A gyártó által készített BIM (épületinformációs modellezés) modellek előnyei

  • Olvasási idő:5perc

Az építészeti tervezők, vagy mérnökök olyan épületmodellezési eljárásokat fejlesztenek ki, amelyek tartalmazzák az építészek és a kivitelezők által a projektjeikben való elhelyezésükhöz szükséges konkrét részleteket, de az épületinformációs modellezés (BIM) tartalmának létrehozása nem mindig egyszerű.


Kapcsolódó cikk


A BIM (épületinformációs modellezés) előnyei

A BIM-folyamat egyik előnye a vizualitás mellett, hogy megkönnyíti az érdekelt felek közötti együttműködést. Egy olyan környezetben, ahol a tervezőcsapat és az építőelemek gyártói is képesek BIM-modelleket létrehozni, melyik BIM-modell a jobb választás ?

BIM modellezéssel jóval kevesebb munkát igényel az épület "helyes" felépítése a láthatatlan problémák feltárása miatt
BIM modellezéssel jóval kevesebb munkát igényel az épület “helyes” felépítése a láthatatlan problémák feltárása miatt

Az építési folyamat egyik oldalán az építészek, kivitelezők és tulajdonosok csapata áll, akik ma már digitális megközelítéseken keresztül működnek. A másik oldalon az alkatrészeket és berendezéseket tervezők és gyártók állnak, akik már egy ideje digitális modelleket használnak az elemek gyártásához. Mindkét oldalnak különböző követelményei vannak.

A gyártóknak 3D-s CAD-szoftverek segítségével készült nagy pontosságú modellekre van szükségük, hogy biztosítsák az alkatrészek és berendezések helyes gyártását és összeszerelését. Az építészeti, mérnöki és építőipari projektekben érdekelt felek különböző szabványokat használnak, ahol az egyes modelltípusok eltérőek és nem feltétlenül felcserélhetők.

A BIM-modell létrehozása mögötti folyamat

Az építészek gyakran egy belső BIM-tartalomkönyvtárból vett objektummodellel kezdik a projekttervezést. Ehhez az objektumhoz a tervezési és ajánlattételi szakaszban paramétereket, ütemezést és tulajdonságokat adnak hozzá az igények szerint.

Az ajánlattételi folyamat után és a tényleges építés megkezdése előtt kiválasztják a valós termékeket. Ezután fontos a gyártó által létrehozott BIM-modell használata az ütközések felismeréséhez, az épületgépészek közötti koordinációhoz, valamint a telepítéshez és karbantartáshoz.

A gyártók azzal kezdhetik a munkát, hogy az elkészült 3D CAD-modellből eltávolítanak minden irreleváns adatot, és az eredetiből exportálják a modell BIM-tartalmú változatát.

A konfigurálható termékek BIM-modelljének elkészítéséhez a gyártóknak minden egyes paramétert külön kell létrehozniuk, a modellt exportálniuk és tárolniuk, ami hosszadalmas folyamat lehet, és sok konfigurálható termék esetén nem feltétlenül praktikus. Egy másik lehetőség, hogy a gyártási modellt ugyanabban az alkalmazásban egyszerűsítik, amelyben tervezték, így a gyártók hozzáférhetnek a termék összes részletéhez, konfigurálhatják azt az adott projektekhez, és letölthetik hozzá a BIM-tartalmat.

A modell egyszerűsítését követően a részletek (például az elektromos hálózat, vízvezeték rendszer, légcsatornák, ) egyértelműen meghatározhatók. Ezenkívül a terméktulajdonságok, például a méretek, az áramlások iránya, a paraméterek és azok nevei hozzáadhatók a modellhez. Mivel az új modell egy egyszerű modell részeként tartalmazza a szükséges részleteket érthető formában, az ügyfelek könnyen integrálhatják azokat saját BIM-modelljeikbe.

Termékek konfigurálása

A konfigurálható termékek esetében egy online konfigurátor segíthet felgyorsítani az egyedi termékek kiválasztásának folyamatát anélkül, hogy bonyolult programozásra lenne szükség. Így működhet egy teljesen részletes, konfigurálható mérnöki modell amit a következő folyamatokon megy keresztül.

  • A modellt feltöltik a konfigurátorba, és beágyazzák a gyártó platformjába, vagy a saját digitális felületébe.
  • Az ügyfél kiválasztja a kívánt opciókat, és megtekintheti a dinamikus, részletes 3D-s renderelést.
  • A BIM tervezési nézetet egy megadott formátumba exportálják, ezáltal a főmodell egyszerűsödik.
  • A MEP-rendszerek hozzáadásra kerülnek.
  • A BIM metaadatokat is definiálják és hozzáadják.
  • Az ügyfél most már letöltheti a BIM-objektumot, és integrálhatja a projektben.

A gyártó által létrehozott BIM modellek áramvonalassá tehetik a termékeket is, ha a BIM tartalom egyszerű, vizuális és közérthető termékinformációkkal rendelkezik. Ez lehetővé teszi mind a tervezők és és a gyártók számára, hogy hozzáadott értéket adjanak a termékekhez, berendezési tárgyakhoz és szerelvényekhez.

A gyártó BIM-objektuma letölthető és könnyen felhasználható, ami csökkenti a modellezés költségeit és időt takarít meg. A belső berendezési tárgyak, mint például mozgólépcsők, liftek, ajtók, ablakok, üvegezés stb. a gyártók katalógusaiból választhatók ki.

A gyártó által létrehozott BIM használatának negatív aspektusai

A gyártó által létrehozott BIM használata kockázatokat is rejthet magában. Előfordul, hogy a tartalom rosszul van modellezve, és nem lép kölcsönhatásba más komponensekkel. Sokan olyan sok részletet tartalmaznak, hogy a modellméretek felduzzadnak, és az egész terv kezelhetetlenné válik. Az is előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló komponensek száma korlátozott, ezért nem elégít ki minden igényt..

A komponensmodellekre vonatkozó BIM-szabványok meghatározása nagyszabású vállalkozás. Az összes építési termék, azok termékcsaládjai, kategóriái, a különböző országok piaci szabályozása és a specifikációk bonyolult rendszert alkotnak a szabványokból, sok összetevővel, és ha különböző tervezőcsapatok vesznek részt benne, akkor túl sok lehet a szétágazó feltétel, amit természetesen nehezebb teljesíteni.

Előfordulhat, hogy egy gyártó nem képes használható BIM-tartalmat létrehozni, vagy a modellek túl bonyolultak az építő cég számára. A gyártó bevonhat egy harmadik felet, hogy szigorúan az ő szabványaik szerint hozza létre ezeket a BIM-objektumokat. Ez időt takaríthat meg és javíthatja a modellek minőségét, feltéve, hogy a harmadik fél hatékony, tapasztalt és időben teljesít.

Ami az építőelemek gyártóit illeti, azt szeretnék, ha BIM-modelljeiket a lehető legtöbb épülettervezésben használnák, ami azt jelenti, hogy úgy kell létrehozniuk azokat, hogy a tervezők számára könnyen lehessen velük dolgozni. A termékeknek egyértelműen meghatározottnak kell lenniük, szükség van a konzisztenciára és a megfelelő részletességre a megjelenésük, a funkcionális adatok, az elhelyezési utasítások és a működési viselkedésük tekintetében.

Ha a gyártóknak szükségük van rá, felbérelnek egy IT-szakembert, (aki jártas a BIM-könyvtárak létrehozásában) hogy készítsen BIM-könyvtárakat a termékeikről, és azokat a tervezők rendelkezésére bocsássa. Sok ezer gyártó több millió terméket állíthat elő, ezért nehéz egységes, és kompatibilis BIM-könyvtárakat létrehozni.

Ahogy a BIM-szabványok fejlődnek (a BIM eszközökkel és a szükséges infrastruktúrával együtt), sok gyártó egy harmadik fél szolgáltatásait választja. Ennek a harmadik félnek ideális esetben bizonyítottan magas színvonalú BIM-szolgáltatásokat, különösen BIM-modellezési szolgáltatásokat kell nyújtania az egyszerűség, kompatibilitás, és ezáltal a siker érdekében.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....