Intelligens otthonok kialakítása és története

  • Olvasási idő:6perc

Nem meglepő, hogy a technológia folyamatos fejlődésével és a mindennapi életünk megváltoztatásával az otthoni integrációk és automatizálások egyre gyakoribbá váltak. Ez az okosotthon (intelligens otthon, vagy épület) kifejezés használatának bevezetését eredményezte, de érdemes megjegyezni, hogy az okosotthonok funkcionalitása, felszereltsége és jellemzői nagyon eltérőek lehetnek.


Kapcsolódó cikkek


Egy intelligens otthonban lehet hogy csak egy-két készülék van hálózatba kötve (ami alapja az okos készülékeknek) amire még nem lehet azt a jelzőt akasztani hogy intelligens otthon (inkább csak a tulajdonos kipróbálja az intelligens funkciókat kicsiben), vagy lehet a ház szinte minden helyiségébe olyan “okos” készülékeket telepíteni, amire már azt lehet mondani hogy az egy teljes körű okos otthon, amibe egy úgynevezett HUB-ot, (központot) is telepíteni kell, ami az intelligens készülékeket vezérli, és összehangolja a működésüket.

Egy okosotthon rendkívül magas kényelmi szinttel rendelkezhet
Egy okosotthon rendkívül magas kényelmi szinttel rendelkezhet

Ebben a cikkben nagy vonalakban leírom (a teljesség igénye nélkül), hogy milyen összetevőkből állhat egy okosotthon kialakítása, mit tesz lehetővé a technológia, és mennyibe kerül egy otthon “felokosítása”.

Intelligens otthonok legfontosabb jellemzői

Az intelligens otthon olyan ház, amelyben minden elektromos dolog, például készülékek, lámpák, zárak, kamerák, televíziók és egyéb tárgyak az interneten keresztül csatlakoznak az információk megosztása érdekében. A dolgok internetének vagy IoT-eszközöknek nevezett eszközökhöz távolról hozzáférhet és vezérelheti a csatlakoztatott eszközöket egy okostelefonon vagy táblagépen lévő alkalmazáson vagy egy intelligens otthoni központon keresztül.

Az eszközök összekapcsolt hálózata azt jelenti, hogy hanggal vagy egy gombnyomással vezérelheti otthona egyes aspektusait. Még akkor is figyelemmel kísérheti vagy módosíthatja az otthoni készülékek vagy eszközök beállításait, amikor Ön nincs otthon. Például távolról kinyithatja az ajtót a kutyasétáltató számára, vagy kikapcsolhatja a locsolórendszert, ha odakint esni kezd az eső.

Az intelligens otthonok működhetnek időzítő alapján, vagy mesterséges intelligencia által vezérelve (ez utóbbi az elterjedtebb, és ennek van jövője). Ezekkel a lehetőségekkel az otthona Önért “dolgozhat”. Például beállíthatja, hogy a kávéfőző és a konyhai világítás bekapcsoljon, amikor felébred, vagy a bejárati ajtó kinyíljon, amikor Ön közeledik otthonához.

A mesterséges intelligenciával felszerelt intelligens otthonok esetében a készülékek megtanulják az Ön szokásait, és az Ön preferenciáihoz igazítják a beállításokat, például lecsökkentik a termosztátot éjszaka vagy bekapcsolják az olvasólámpát.

Az intelligens otthonokat egy telefonról is vezérelhetjük
Az intelligens otthonokat egy telefonról is vezérelhetjük

Ezek a kényelmes funkciók segítenek csökkenteni az elektromos áram és a természeti erőforrások felhasználását, így az intelligens otthonok zöldebbé is válnak. Az otthon napi ciklusainak automatizálásával az intelligens otthonok a hatékonyság, a biztonság és a kényelem extra rétegét adják a mindennapi élethez.

Történelem

Az automatizált otthon gondolata már jó ideje foglalkoztatja a tervezőket vagy informatikusokat, még ha régebben csak a sci-filmekben merültek csak fel. Ez az elképzelés azonban 1975-ben kezdett megvalósulni. Abban az évben megjelent egy új technológia, az X10. Ez a technológia rádiófrekvenciát használt digitális információk küldésére az otthon már meglévő vezetékrendszereken keresztül, lehetővé téve a tárgyak távvezérlését.

2005-ben jött létre a Z-Wave, amely továbbfejlesztette az intelligens otthon koncepciót. Ez, és más akkori technológiák elkezdték kombinálni a vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatokat. 2010-ben a Nest Learning Thermostat a vezeték nélküli internetalapú intelligens otthonok tekintetében nagy áttörésének számított. Bevezetésével az otthoni adatok küldésének és nyomon követésének képessége több lehetőséget nyitott meg az okoseszközök számára a rutinfunkciók automatizálására.

A termosztát már néhány hetes használat után képes volt megjósolni a lakók szokásait, és a hőmérséklet-beállításokat ennek megfelelően módosítani. Idővel a Nest ökoszisztéma kibővült zárakkal, kamerákkal, ajtózárakkal és még sok mással. 

Ma már rengeteg fejlett lehetőség áll rendelkezésre, amelyek több okosotthon-platformon és központon keresztül működnek, beleértve például az Amazon Alexát, az Apple HomeKitet, a Ringet és még sok más gyártó termékeit. Az intelligens izzók, konnektorok, hűtőszekrények, termosztátok, televíziók és hangszórók, ajtócsengők és egy sor más eszköznél elérhető, hogy kommunikáljanak egymással, és soha nem látott mértékben kapcsolják össze az otthont.

Ezek a lehetőségek korábban csak kevesek számára voltak elérhetőek, de ahogy a technológiák tovább fejlődnek és egyre könnyebben elérhetővé válnak, az intelligens otthoni lehetőségek szinte bármelyik otthonba vagy lakásba beilleszthetők.

Intelligens otthon létrehozása

Az intelligens otthon létrehozása lehet olyan egyszerű, vagy olyan összetett, amilyet csak szeretne. Ha valaki csak “kicsiben” szeretné  kipróbálni az intelligens funkciókat, akkor egy hangalapú asszisztenssel és néhány okoseszközzel, például néhány okosizzóval, és egy-két okoskonnektorral kezdheti. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb beruházás nélkül is beépítsen IoT-eszközöket, és megtapasztalja a hatásait.

Intelligens otthon vezérlőrendszere
Intelligens otthon vezérlőrendszere

Azok számára, akik készen állnak hogy az egész otthonuk intelligens legyen, annak szinte minden háztartási készülékhez rendelkezésre állnak intelligens opciók, beleértve a termosztátokat, hűtőszekrényeket, mosó és szárítógépeket, sütőket, garázskapukat, ajtócsengőket, redőnyöket és még sok minden más eszközt ami egy háztartásban előfordulhat.

Egy teljesen intelligens otthon képes érzékelni a hazaérkezését, kinyitni Önnek az ajtót, bekapcsolni a villanyt és lejátszani a kedvenc dalát amint lesüpped a fotelba, és rendelni még tojást, mielőtt elfogyna, mindezt anélkül, hogy Önnek bármit is tennie kellene.

Mint láthatja, néhány egyszerűbb “okosotthonra-módosítás” egyszerű, mint például egy olyan izzó beszerelése, amely gyakorlatilag bármilyen színárnyalatra tud változni, és amelyet a telefonjáról távolról is vezérelhet. Más intelligens otthoni fejlesztések nagyobb elkötelezettséget igényelnek, mint például a készülékek cseréje, vagy a szükséges infrastruktúra kialakítása otthonában.

A jó hír azonban az, hogy a hatékony okosotthon kialakításához nincs szükség komolyabb felújítási munkálatokra, nem kell falakat kibontani vagy ehhez hasonlók.

Az intelligens otthon kialakításának költségei

Természetesen a költségek attól függően változnak hogy milyen szinten képzeli el a lakás “okosítását”. Az intelligens otthon költségei aszerint változnak, hogy mennyi okos készüléket kíván használni. A vezeték nélküli opciók olcsóbbak lesznek, mint a vezetékes opciók. A kisebb tételek, például a villanykörték vagy az intelligens konnektorok viszonylag olcsók (8000-20000 forint). 

Egy olyan induló okosotthon-csomag összeállítása, amely olyan dolgokat tartalmaz, mint a hangalapú asszisztens, ajtócsengő vagy zár és biztonsági kamera, néhány tíz, esetleg egy-két százezer forintba kerülhet. A nagyobb készülékek, mint például a hűtőszekrény vagy a mosógép, néhány százezerbe kerülnek egyenként. Az okosotthon költségei tehát nagyban függenek az Ön saját preferenciáitól és céljaitól, így az okosotthon elemei mindenki számára könnyen elérhetővé válnak.

Elmondható hogy egy 50 négyzetméteres lakás teljes felokosítása körülbelül 2-4 millió forintba kerül a 2022-es árakon. Persze ha csúcstechnológiát akar, akkor ez az összeg akár meg is duplázódhat. Az egyre kiterjedtebb funkcionalitású eszközök nem olcsók, viszont a rezsiköltségeket nagyban vissza tudják fogni az intelligens energiafelhasználás révén.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....