat érdekében

A legtöbb projekt esetében a nagyszámú munkás, anyag és gép összehangolása jelentős logisztikai és ütemezési kihívásokat jelent. Az AI itt is képes alapvetően befolyásolni a helyszíni koordinációt.

A helyszíni szállítások tervezése és az anyagok beszerzése olyan területek, amelyeken jelentős javulás várható, mivel az AI-megoldások hatékonyabb útvonalakat, rakodási mintákat és készletgazdálkodást kínálnak. Az állásidők minimalizálhatók és hatékonyan kezelhetők lesznek, mivel az erőforrások kihasználása jobban tervezhető lesz az anyagok nyomon követése és a berendezések kihasználása érdekében.

Ez a tendencia folytatódik az anyagszállítók és a berendezésgyártók felé, akik a mesterséges intelligencia folyamatokba való integrálásával optimalizálják minőségellenőrzési, beszerzési, készletgazdálkodási, árképzési és szállítási rendszereiket. Mivel az építési folyamatok irányítása és nyomon követése különösen összetett, az AI jelentős előnyökkel jár majd ezen a területen.

Míg az építőiparban a hatékonyság volt az AI fő mozgatórugója, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a végfelhasználói igények és a fenntarthatóbb épületek iránti vágy. A projekt befejezése után a mesterséges intelligencia az eszköz teljes üzemeltetése során további előnyöket kínál. A fejlett létesítménygazdálkodási rendszerek, amelyek integrálják az internetképes érzékelők és más adatrögzítő berendezések adatait, gyorsan elterjednek.

Egyetlen más feltörekvő technológia sem képes olyan mértékben átalakítani az épületek teljes életciklusát, mint a mesterséges intelligencia. Mivel a BIM-nek köszönhetően az adatok egyre fontosabb szerepet játszanak a tervezési, építési és üzemeltetési folyamatban, az AI erejének kihasználása a hatékonyság további növelése és a felhasználói igények kielégítése érdekében a következő logikus lépés az építőipar fejlődésében.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....