Ezekre figyeljünk a fugázóhabarcs keverésekor

  • Olvasási idő:4perc

Az Ön által választott fugázóhabarcs nagyban befolyásolhatja a padlóburkolat telepítését, és utána a minőségét. Ha Ön tapasztalt burkoló, vagy akár csak otthoni barkácsoló, akkor már biztos tisztában van azzal, hogy nem minden habarcs készül (keveredik) egyformán.


Kapcsolódó cikkek


A fugázóhabarcs használatával kapcsolatban azonban néhány helytelen mítosz kering, különösen azért, mert ma már új termékek állnak rendelkezésre a csempe és a padlóburkolat körüli ipari igények kielégítésére. Ezért nézzük meg hogy milyen hibákat érdemes elkerülni a habarcskeveréskor.

A hőmérséklet sokat számít

A fugapor és a víz hőmérséklete szerepet játszik abban, hogy a keverék milyen gyorsan szárad ki. A forró por és/vagy a forró vízzel való keveréskor gyorsabban megszilárdul a fugahabarcs, mint a hideg keveréknél. De minél magasabb azonban a víz vagy a fugaanyag alaphőmérséklete, annál rövidebb a habarcskeverék feldolgozhatósági ideje. Ha a használati utasításban megadott hőmérsékleti tartományon belül marad, akkor megfelelő ideje marad a projekt befejezéséhez.

A felesleges víz gyengíti a habarcskeveréket

Ha túl sok vizet adunk hozzá a habarcskeverékhez, hogy “megnyújtsuk” a feldolgozhatósági idejét, azzal megváltoztatjuk a keverék szerkezetét. Ez végül repedezéshez és színegyenetlenséghez vezet.

Ne keverje túl nagy fordulatszámon a habarcsot, ha géppel csinálja

A nagyobb fordulatszám használatával időt takaríthat meg, de súrlódást is okoz, és ami a legfontosabb hogy nemkívánatos hő is termelődik. Alacsony fordulatszámmal (350 fordulat/perc alatti) keverje a habarcsot, hogy elkerülje a fugázóhabarcs hirtelen keményedését. A nagyobb fordulatszám hőt termel – és kevesebb feldolgozási időt eredményez a habarcskeverékkel.

A habarcskeverés során szükség szerint ne emelje fel-le (gyorsan) a fúrószárat gépi keveréskor

Ha a keverőszárat gyorsan fel-le mozgatja a habarcsban, levegő kerülhet a folyékony habarcskeverékbe. Ez azt jelenti, hogy légbuborékok keletkeznek, amelyek tűlyukak formájában jelennek meg a megszilárdult habarcsban. Igyekezzen elkerülni, hogy levegő kerüljön a keverékbe, azáltal, hogy a fúrószárat egyenletesen tartja, vagy nagyon lassan mozgatja keverés közben.

Mindig olvassa el a termék csomagolásán található utasításokat, különösen ha új anyagot használ

A ma kapható új technológiájú fugázószerek nem biztos, hogy úgy reagálnak a vízre, ahogyan azt gondolná. Egyes habarcsok például “anyagosnak” tűnhetnek, amikor kezdi keverni őket, de idővel fokozatosan megfelelő viszkozitásúvá válnak. Ha túl sok vizet ad hozzá előre, az gyengítheti a habarcs szerkezetét, ami repedésekhez és színproblémákhoz vezethet. Tehát új anyagnál ne tapasztalatból dolgozzon.

A víz az víz (keveréshez használt víz), ez nem igaz

A víz a fugázóhabarcs fontos eleme, és a víznek, amelyet a fugázóporhoz kever, tisztának és ihatónak kell lennie. A piszkos vagy magas ásványi anyag tartalmú víz a fuga elszíneződését okozhatja.

A régebben kinyitott habarcsport ne használja fel

Ha nyitott habarcsoszsákot hagy a helyszínen, vagy a teherautóban, akkor ez a kémiai keverék ki van téve a levegő páratartalmának. A habarcs cementkomponense hidratálódik, ha nedvesség éri. Ha a habarcspor már a beépítés előtt elkezdett hidratálódni, előfordulhat, hogy a keverés és a felhelyezés után nem fog megfelelően megszilárdulni, és sokkal rosszabb lesz a végeredmény.

Hagyja a frissen bekevert habarcsot pár percig állni

A habarcsot a keverés után hagyja állni egy kicsit, mert a habarcs akkor nyújtja az optimális teljesítményét. Ne feledje, ez egy kémiai reakció, amit ki kell várni, ha jó minőségű habarcsot akar.

A kötelező pihentetés után a habarcs egy kicsit “merevebbnek” fog tűnni, de ne adjon hozzá több vizet. Keverje meg kézzel (vagy nagyon alacsony fordulaton géppel) a habarcsot, hogy kissé “fellazuljon”. Mindig kövesse a gyártó utasításait a habarcskeverésre vonatkozóan, mivel ez minden terméknél más és más.

Ne sajnálja az adalékanyagokat a habarcskeverékből, ha szükség van rájuk

A habarcs-adalékokra néha szükség van kereskedelmi és kültéri beépítéseknél, mivel javítják a habarcs teljesítményét nagy forgalmú vagy hideg/meleg környezetben. Előzetesen többletköltséggel jár, de ezek az adalékanyagok meghosszabbíthatják a fugázóhabarcs élettartamát, és segítenek megvédeni a burkolat minőségét.

Zárszóként említhető hogy ha olyan habarcskeverékkel dolgozik, amelyre “számíthat”, minden projekt zökkenőmentesebbé válik. Ezért ne tapasztalatból “ismerje” meg az új anyagokat, hanem mindig olvassa el a gyártó utasításait, elvégre Ő tudja a legjobban hogy a terméke milyen körülmények között nyújtja a legjobb teljesítményt.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik