5G-s alkalmazások az építőiparban

  • Olvasási idő:5perc

Az 5G minden iparágban nagy port kavar, és ez alól az építőipar sem kivétel. A technológia olyan új termelékenységi és láthatósági szinteket hozhat létre a munkaterületeken, amelyek eddig nem voltak lehetségesek. Az 5G például azzal teszi hatékonyabbá az építőipart, hogy lehetővé teszi az információk – köztük a videó és érzékelőkből keletkező adatok – gyors továbbítását és megosztását.

Az 5G minőségi ugrást hozhat el az építőipari tevékenységekkel kapcsolatban
Az 5G minőségi ugrást hozhat el az építőipari tevékenységekkel kapcsolatban

Kapcsolódó cikk


Mi az az 5G ?

Egyszerűen fogalmazva, az 5G a vezeték nélküli hálózati technológia ötödik és legújabb iterációja, vagyis a szélessávú technológia. A G a generációt jelenti, és minden egyes generáció nagyobb sebességet, megbízhatóságot és elérhetőséget hozott. Az 5G azt ígéri, hogy drámaian nagyobb sávszélességet, elhanyagolható késleltetést és nagyobb kapacitást tesz lehetővé. A jelenlegi hosszú távú evolúciós (LTE) hálózatoknál 10-100-szor gyorsabb sebességet, rendkívül alacsony késleltetést (mindössze egy-tíz ezredmásodperc) és az LTE-hez képest jóval nagyobb számú eszköz támogatását ígéri egy adott területen. Az 5G technológia várhatóan az eddigi legmegbízhatóbb hálózati rendelkezésre állást és a hálózati energiafogyasztás 90%-os csökkenését is biztosítja majd.

Az építőipar szemszögéből nézve az 5G forradalmasíthatja a kivitelezők projektmegvalósítási módját, mivel a digitális átalakulás egyik legfontosabb kihívását, a munkaterületi csatlakoztathatóságot kezeli. Az 5G segíthet jobban lehetővé tenni a kulcsfontosságú helyszíni, valós idejű adatok gyűjtését, rögzítését és elemzését a különböző eszközök állapotának, helyének, állapotának és specifikációinak nyomon követése érdekében.

Nagy sávszélesség biztosítása

Az építőipari vállalkozások nagyon nagy adathalmazokkal dolgoznak a gazdagabb vizualizáció és a többdimenziós adathalmazok érdekében, például épületinformációs modellekkel, kép/valóság rögzítéssel, 4D, 5D és lézerszkenneléssel. Az új technológiák, mint például a virtuális és a kiterjesztett valóság (AR), és a gyorsabb szélessávú internet egyre fontosabbá válik.

Az 5G nagy sávszélessége várhatóan 10-100-szor gyorsabb sebességet (1 gigabit átvitel vezeték nélkül) biztosít majd a meglévő LTE-hálózatokhoz képest, ami a kapacitásban is egyenértékű növekedést kell, hogy jelentsen. Ez az építőipari szakemberek számára szinte azonnali hozzáférést biztosíthat az adatintenzív perem, és felhőalkalmazásokhoz, lehetővé téve több felhasználó számára, hogy valós időben, a világ bármely pontjáról interakcióba lépjenek egymással. Ez nem csak a jobb mérés és nyomon követés érdekében segíti majd a munkaterületek és az iroda közötti interakciókat, hanem ezek a magasabb sebességek lehetővé teszik a mesterséges intelligenciával (AI) ellátott videótovábbításokat, amelyek segítenek felismerni a tárgyakat, a munkásokat és a biztonsági problémákat.

Alacsony késleltetés

Az 5G lehetővé teszi az építőipari szakemberek számára, hogy alacsony hálózati késleltetéssel, közel valós időben, megbízható információkhoz férjenek hozzá. A technológia rendkívül rövid késleltetési ideje lehet a kapu a távoli vagy autonóm építési műveletekhez, ahol az építőipari vállalkozások gyorsan megérthetik, mi történik a munkaterületeken, és könnyen elvégezhetik a munkát a gépekkel (akár távirányításúakkal is). Ez hatalmas előrelépés lesz, tekintettel a folyamatosan fejlődő építési munkaterületi környezetek összetettségére.

Az IoT (dolgok internete) fejlődése

Az 5G jelentős hatással lesz a “dolgok internetének” növekedési potenciáljára is, mivel négyzetkilométerenként körülbelül 1 millió (1 érzékelő/négyzetméter) érzékelőt képes befogadni – ez jelentős előrelépés a hagyományos WiFi routerek eszközkorlátjaihoz képest. A tárgyak internete olyan fizikai tárgyak – “dolgok” – hálózatát írja le, amelyek érzékelőkkel, szoftverekkel és egyéb technológiákkal vannak beágyazva, és amelyek célja az interneten keresztül történő összekapcsolódás és adatcsere más eszközökkel és rendszerekkel.

Az építőipar az IoT érzékelők egész sorát fogja alkalmazni az építőipar
Az építőipar az IoT érzékelők egész sorát fogja alkalmazni

Végül a munkahelyeken gyakorlatilag bármit érzékelhetnek majd a munkaterületen, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy adatokat gyűjtsenek a szerszámokról (számáról és minőségéről) és anyagokról. A munkások például érzékelőket helyezhetnek el a betonban, hogy felmérjék a szilárdulási időt. A tárgyak internetének érzékelői intelligens épületeknél is használhatók, és az 5G-vel a vállalkozóknak az épület digitális ikertestvére lehet az, amely a projekt kezdetétől a projekt teljes élettartama alatt adatokat tartalmaz.

A tárgyak internete érzékelői olyan projektekhez is felhasználhatók, mint például a hidak, miközben épülnek, nyomon követve, miközben mozgatják és telepítik őket, észlelve amikor elkészülnek, majd később mérve is az adatokat, például a rezgéseket. Ezeknek a tárgyak internetének érzékelőiből származó információk rögzítése az 5G-t a munkaterület kritikus elemévé teszi.

A peremszámítástechnika támogatása

Mivel az 5G lehetővé teszi a növekvő adatmennyiség kezelését, nem mindent lehet majd a felhőben elvégezni, és a számítás egy részét a helyszínen kell elvégezni a peremszámítástechnikával és a mobil peremszámítástechnikával az 5G hálózatokon. Az edge computing (egy elosztott számítási paradigma, amely közelebb hozza a számítást és az adattárolást az adatforrásokhoz=peremszámítástechnika) egy olyan elosztott számítástechnikai keretrendszer, amely a vállalati alkalmazásokat közelebb hozza az adatforrásokhoz, például a tárgyak internetét használó eszközökhöz vagy a helyi edge szerverekhez.

Az adatoknak ez a forráshoz való közelsége rendkívül szükséges az építőiparban. Ha például egy munkaterületen egy gép ás, azonnal reagálnia kell egy biztonsági problémára. Ehhez az edge computing alacsony késleltetésére van szükség. Az 5G-hálózatokon végzett edge computing és mobil edge computing komoly üzleti előnyöket biztosíthat, többek között gyorsabb és átfogóbb adatelemzést és betekintést, jobb válaszidőt és jobb sávszélesség-ellátottságot.

Összefoglalva, a nagyobb mobilitás és az 5G által előidézett csatlakoztathatósági fejlesztések tovább fogják lendíteni az iparágat abban, hogy a dolgok internete, az AR, az AI és a gépi tanulás által nyújtott meglátásokat felhasználhassa. Az, hogy mindezeket az adatokat gyorsan egyesíteni és elemezni lehessen egy közös adatkörnyezetben, megváltoztatja a projektek építésének módját a jövőben.

Ehhez jelentős változásokra lesz szükség az eszközarchitektúrában és a számítástechnika helyében. Képzelje el azt a napot, amikor egy kiterjesztett valóság szemüveg csatlakozni tud egy 5G hálózathoz, és lehetővé teszi, hogy belelásson egy projekt különböző építési fázisaiba a jövőben. Mivel ezek a technológiák nagyobb csatlakozási lehetőséget, kapacitást és a technológia demokratizálását biztosítják, az 5G kulcsfontosságú elem lesz az építőipar átalakításában.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....