Tippek a fugázáshoz nagy nedvszívó tulajdonságú burkolóanyag telepítésekor

  • Olvasási idő:5perc

Találkozott már olyan helyzettel, amikor a fuga röviddel a beépítés után puha, poros, elszíneződött vagy repedezett lett ? Talán nagyon “nedvszívó” csempe, például máztalan kerámia, terrakotta vagy porózus kő került beépítésre (ami a burkolóanyagok között eléggé nedvszívónak minősülnek). Vagy talán mázas kerámiacsempével dolgozott, de a vágott élek mázatlanok voltak, és azok nedvszívóvá váltak. Tény, hogy ha ezekkel az erősen porózus anyagokkal dolgozik, akkor a fugaanyagból a túlzott vízveszteség hatására fugázási problémákat tapasztalhat.


Kapcsolódó cikkek


A fugahabarcs (fugaanyag) hidratációs reakción alapul. A cementhez vizet adva a cementrészecskék “összenőnek” és egymásba kapcsolódnak, így biztosítva a szerkezeti szilárdságot. A fugahabarcs hajlamos lehet a nedvesség-elvonódásra, amelyet a “szomjasabb”, nedvszívó tulajdonsággal bíró burkolólapok “vízigénye” okoz, ami minőségromlást és színváltozást eredményezhet a kész fugában.

A nagy abszorpciós tulajdonságú burkolóanyagokkal való fugázáskor figyelni kell a fugaanyagból való nedvességkivonódásra
A nagy abszorpciós tulajdonságú burkolóanyagokkal való fugázáskor figyelni kell a fugaanyagból való nedvességkivonódásra

Ráadásul a mai keskenyebb fugahézagok kevesebb cementanyagot is jelentenek, ami a vízhiánnyal párosulva megakadályozhatja, hogy a fugahabarcs-részecskék megfelelően táguljanak, ami miatt nem lesz megfelelő minőségű a kész, már kikeményedett fuga.

A keverővíz, és fugahabarcspor arányok ismerete, a megfelelő típusú fugahabarcs kiválasztása, a megfelelő minőségű keveréshez használt víz, és a megfelelő szerelési-telepítési utasítások betartása kulcsfontosságú a problémák minimalizálásához, amikor nedvszívó tulajdonságú csempékkel dolgozik.

A jó hír az, hogy ezek a buktatók (repedezett, rossz minőségű kész fuga) elkerülhetők az alábbi egyszerű tippek betartásával.

Ellenőrizze a csempe abszorpcióját (nedvesség, gőzök, gázok elnyelődése az anyagban)

Sok kerámiacsempe nagymértékben nedvszívó. A tesztelés egyszerű, régimódi módja, ha néhány csepp vizet önt a csempe hátuljára, és megnézi, milyen gyorsan szívódik fel. Ha a víz 30 másodpercnél rövidebb idő alatt felszívódik, akkor erősen nedvszívó csempéről van szó, és extra óvintézkedéseket kell tennie.

Ma már pár csempegyártó a vízfelvétel (abszorpció) százalékos arányát is rányomtatja a csempe csomagolására. Ezek az abszorpciós értékek olyan vizsgálatokon alapulnak, amelyek során a csempéket forró vízbe helyezik bizonyos időre, majd megmérik a súlyváltozásukat, illetve súlynövekedésüket.

  • Nagy nedvszívó tulajdonság (7%-nál nagyobb vízfelvétel).
  • Közepes nedvszívó tulajdonság (3-7%-os vízfelvétel).
  • Kis nedvszívó tulajdonság (0,5-3%-os vízfelvétel).
  • Nem nedvszívó (0,5%-nál kisebb vízfelvétel).

Valójában számos kerámialap-típus akár 8-15 százaléknyi vizet is képes elnyelni ezekben a tesztekben, ami által a fugákból is “kiszívja” a nedvességet a megkötési idő alatt, ami miatt gyengül és romlik a fuga minősége.

Mélyebb fugahézagok kialakítása

A nagyobb lapok beépítéséhez több fugahabarcsra van szükség. A kisebb, vékonyabb, sekélyebb fugahézagok azonban növelik annak kockázatát, hogy a habarcs felnyomódik a fugahézagon keresztül. Ha a fugahézag nem elég mély, előfordulhat, hogy nem marad elegendő habarcsanyag az alapvető cementrészecske-kötések kialakításához. A megoldás egyszerű: alaposan tisztítsa ki a fugahézagokat úgy, hogy a fugamélység legalább a csempe vastagságának 2/3-a legyen.

Ügyeljünk a fugahézag mélységére
Ügyeljünk a fugahézag mélységére

Keverjük a fugázóhabarcsot az ajánlási határokon belül kicsit hígabbra

Az optimális keverék egy másik fontos tényező, amikor homokos vagy homok nélküli porított fugahabarcsot használ. A fugahabarcsokat egy bizonyos víz-cement arány szerint állítják össze, amelyet az ideális fugahabarcs beépítési és teljesítmény-tulajdonságok érdekében terveztek. A nedvszívó csempék esetében a megfelelő keverék (víz és a porított fugaanyag keveréke) még fontosabb.

A legjobb megoldás az, ha a fugahabarcsot kicsit hígabbra keveri, anélkül, hogy túllépné a gyártó ajánlásait. Ha több vizet használ a keverékben, az segít biztosítani, hogy a fugahabarcsban maradjon némi víz a cement megfelelő hidratációjához. Vigyázzon, hogy ne higítsa túl a keveréket, mivel ez hátrányosan befolyásolhatja a fugahabarcs teljesítményét.

Latex adalékanyagos keverék használata

A nagy nedvszívó képességű csempék a beépítés során nedvességet vonhatnak ki a fugahabarcsból. Ez puha, porszerű és/vagy foltos színű fugafugát eredményezhet.

Az egyik megoldás az, hogy a bekeverő sima víz helyett, előre bekevert latex fugázóanyag-adalékot használ (ami végülis víz és latex keveréke). A latexes keverék segít megakadályozni a nedvesség elvesztését, és biztosítja, hogy a fuga szerkezetileg szilárdabb és színben egységesebb legyen. Az adalékanyag polimerje segít a fugázóhabarcs megszilárdulásában és extra szilárdságot biztosít. Természetesen győződjön meg arról, hogy a gyártó termékei kompatibilisek a latex fugázóhabarcs adalékanyagokkal, mielőtt úgy dönt, hogy vízzel helyettesíti őket.

Nedvesítse az aljzatot és a csempéket

A víz használata fontos része a teljes fugázási-telepítési folyamatnak. A fugázás előtt nedvesítse meg az aljzatot a csempefektetés során. Ezután nedvesítse be a csempe széleit is vízzel, permetező palack használatával telepítéskor.

Végezetül ügyeljen arra, hogy az egész beépítést 72 órán keresztül légáteresztő védőpapírral fedje le. Ez megvédi a fugát a környezeti szennyeződésektől, emellett segít szabályozni a fugából távozó nedvesség sebességét, és biztosítja, hogy a fuga egyenletes színűvé váljon keményedéskor.

Előre kevert fugahabarcs használata

Egy másik lehetőség, amelyet a magas abszorpciós tulajdonságú csempe telepítésekor figyelembe kell venni, az előkevert fugahabarcs használata. Bár egyes burkolók még mindig jobban kedvelik a por alakú habarcs keveréséből származó rugalmasságot és ellenőrzést, az előre kevert habarcs jó alternatíva lehet az abszorpciós csempe beépítésekhez.

Végezetül…

Bár a fugahabarcs a beépítés-telepítés fontos eleme, az abszorpciós csempékkel való munka kihívást jelenthet bármilyen típusú kereskedelmi vagy lakossági projekt esetében. Kerülje el a problémákat, amelyek időbe, pénzbe és a hírnevébe kerülhetnek, ezért használja ezeket a tippeket a burkolási munkája végzésekor, hogy könnyedén tudja kezelni a magas abszorpciós tulajdonságú csempe, vagy bármi más burkolóanyag telepítését.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....