Tetőcsere alapok

  • Olvasási idő:5perc

Az összes nagyobb otthoni javítás közül az új tetőfedés telepítése vitathatatlanul a legfontosabb. Bár egy új tető nem feltétlen elbűvölő, de megérti majd a fontosságát ha a régi tető meghibásodik, és a víz elpusztítja otthona belsejét, a padlásszigeteléstől kezdve a gondosan átalakított konyhán át egészen a nagyképernyős TV-vel felszerelt alagsori családi szobáig. Kevesebb otthoni probléma lehet katasztrofálisabb, mint egy meghibásodott, vagy túl régi tető, ami átengedi a csapadékot.


Kapcsolódó cikkek


A tetőcserét nem szabad félvállról venni, és a javítást sem szabad halogatni. Ha úgy érzi, hogy a tető a hasznos élettartama végéhez közeledik, akkor a tetőfedő vállalkozók ajánlatainak bekérése előtt ismerje meg ezeket az alapokat.

Az alapvető tetőfedő anyagok

A tetőfedő anyagok kiválasztása gyakran függ a helytől, valamint az Ön személyes ízlésétől. Egyes régiókban például a fém tetőfedés tűzállósága miatt gyakori választás, míg más területeken az uralkodó házstílusok spanyol hatású cserépfedő eszközt kívánnak. A tető hajlásszöge (szöge) szintén befolyásolja, hogy milyen tetőfedő anyagokat használhat. A fa zsindely például meredekebb hajlású tetőkhöz használható, de laposabb, alacsony hajlású tetőkhöz nem alkalmas.

A lakossági tetőfedéshez a leggyakrabban használt választási lehetőségek közé tartoznak:

Aszfaltzsindelyek: Ezek olcsók és könnyen beszerezhetők, de átlagos megjelenésük miatt kevésbé vonzóak, mint más lehetőségek. Messze ez a legnépszerűbb tetőfedő anyagtípus.

Fazsindelyek: Ezek drága, de vonzó zsindelyek. Nagyszerű tartóssággal rendelkeznek, de nem jó választás olyan régiókban, ahol tűzveszély van.

Fém tetőfedés: Az acélból vagy alumíniumból készült fémtetők az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek, részben tartósságuknak köszönhetően, és mert tűzállóak. Ezek drága tetők, amelyek telepítéséhez speciális vállalkozókra van szükség, de hosszú távon költséghatékonyak lehetnek a hosszú élettartamuk miatt. Többféle fém tetőfedő termék áll rendelkezésre, beleértve a magasított varrású paneleket és a kompozit zsindelyek megjelenését utánzó termékeket.

Palatető (nem hullám): Ez egy rendkívül vonzó, magas színvonalú tetőfedési lehetőség, de drága és nagyon nehéz. A palatetőn rendkívül csúszós a járás, és sérülés esetén nehéz javítani.

Összetett pala: Ezek a 95 százalékban újrahasznosított anyagokból, köztük a gumiból készült szintetikus cserepek egyre népszerűbbek. Nagyon hasonlítanak a pala és a kőcserép más anyagaira, de sokkal könnyebbek és kevésbé sérülésveszélyesek.

Agyag vagy kerámiacsempe: Az úgynevezett spanyol stílusú vörös cseréptető még mindig gyakori, de fokozatosan felváltják a spanyol cserép megjelenését utánzó fém és kompozit anyagok. Ma már más tetőfedő anyagok is kaphatók, amelyek megfelelnek a kerámiacserép tűzgátló képességének, és sokkal kisebb súlyt rónak a tetőre. Ezt a zsindelytípust félhordónak nevezik, mert lényegében egy hosszában kettévágott, nagyjából 20-30 cm hosszúságú henger.

Leszedés vagy második réteg ?

Régen gyakori volt, hogy az új zsindelytetőt legalább egyszer, de néha kétszer is lefektették a meglévő réteg fölé. De ez már jogilag nem megengedett, ahol a korábbi tetőfedés teljes leszedése már kötelező. Még ott is, ahol a rétegezés megengedett, az új zsindelyréteg felhordását a régi fölé gondosan meg kell fontolni az előnyök és hátrányok alapján.

Súly: A fő érv a további aszfaltzsindely rétegek lerakása ellen az, hogy a tetőfedő anyagok túl nehezek lehetnek az alatta lévő tetőszerkezetnek. Ez szerkezeti problémát jelenthet, különösen az idősebb házak esetében. Gyakran mondják, hogy egy háromrétegű aszfaltzsindely megegyezik egy réteg pala zsindellyel – ami egy rendkívül nehéz anyagtípus.

Rosszabb felület: Egy másik probléma a meglévő zsindelyek fölé történő zsindelyezéssel az, hogy lényegében megismétli a már meglévő felületi egyenetlenségek egy részét. Ha új tető felrakását fontolgatja, valószínűleg jó eséllyel vannak buborékok, dudorok és hullámok, amelyeket orvosolni kell. Ha a meglévő problémákra új zsindelyt teszünk, akkor egy meglehetősen csúnya új tetőt kapunk. Ennek a problémának a minimalizálásának egyik módja, ha átnézi a régi tetőt, és az újratetőzés előtt kijavít annyi problémát, amennyit csak tud. Nem kell hozzá sokkal több, mint egy kalapács, néhány tetőfedő szög és egy pár zsindely, hogy kijavítsa a dudorokat és hullámokat.

Munka és hulladékcsökkentés: A rétegezés elsődleges előnye, hogy csökkenti a munkát. A meglévő réteg lefejtése, majd egy új réteg lerakása több munkát jelent. Ez nem jelent igazi problémát, ha tetőfedő szakemberek végzik a munkát – ők a legtöbb tetőt egy délelőtt alatt le tudják csupaszítani -, de ha saját maga végzi a munkát, ez erős érv lehet a régi tető fölötti közvetlen tetőfedés mellett.

Gyártói garanciák: Egyes tetőanyagfajták és gyártók megkövetelik, hogy a tetőt teljesen lecsupaszítsák, hogy megfeleljenek a garanciális szabályoknak és korlátozásoknak. Ha a tető jelenleg garanciális, ellenőrizze, mit ír elő a garancia.

Költségekkel kapcsolatos megfontolások

A tető költségeit számos tényező befolyásolja, kezdve a tetőfedő anyagok kiválasztásával. A választott tetőfedő vállalkozó, a tető meredeksége (a tető meredeksége) és a tető négyzetmétere további tényezők, amelyek befolyásolják a költségeket. Egy kisméretű ház esetében egy három lapos kompozit tető akár egymillió forintba is kerülhet. Országosan egy tipikus, aszfaltzsindelyt használó tető ára 10-15 000 Ft négyzetméterenként – ez a költség magában foglalja az összes bontási, engedélyezési, hulladékelszállítási és takarítási költséget.

Fontolja meg a szezonon kívüli tetőfedési munkákat

Magyarországon az optimális tetőfedési szezon a késő tavasztól kora őszig tart, a képzett csapatok képesek meghosszabbítani a munkaszezont, és néha még akkor is végeznek tetőfedést, amikor hidegebb időjárás köszönt be.. Más szóval nincs ok arra, hogy ne bízzon meg egy szakképzett brigádot otthona tetőfedésére a szezonon kívüli időszakokban. Ilyenkor még alacsonyabb árakat is élvezhet, mivel a munkaerő-kereslet alacsonyabb.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....