A központi légkondicionáló működése és karbantartása

  • Olvasási idő:5perc

Amikor nyáron, és még kora ősszel is a forró napok miatt égető meleg van, jó, ha otthonában van egy hűtőrendszer, amely legyőzi a hőséget. Egyesek ablakos légkondicionálóval hűsítik a házat, míg mások központi légkondicionálóval rendelkeznek. Mindkettő jól működik, de meg kell határoznia a használati szokásait, és igényeit, hogy eldönthesse, melyiknek van a legtöbb értelme az Ön számára. Ha Önnek nagyobb alapterületű, vagy többemeletes lakása van akkor érdemes megfontolni egy nagyobb teljesítményű berendezést.


Kapcsolódó cikk


A központi légkondicionálókat olyan otthonoknál részesítik előnyben, amelyek minden helyiségükben hűtést igényelnek, azonban a legtöbb esetben ez költségesebb. Az ablakos készülékek hatékonyan hűtenek egy helyiséget, feltéve, hogy a helyiséghez megfelelően vannak méretezve. Az ablakba való egység használatához szükséges energia egy méretes központi klímakompresszorral szemben jelentősen kisebb, így ha csak egy szoba hűtésére van szüksége az egész házzal szemben, akkor érdemes lokálisabb egységeket használni, hogy megtakarítson az energiafelhasználáson, és ezáltal a költségeken.

Ha nagyobb alapterületű, vagy többemeletes lakásban él, akkor lehet hogy kifizetődőbb a központi légkondicionáló, mint a sok kisebb egység
Ha nagyobb alapterületű, vagy többemeletes lakásban él, akkor lehet hogy kifizetődőbb a központi légkondicionáló, mint a sok kisebb egység

Ha azonban ötnél több ablakos légkondicionáló egységet kell vásárolnia és karbantartania, (mert annyi helységet szeretne hűvösen tartani) akkor ezek drágábbak, és a fenntartásuk is többe fog kerülni, mint egy központi légkondicionáló megvásárlása és karbantartása.

Mi a központi légkondicionáló ?

Otthona hűtésére többféle lehetőség van: az egész otthonában elhelyezett központi légcsatornarendszer (központi légkondicionálóhoz), vezeték nélküli mini-split légkondi, vagy ablakos légkondicionálók vagy hordozható hűtő egységek. Mindegyik módszer lényegében ugyanúgy működik, a légkondicionáló elszívja a hőt és a páratartalmat a beltéri levegőből, és a lehűtött levegőt visszavezeti a belső térbe, a nem kívánt hőt és páratartalmat pedig kifelé szállítja.

Központi légkondicionáló rendszer kialakítása
Központi légkondicionáló rendszer kialakítása

A legjelentősebb különbség közöttük az, hogy hogyan kering a levegő az otthonában: van-e olyan légcsatornarendszere, amely az egész lakást eléri ? Vagy a készülék egy helyiségre lokalizált ? A központi légkondicionáló minden olyan helyiségbe hűvösebb levegőt szállít, amelyhez csatornák csatlakoznak. Eközben az összes többi rendszer lokalizált – annak a helyiségnek a levegőjét hűti, ahol a készüléket felszerelték vagy elhelyezték.

A központi légkondicionáló-rendszer egyszerre hűti az összes, a légcsatornákhoz csatlakozó helyiséget, így a lakás gyorsan lehűl. Ez azonban az otthoni hűtés legdrágább módszere, és leginkább a többemeletes, többszobás lakásoknál lehet velük találkozni, vagy nagyobb épületegységekben.

Hogyan működik a központi légkondicionáló ?

A központi légkondicionálók két különböző egységet tartalmaznak. A hűtőkompresszor a lakáson kívül van elhelyezve, külön a ventilátoregységtől, amellyel a központi légkondicionáló egységen keresztül a hűvös levegőt az egész lakásba fújja. A központi légkondicionáló egység az egész lakást egyenletesen tudja hűteni a meglévő fűtési és hűtési légcsatornák felhasználásával az egész lakásban.

Az otthonán kívüli egységet kondenzációs tekercsnek nevezik. Ez egy kompresszorból, a kondenzációs tekercs kondenzátor ventilátorából és egy védőrácsból áll, amely megvédi a személyeket attól, hogy a ventilátor lapátjával érintkezzenek, az összes alkatrész köré épített burkolatból, vezérlőkből és két hűtőközegvezetékből állnak, amelyek a lakásba futnak az elpárologtatótekercshez.

A kompresszorban lévő hűtőközeget a belső elpárologtató tekercsen keresztül pumpálják, amely lehűti a levegőt, miközben az egység ventilátora a tekercsen keresztül fújja a levegőt. A tekercs elnyeli a levegő hőjét is. Ezután a hűtőközeg kifelé áramlik vissza a kondenzátortekercsbe, ahol az elnyelt hő felszabadul. A hűtőközeg a lehűlés során folyékony formába tér vissza, és a ciklus addig folytatódik, amíg az otthon el nem éri a kívánt hőmérsékletet.

A központi légkondicionáló karbantartása

Ahhoz, hogy a központi légkondicionáló megfelelően működjön, rendszeres karbantartásra van szükség. A karbantartás magában foglalja a szűrők rendszeres cseréjét, a ventilátor motorjának időnkénti ellenőrzését (a gyártó előírása szerint), valamint az alkatrészek tisztán és törmelékmentesen tartását. Ilyen nagyobb egységeknél még szükséges lehet a ventilátor motorjának az előírás szerinti olajozása (általában 1 szezonban csak egyszer). Ilyen esetben kapcsolja ki a rendszer áramellátását, és vegye ki a ventilátorketrecet, amely a ventilátormotort tartja a helyén. Legtöbbször a ketrecegységet fejjel lefelé kell állítani, hogy hozzáférjen a ventilátormotoron lévő olajnyílásokhoz.

Fontos a ventilátor tisztán tartása és karbantartása
Fontos a ventilátor tisztán tartása és karbantartása

Ezek a nyílások a motor tetején, közvetlenül a motor ventilátorlapátja alatt találhatók. Távolítsa el az olajdugókat, amelyek védik a motort a szennyeződésektől. Minden egyes nyílást pár csepp általános célú, (legtöbbször varróolajjal) olajjal kell megolajozni. Forgassa meg lassan kézzel a ventilátorlapátot, hogy az olaj eloszoljon a tengelyen. Most helyezze vissza az olajdugókat, és törölje le az esetlegesen kifolyt felesleges olajat. Ezt a folyamatot minden szezonban egyszer meg kell ismételnie, hogy biztosítsa a ventilátor motorjának megfelelő kenését és hosszú élettartamát.

A hűtőventilátorok és hűtőbordák tisztítása

Évente legalább egyszer, különösen a szezon kezdete előtt kapcsolja ki a készüléket, és egy kerti slaggal, vagy nagynyomású levegővel tisztítsa meg a hűtőbordákat, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket, fűnyesedéket, leveleket és egyéb törmeléket a készülékről(ből). A forró nyári napok esőzései, és a szél hozzájárul ahhoz, hogy a kondenzátor lamellái eltömődjenek, és csökkenjen a hűtési teljesítmény.

A hűtőrendszer lamelláit egy évben legalább egyszer tanácsos kitakarítani
A hűtőrendszer lamelláit egy évben legalább egyszer tanácsos kitakarítani

A jó légáramlás érdekében gyakran kell cserélni a szűrőt az egység visszatérő légcsatornáján. A piszkos szűrő alacsony légáramlást okoz, és a készülék befagyását okozhatja, ami még jobban korlátozza a légáramlást.

Egy utolsó dolog amit figyelembe kell venni, a benti egység ventilátora felelős a hűvös levegő befújásáért az otthonába. Ez is karbantartást igényel. A ventilátort időről időre olajozni kell, akárcsak a kültéri egységet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....