Szempontok a napelem telepítése előtt

  • Olvasási idő:3perc

A modern napelemek nagy hatékonyságúak, sokkal hatékonyabbak, mint a néhány évtizeddel ezelőttiek, és a napenergia hasznosításának gondolata nagyon vonzó. Vannak azonban fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt belevágunk a napelemek megvásárlásába és telepítésébe.


Kapcsolódó cikkek


Helyszín

Megfelelő helyen van-e a ház a napenergia hasznosítására ? Tény, hogy egyes épületek nem fognak profitálni a napelemekből, mivel nem a megfelelő területen vagy nem a megfelelő helyen vannak. Egy beépített területen a környező magas épületek, fák és egyéb akadályok miatt a napelemek nem lehetnek hatékonyak. Kérje meg a napelemek telepítését végző szolgáltatót, hogy mérje fel az otthont és annak alkalmasságát a napenergia hasznosítására.

Napelem telepítésénél legyünk körültekintőek a helyszín kiválasztásában
Napelem telepítésénél legyünk körültekintőek a helyszín kiválasztásában

A nap a ház különböző részeire különböző időpontokban süt be. Ideális esetben a napelemeket úgy kell elhelyezni, hogy a megfelelő időpontokban a lehető legtöbb napfényt kapják. Figyelembe kell venniük a kisebb fákat is, amelyek idővel megnőnek, amit az emberek gyakran figyelmen kívül hagynak.

Energiafelhasználás

A következő fontos tényező a szükséges energiafelhasználás kiszámítása. A különböző otthonok különböző mennyiségű villamos energiát használnak. A ház mérete és a benne lévő szobák száma befolyásolja az áramfelhasználást, ahogyan az is, hogy hányan laknak benne. Az áramot fűtésre is lehet használni, és így az üzemeltetett készülékek száma is hatással lesz, hogy mennyi napelemre lesz szükség.

Amikor a napelemtelepítéssel foglalkozó szolgáltatók megérkeznek a házhoz, gondoskodjon róla, hogy láthassák a villanyszámláját a háznak egy évre visszamenőleg, mivel ez megmutatja a háztartás átlagos fogyasztását. Mindig győződjön meg arról, hogy a telepítendő rendszer képes lesz kezelni a használat valószínűsíthető növekedését – mondjuk további szobák vagy helységek hozzáadásával -, hogy legyen némi mozgástér a jövőre nézve.

A tető állapota

Napelemek vásárlása előtt a tetőt szakszerűen át kell vizsgálni. A napelemek általában a tetőre vannak felszerelve, és ezek plusz súlyt jelentenek. A szükséges panelek számától függően ez a súly jelentős lehet. Egy átlagos napelem súlya körülbelül 20 kg.

A tetőnek bírnia kell a nehéz napelemeket
A tetőnek bírnia kell a nehéz napelemeket

A 20. század második felében épült házak valószínűleg erősebb tetővel rendelkeznek, mint a korábban épültek. A régebbi házakat mindenképpen meg kell vizsgálni ebből a célból: nemcsak a tetőszerkezetet kell értékelni, hanem az állapotát is. A tetők rothadásnak, sérüléseknek lehetnek kitéve; a szú nem ritka – különösen a régebbi tetőszerkezeteknél -, és csökkenti a tető tartószerkezetének szilárdságát. A faanyagok idővel elkorhadhattak, vagy a régebbi tetők megerősítése érdekében további merevítésekre lehet szükség.

Egyes napelemgyártó cégek ingyenes ellenőrzést kínálnak, amit érdemes kihasználni.

Költség vs. idő

Ez egy jelentős vállalkozás, amely idővel pénzt takarít meg a tulajdonosnak, és növeli az ingatlan értékét. Mégis, az időtényezőt a költségekkel együtt kell figyelembe venni.

Konkrétan a lakástulajdonosoknak fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy meddig szándékoznak a házban maradni ? Bár a lakástulajdonosoknak a panelek üzembe helyezését követően azonnal csökkenniük kell a villamosenergia-költségeiknek, viszont egyes források szerint talán öt-tíz évbe telik, amíg a telepítés költségeit a megtakarítások ellensúlyozzák.

Ha a lakástulajdonosok azt tervezik, hogy hosszú ideig a helyszínen maradnak, a napelemek jó befektetésnek bizonyulhatnak. Ha azonban egyéb okok miatt néhány évente költözniük kell, akkor valószínűleg nem a legjobb módja az energiatakarékosságnak, és más rövid távú költségmegtakarítást kell keresni. Viszont a ház értékére pozitív hatással van.

A telepítés minősége

Végül fontos, hogy olyan jó hírű, megbízható napelem-szerelő céget keressen, amely már évek óta a szakmában van, és korábbi munkákra és ügyfélbeszámolókra tud rámutatni. Egy ilyen gyorsan növekvő piacon a lakástulajdonosoknak biztosnak kell lenniük abban, hogy megfelelő garanciát kapnak a napelemes telepítéshez.

Az első jó lépés az, ha olyan telepítőket keresnek, akik hajlandóak ingyenes felmérést végezni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....