Melamin és műanyag laminált felületek előkészítése és festése

 • Olvasási idő:5perc

A laminált és a melamin (a melamint nem szabad a melanin nevű, pigmentként funkcionáló vegyületcsoporttal összetéveszteni, amik az élő szervezetekbe találhatóak) számos munkalap, szekrény és polc gyakori felülete, de ezek a műanyag anyagok arról ismertek, hogy hajlamosak a kopásra – nem is beszélve arról, hogy gyorsan elavulnak. De van megoldás.

A mindennapi használat során hajlamosak megkarcolódni, és sok munkalapon van egy-két égésnyom is. Ellentétben a homogén szilárd felületű pultanyagokkal, mint például a fa – amik hatékonyan simára csiszolhatóak és akár újszerű állapotba hozhatóak -, a laminált és a melamin alig csiszolható (inkább csak felületelőkészítésnek mondható).


Kapcsolódó cikkek


De tehet azért hogy visszanyerje a tetszhetőségét: a laminált vagy melamin felületét minőségi festéssel újra elfogadhatóvá teheti. Ez meghosszabbíthatja a jelenlegi konyhája élettartamát, mielőtt egy egész konyha újjáépítésén és lebontásán gondolkodna.

Előkészítés

A fával ellentétben a laminált és a melamin alig (de inkább nem) csiszolhatóak “szemcsésre, vagy érdesre” – mert nincs természetes rostjuk, az anyaguk homogén. A fánál a rostok feltárása elengedhetetlen a festék megtapadásához. A laminált és a melamin olyan műanyagból készül, hogy taszítsa a konyhai szennyeződéseket, például az ételt, az olajat és a vizet, így természetesen taszítja a festéket is.

A műanyag alapú tárgyakat nagyon finom csiszolópapírral készíthetjük elő a festéshez
A műanyag alapú tárgyakat nagyon finom csiszolópapírral készíthetjük elő a festéshez

Létfontosságú, hogy megfelelően előkészítse az ilyen felületet, hogy a festék hosszú távon megtapadjon. A nem megfelelően felhordott festék le fog hámlani a laminátumról és a melaminról, és nagyobb gondot okoz, mint amikor még hozzá se nyúlt. A laminált és melamin műanyag felületét fénytelenítenie és érdesítenie kell egy nagyon enyhe csiszolással vagy folyékony fénytelenítővel (mattítóval). Emellett speciális festékre vagy bevonatra lesz szüksége a melaminhoz és a laminátumhoz. Egyes festékekhez a festék felhordása előtt alapozóréteget kell felvinni, míg mások alapozó nélkül is használhatók, bár az alapozó használata a legjobb módja a jó tapadás és a festékfedés biztosításának.

Mi az a fénytelenítés ?

A fényes felületek, amelyek fényes festékekkel, lakkokkal vagy kemény felületekkel, például melaminnal vagy lamináttal rendelkeznek, fényesek, és úgy készültek, hogy taszítják a vizet, a szennyeződéseket és más anyagokat. A folyékony mattítóval, vagy vízpapírral (P1000-es szemcsméret) történő mechanikus kismértékű csiszolás segít érdesíteni ezeket a felületeket, előkészíti a területet egy új festék vagy lakkréteghez, és segít az új felületkezelésnek a felülethez tapadni, megakadályozva, hogy az leperegjen vagy leváljon róla.

Biztonsági előkészületek

A munkaterület, a padlózat és a bútorok védelmére olyan anyagokat használnak, mint a neylonlepedő, vagy festőfólia. Emellett tegyen intézkedéseket saját maga és a házban tartózkodók védelmére olyan egyéni védőfelszerelésekkel, mint a porvédő maszkok és a védőszemüvegek.

A csiszolás során védjük a lakás többi berendezését műanyag lepellel
A csiszolás során védjük a lakás többi berendezését műanyag lepellel

A műanyag csiszolásakor keletkező finom porszemcséket veszélyes belélegezni. A munkaterületet műanyag fóliával szalagozza le, a festékgőzök kiszellőztetéséhez pedig nyissa ki az ablakokat, és használjon ventilátorokat.

Amire szüksége lesz, felszerelés és szerszámok

 • Porvédő maszk vagy légzőkészülék.
 • Szemüveg vagy szemvédő.
 • Festőhenger sűrű habszivacs hengerrel.
 • Szintetikus sörtéjű ecset.

Anyagok

 • Festőszalag.
 • Festőpapír.
 • Műanyag fólia.
 • P1000-es, vagy nagyon finom csiszolópapír.
 • Tiszta, szöszmentes rongyok.
 • Ásványi szesz.
 • Alapozó (ha szükséges).
 • Folyékony fénytelenítő (ha szükséges).
 • Festék, alapozó, zománfesték, és akrilfesték vagy akrillakk.

A terület előkészítése

Távolítson el minden tárgyat a szekrények vagy pultok mellől egy másik területre. Nyissa ki az ablakokat. Ha teheti, állítson fel egy ventilátort, hogy az egyik ablakon kifelé fújjon. Helyezzen lepedőket a padlóra, és ragasszon festőpapírt vagy műanyaglepelt minden olyan felületre, amelyet nem kíván bevonni. Határolja le a munkaterületet műanyag fóliával, hogy a csiszolópor ne szálljon szét az egész házban.

Durvítsa a felületet

Védje magát a lecsiszolt portól porvédő maszkkal vagy légzőkészülékkel. Csiszolja le a laminált vagy melamin felületet nagyon finom (P-1000-es) csiszolópapírral. Gyakran ellenőrizze hogy eltávolította-e a felületről a fényességet, így matt (vagy sima) felületet kap. Nagyon gyengéden csiszoljon, különben a laminált vagy melamin vékony kopórétegének a sérülését kockáztatja. E lépés helyett helyettesítheti a csiszolást azzal, hogy folyékony fénytelenítőt vagy “folyékony csiszolópapírt” visz fel a felületre.

A felület érdesítéséhez a legfinomabb szemcséjű csiszolópapírt használja
A felület érdesítéséhez a legfinomabb szemcséjű csiszolópapírt használja

Tisztítsa meg a csiszolt felületet

Törölje le a csiszolt felületet egy kendővel. Ezt követően törölje le a felületet alaposan felhigított ásványi szeszes folyadékkal és tiszta, szöszmentes ruhával. Utána hagyja a felületet teljesen megszáradni. 

Vigye fel az első réteget

Vigyen fel egy vékony festékréteget (vagy alapozót, ha a felhasznált festék ezt előírja) a teljes felületre, a széleken és a szűk helyeken ecsettel, a sík területeken pedig nagy sűrűségű habhengerrel (sima felületekre tervezett) hengerrel. Minden egyes festett szakasz szélét fedje át friss alapozóval vagy festékkel, mielőtt a korábban festett szél megszáradna. Hagyja az első réteget legalább 6 órán át száradni, vagy a gyártó által ajánlott módon.

A festékrétegek kezdeti száradási folyamata során ne használjon ventilátort, amely a helyiségbe befelé fújja a levegőt. A ventilátorok a levegőben szálló port és törmeléket a nedves festékre nyomják. Szellőztessen nyitott ablakokkal, de csak akkor, ha nem túl szeles vagy huzatos, és fordítsa a ventilátorokat a másik irányba, így kiszívja a szoba levegőjét, és azt a szabadba szellőzteti.

Vigye fel a következő rétegeket

Vigyen fel egy vagy több további festékréteget, ugyanazzal a technikával. Hagyja az egyes rétegeket az utasításoknak megfelelően megszáradni. Ha hagyományos zománcfestéket használ, az utolsó egy vagy két réteg lehet átlátszó akril tömítőanyag réteg. Nem ritka, hogy összesen akár öt réteget is felvisznek: egy alapozóréteggel kezdik, majd két réteg zománcfestékkel, és egy vagy két réteg akril tömítőanyaggal fejezik be.

Tipp
Általában a száradó vagy kikeményedő bevonatok szaga akkor a legerősebb, amikor a bevonat még nedves. Ha ablakot nyit a szellőztetéshez, győződjön meg arról, hogy a munkaterület hőmérséklete és páratartalma a gyártó által ajánlott tartományokon belül marad.

Festés után

Hagyja az új bevonatot két-három hétig teljesen megszilárdulni, mielőtt nehéz tárgyakat helyezne rá, vagy erősen súrolná a felületet. Ebben az időszakban nem kell szellőztetni a területet. A felületet óvatosan használja, és csak nedves ruhával tisztítsa. Ha nem várja ki a teljes időtartamot, a felületen tárolt konyhai gépek, vagy tárgyak megnyomhatják a festékréteget, vagy elronthatják a felület felületkezelését.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....