Építőipari trendek amelyek meghatározzák a következő évtizedet

  • Olvasási idő:6perc

Az építőipar már azelőtt is példátlan mértékű zavarokkal küzdött, Magyarországon, de a világban is, hogy a COVID-19 világjárvány 2020 elején mindent megváltoztatott volna. Az elkövetkező években a piaci jellemzők változásai és a kialakulóban lévő zavarok továbbra is változtatni fogják az építés megvalósításának módját. A COVID-19 válság nem késlelteti, hanem felerősíti ezeket a változásokat.


Kapcsolódó cikkek


A változó piaci jellemzők kihívást jelentenek majd az építőipari vállalatok számára, hogy elfogadják a változások fokozott szükségességét, és gyorsan lépjenek a szükséges változtatások végrehajtása érdekében.

A szakképzett munkaerő csökkenő létszáma

A munkaerőhiány már régóta kihívást jelent az építőipari vállalatok számára, és sokan arra számítanak, hogy a következő 10 évben ez csak súlyosbodni fog. A jelenlegi magyarországi építőipari munkaerő mintegy 40 százaléka 2030-ra valószínűleg nyugdíjba vonul. Tehát elég nagy hiány lesz a szakemberekből a következő évtizedben, és főleg utána.

Technológia

Az automatizálás, a dróntechnológia és a robotikus képalkotó technológiák hatással lesznek a költségellenőrzésre és a hatékonyságra a munkaterületen az elkövetkező években.

Új építőanyagok kifejlesztése

Az építőanyagok terén az elmúlt években elért egyik legfontosabb fejlesztés a könnyű anyagok, például a könnyű acélvázak, a keresztrétegelt faanyag és az etilén-tetrafluor-etilén (ETFE), ami egy olyan üvegalternatíva, amely 99 százalékkal könnyebb és erősebb, ugyanakkor környezetbarátabb, rugalmasabb, és jobb fényáteresztő. Mindezek a könnyebb és erősebb anyagok hatással lesznek a költségekre, valamint az anyagok helyszínre szállításának logisztikájára is.

A termékek és folyamatok digitalizálása

A digitális forradalom hatásai az építőiparban a következők

Intelligens termékek és műveletek – az intelligens alkatrészek és érzékelők, valamint a tárgyak internetének (IoT) integrálásával az épületek nagymértékben automatizálttá, a műveletek pedig adatvezérelté válhatnak. A fejlett épületinformáció-kezeléssel (BIM) kombinálva ez idővel jelentősen csökkentheti az üzemeltetési és karbantartási költségeket.

Tervezés – a legfejlettebb BIM-technológia lehetővé teszi, hogy még az alapkőletétel előtt elkészüljön egy szerkezet teljes “digitális ikertestvére”. Ha teljes mértékben erre a technológiára támaszkodnak, a tervek integrálhatók az értéklánc többi részébe, optimalizálva a teljes építési folyamatot.

Építési és gyártási folyamatok – a fejlett digitális technológia felhasználásával a helyszíni együttműködés jelentősen javul, csökkentve a költséges utómunkálatokat és javítva a hatékonyságot az építés minden szakaszában. Ezek a javulások a tényleges építési folyamatokban, valamint az olyan perifériás tevékenységekben is megmutatkoznak, mint a munkaterület biztonsága és a hozzáférés-ellenőrzés, az eszközgazdálkodás és a munkaerő-menedzsment.

Online csatornák – az online piacterek, amelyek az elmúlt két évben hihetetlen növekedést tapasztaltak, átalakíthatják az áruk vásárlására és eladására irányuló interakciókat az egész értékláncban, felboríthatják a forgalmazást, és átalakíthatják az építőipari logisztikát. Az online piacterekbe 2018 óta befektetett kockázati tőke mintegy 40 százaléka építőipari alapú startupokba került.

Új belépők az építőiparban – végül, az új belépők megjelenése az ágazatban fel fogja bolygatni a status quo-t. Ezenkívül a COVID-19 gazdasági következményei valószínűleg a következő évek a vállalati szerkezetátalakítások és fúziók/felvásárlások hullámát fogják eredményezni. Ez is új belépőket hoz majd létre az iparágban, amelyeket érdemes lesz figyelemmel kísérni.

Termékalapú megközelítés

A jövőben egyre fontosabbá válik a moduláris kialakítás és a helyszíni előregyártás beépítése a tervezési és építési munkafolyamatokba. Az automatizálási technológia és a támogató előírások fejlődésével a nagyobb hatékonyság magasabb vevői elvárásokhoz vezet. A nagymértékben megismételhető folyamatok és a következetes minőségellenőrzés lesz az uralkodó, és egyensúlyt kell teremteni a szabványosított, moduláris elemek és a késztermék egyedi tervezésű részei között.

A digitális technológiák elengedhetetlenek ehhez az új valósághoz, és a digitális modellt birtokló vállalat lesz az, amelyik a ma szokásos árazás alapú megközelítés helyett a TCO alapján tudja árazni a termékeket.

Szakosodás

Az iparágat évtizedek óta uraló fővállalkozói/alvállalkozói modellel szemben az építőipart egy új paradigma fogja érinteni, mivel a vállalatok azáltal javítják az árrést és a differenciálódás szintjét, hogy specializációkat hoznak létre olyan résprojektekben, ahol versenyelőnyre tehetnek szert. Ezek lehetnek speciális projekttípusok (például kórházak vagy csak raktárak építése), vagy speciális anyaghasználat vagy építési módszerek. A szakképzett személyzet toborzása és megtartása nyilvánvalóan nagy szerepet játszik a specializált üzleti modellre való sikeres áttérésben.

Értéklánc-ellenőrzés

Az építőipar jövője jobban hasonlít majd a hagyományos gyártáshoz, mivel az építőipari vállalatok az érték, és ellátási láncok nagyobb részét igyekeznek majd ellenőrizni a költségek ellenőrzése, a hatékonyság növelése és az ügyfeleiknek nyújtott értékteremtés érdekében.

Ez magában foglalhatja a vertikális integrációt – az előregyártott létesítmények és a helyszíni telepítés tulajdonlását – vagy stratégiai partnerségeket a már meglévő szolgáltatókkal, amelyek szükség szerint gyors, megbízható és költséghatékony szolgáltatásokat tudnak nyújtani. A legfejlettebb BIM-technológia alkalmazása nagyban növelheti a vállalat sikerét ezen a területen, mivel a teljes építési folyamat egyetlen 5D BIM-modellben egyesíthető.

Ügyfélközpontúság és márkaépítés

Az erős vállalati márka és a kivételes ügyfélélmény döntő tényező lehet abban, hogy a cég felkelti-e a figyelmet. Mivel a specializáció és a konszolidáció hajtja az építőipar fejlődését, a saját márkaépítésüket figyelmen kívül hagyó vállalatok valószínűleg lemaradnak.

Beruházás az építőipari technológiákba

A digitális technológia fejlődése az egész értékláncban elkerülhetetlen. A COVID-19 válság felgyorsította azt, ami az építőipari technológiai szakértők körében már ismert volt: az építőipar jövője az építőipari munkafolyamat minden aspektusát javító digitális eszközökben rejlik.

A BIM-től az automatizált előgyártásig, a kiterjesztett valóságtól a drónok által működtetett szkennelési technológiáig minden olyan eszköz, amelyet beszereznek, és amely javítja a minőséget, a hatékonyságot és az együttműködést, az “új normában” fokozott nyereséget és termelékenységet eredményez.

Beruházás az emberi erőforrásokba

A fenti tendenciák során valószínűleg világossá válik, hogy mennyire fontos olyan szakképzett személyzetet találni és megtartani, akik támogatni tudják az ajánlott stratégiákat. Például az általános üzleti modellről a specializált üzleti modellre való áttérés az adott szakterületen belül minden szinten szakértőket igényel. Hasonlóképpen, a jövőbeli növekedést támogató digitális technológiák átvétele olyan személyzetet igényel, amelyre támaszkodhatnak, hogy a lehető legtöbbet hozzanak ki ezekből az eszközökből abban az új környezetben, amely a jövőben fog eljönni.

Sok esetben a megfelelő tehetségek bevonzása megköveteli, hogy a legtöbb építőipari vállalat a szakképzett munkaerő keresésekor a szokásos toborzási lehetőségeken kívül is gondolkodjon. Sok esetben a jövőbeli építőipari csapatnak a kulcsemberei inkább lehetnek számítógépes programozók és adattudósok, mint ácsok vagy kőművesek.

Fenntarthatóság

Az építőipar a globális szén-dioxid-kibocsátás jelentős százalékáért felelős. Az idő előrehaladtával az éghajlatváltozás kérdése egyre inkább az építőipari döntések mozgatórugójává válik. A vállalatoknak figyelembe kell majd venniük az anyagbeszerzés, a gyártás és az ellátási láncok környezeti hatásait, valamint az ellenálló képességet. A biztonság és a fenntartható gyakorlatok a munkaterületen szintén a szükséges változtatásokat fogják figyelembe venni, a vízfogyasztással, és a hulladékkezeléssel együtt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....