Energiahatékony tetőfedési lehetőségek

  • Olvasási idő:5perc

Az épület meglévő tetőszerkezetének új tetőfedő anyaggal történő cseréje kiváló lehetőséget nyújt az épület energiahatékonyságának növelésére és az energiaköltségek csökkentésére. Mivel az épületek tetőszerkezetét általában csak 20-30 évente, vagy annál hosszabb idő után cserélik, vagy újítják fel, a legtöbb ma cserére szoruló tetőszerkezeteket a 90-es, vagy a 2000-es években készítettek, vagy még korábban – amikor még az épületenergetikai előírásoknak, vagy ajánlásoknak még nem volt olyan fontos szerepe mint napjainkban.


Kapcsolódó cikkek


Ezért a tetők nagy hatékonyságú és tartós anyagokra történő cseréje jelentős energia, és költségmegtakarítást eredményezhet. De ez nem azt jelenti, hogy csak a tetőfedő anyagokat kell cserélnie, hanem az új tetőfedés kiváló lehetőség arra is, hogy hatékony szigetelést helyezzen az új tető alá, ami még tovább javítja az energiahatékonyságot.

Van itt néhány tipp az anyagokról és technológiákról, ha a következő tetőfelújítási projektjén gondolkodik.

Energiaelnyelés és fényvisszaverő képesség

A külső tetőfedő anyag színe jelentősen hozzájárul a tető által elnyelt napenergia mennyiségéhez. Ez az energia magába az épületbe kerül, növelve az épület hűtéséhez vagy fűtéséhez szükséges energia mennyiségét. A magas napenergia-visszaverődés (albedó) akár 30 százalékkal is csökkentheti a tetőfelület hőmérsékletét.

Ahogyan az várható volt, a sötétebb színek általában több napenergiát nyelnek el, míg a világosabb színek több energiát tükröznek vissza. A melegebb éghajlaton lévő épületek és otthonok számára előnyösebbek a fehér vagy világos színű tetők, míg a hidegebb éghajlatú területeken a sötét színű tetőfedés jobban alkalmazható.

Szigetelési tulajdonságok

A tetőcserepek vagy zsindelyek alatti szigetelés alkalmazása jelentősen javíthatja az energiahatékonyságot, csökkentve az energiaköltségeket és a kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátást. A műanyag alapú anyagok, például a szóróhab, és polisztirolból készült merevhablemezek számos előnyt kínálnak. Ezek a modern anyagok magas R-szigetelési értékeket kínálnak, amelyek nagymértékben csökkentik az energiaátadást a beltér és a kültér között. Emellett könnyűek, tartósak, hosszú élettartamúak, és a legtöbbjük újrafelhasználható, ami a környezetnek kifejezetten előnyös.

Poliuretán habszigetelés

A permetezett poliuretánhabot (SPF) egyre szélesebb körben használják a tetőfedő anyagok alatti szigetelésének hatékony módjaként. A szilárdra keményedő hab formájában alkalmazott SPF kiválóan tömíti a hézagokat, emellett ellenáll a hőnek, esőnek és vízgőznek. Alacsony a karbantartási igénye is, a sérült területek gyakran egy újabb habfelhordással javíthatók, anélkül, hogy a tetőt meg kéne bontani. Az SPF szigetelő R-értéke a felhasznált hab típusától függően 3 cm vastagságon 3,6 és 6,6 közötti értéken mozog.

Poliuretán habszigetelés
Poliuretán habszigetelés

Az SPF a tetőfedés aljára alkalmazható, közvetlenül a zsindelyt, vagy a cserepeket tartó deszkákra és szerkezeti elemekre. A hab száradás közben kitágul és megszilárdul, segít a hézagok tömítésében és a tetőfedő anyagokhoz való kötődésben, hogy megakadályozza a szél, a hő, a hideg és a nedvesség bejutását a tetőtérbe.

Azokon a területeken, ahol gyakran fordulnak elő erősebb szelek, a tető aljára felhordott SPF a tetőfedő elemek kapcsolódásával kivételes “széllökésállóságot” biztosíthat, mert szilárdságot is ad, és növeli a tető azon képességét, hogy visszatartsa egy vihar során a szél által odacsapott vizet és nedvességet.

Az SPF szigetelés beépítése az energiahatékonyság növelésével és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hozzájárul a fenntarthatósághoz is, mivel a “környezeti megtérülési” időszak (azaz az az időtartam, amely alatt a termék ellensúlyozza a benne lévő szén-dioxidot) mindössze hét-nyolc év.

Szigetelő hablapok

A sűrű, műanyag alapú hablemezekből, köztük a extrudált poliuretánból (XPS) és expandált polisztirolból (EPS) készült merevhablemezeket gyakran használják tetőszigetelésként, valamint az otthonok és kereskedelmi épületek számos más területén, beleértve a pincéket, lakótereket és padlásokat. A lemezeket nagyméretű lapokban árulják, amelyek könnyen felszerelhetők, és nagy szilárdságot és tartósságot mutatnak.

Szigetelő hablap a tetőléc alatt
Szigetelő hablap a tetőléc alatt

A merevhablemezek különösen hasznosak olyan tetőfelújítási helyzetekben, amikor a meglévő szigetelést érintetlenül hagyják, és erre telepítik a hablemezeket (természetesen ha az eredeti szigetelés elbírja, bár a hablapoknak nincs nagy súlya). Ez csökkenti a telepítési költségeket, miközben növeli a kezdeti R-értéket.

Szerkezeti szigetelt panelek

A magas energiahatékonyságuk és a különböző formákban és méretekben való elérhetőségük miatt egyre népszerűbb szerkezeti szigetelt panelek (SIP) két szerkezeti héj (jellemzően OSB-lap) közé szorított merev műanyag-hab szigetelőmagból állnak. Ez a szendvicsszerkezet együttesen nagy szilárdságot és szigetelő tulajdonságokat biztosít. A SIP-eket beágyazott szigeteléssel ellátott tetőfedő elemként használják. Ezek a panelek párazárást igényelnek, hogy megvédjék őket a nedvesség beszivárgásától.

Szigetelőlapok telepítése
Szigetelőlapok telepítése

Vinil tetőfedő anyagok

Az egyrétegű vinil tetőfedő anyagok könnyűek és rugalmasak, és évtizedek óta széles körben használják őket lapos és alacsony lejtésű ipari és kereskedelmi épületek tetők külső felületén. A polivinil-kloridból (PVC) készült vinil szigetelések rendkívül tartósak és víztaszítóak. A hegesztett varrású szerkezetüknek köszönhetően, amely erős kötéseket hoz létre az illesztéseknél, ellenállnak a víz behatolásának, és rendkívül szélállóak. A PVC szigetelés vegyszerálló is, így jól alkalmazhatók ipari alkalmazásokhoz.

Vinil szigetelés telepítése a tetőn
Vinil szigetelés telepítése a tetőn

A vinil tetőfedő anyagok jellemzően világos színűek, hogy maximalizálják a napenergia épületről való visszaverődésének képességét. R-értékük azonban alacsony, ezért a tartószerkezetben lévő minőségi szigetelésre van szükség, hogy megfeleljenek az energiahatékonysági előírásoknak. A vinil is használható meglévő tető újbóli befedésére, új szigetelőréteggel együtt telepítve. Használhatók olyan “zöldtetőkben” is, amelyek környezetbarát rendszerbe foglalják a talajt, a növényzetet és az öntözést.

Ezek a modern, nagy teljesítményű tetőfedő anyagok számos előnyt kínálnak mind a kereskedelmi, mind az otthoni építkezéseknél, vagy felújításoknál, a fokozott energiahatékonyság, könnyű súly, tartósság, alacsony karbantartási igény tekintetében. Az ilyen, a környezet szempontjából előnyös előrelépések segítenek abban, hogy a műanyag tetőszigetelő anyagok gyakoribb választássá váljanak a tervezők és a háztulajdonosok számára egyaránt, amikor tetőcserét fontolgatnak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....