Leggyakrabban telepített kő(zet)fajták a kertben

  • Olvasási idő:6perc

A tereprendezéshez használt kövek időtálló anyagok, amelyeket a növények szépségének kiemelésére, tájképi elemek kialakítására, valamint a problémás területek hatékony kezelésére használnak. Tartósak, természetesek és nem igényelnek karbantartást. Ami talán a leginkább lenyűgöző, az a sokoldalúságuk.


Kapcsolódó cikk


Egyes projektek kisebb köveket, mások közepes méretűeket, megint mások pedig már sziklákat igényelnek. Még ezeken a tág kategóriákon belül is vannak különböző fajták, amelyek különböző igényekre alkalmasak. Ezért az alábbiakban pár különböző típusú tereprendezéshez használatos követ, vagy kőzetet és azokat a tényezőket mutatok be, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor kiválasztja a megfelelőt a kertjébe.

Zúzott kő

Sokszor a zúzott követ mulcsként is használják. Míg a legtöbb mulcs szerves anyag, és idővel lebomlik, a zúzott kő szervetlen anyag és a kőbányákból származik. A zúzott kő “alapanyaga” (ami általában gránit) egy zúzógépen megy keresztül. A végeredmény apró (kb. 1-2 cm-es), szögletes alakú kövekből álló aggregátum.

Zúzott kő
Zúzott kő

Bár más felhasználási területei is vannak (pl. teraszok alátámasztására), a zúzott kő különösen hasznos bizonyos (melegkedvelő) típusú növények körüli mulcsozáshoz és olyan kertterületek kialakításához, ahol kutyákat tartanak, mivel a kutyák tönkretehetik a gyepet. A fűvel ellentétben a zúzott kő olyan alacsony karbantartási igényű lehetőséget kínál, amely minimálisra csökkenti a kutyák által ásással, vagy a vizeletükkel okozott rendetlenséget.

Az ültetőágyak mulcsaként is használható zúzott kő egyes esetekben jobban működik, mint másokban, viszont napsütötte területen a zúzott kő nyáron felforrósodik. Ez a hővisszatartás azonban árthat néhány egynyári és évelő növénynek. Viszont a fák és cserjék általában elég szívósak ahhoz, hogy a felesleges hő ne tegyen kárt bennük. A biztonság kedvéért csak a szárazságtűrő növények körül használjon zúzott követ, és ne közvetlenül a növényei mellett szórja le a zúzalékot.

A zúzott kő kapható a nagyobb barkácsáruházakban, vagy meg is rendelhető. Többe kerül, mint a legtöbb más típusú mulcs, de tartóssága miatt idővel megtérül a költsége.

Fekete csiszolt kavicsok

A fekete csiszolt kavicsok rendkívül szépek, és széles körben kaphatók a barkácsáruházakban. A zúzott kővel ellentétben itt az az előny, hogy sokszor zsákokban vásárolhatja meg őket. Így barkácsolóként jobban kézben tarthatja a mennyiségeket, ha nem kell belőlük sok. Ez némileg alacsonyan tartja a költségeket is, bár drágábbak, mint a hasonló természetes kavicsok. A kontraszt megteremtése érdekében keverjen fehér márványkavicsot a fekete csiszolt kavicsokkal. Ezek a kövek más neveken is szerepelnek, például fekete csiszolt folyami kő és fekete csiszolt strandkavics.

Fekete csiszolt kavicsok
Fekete csiszolt kavicsok

A fekete polírozott kavicsok olyan kvarcitkövek, amelyeket csiszoltak, hogy csillogást adjanak nekik. A vízi elemeken kívül (szökőkút, tavacska, kerti patak díszítése) való hangsúlyozáson kívül sokféleképpen használhatók a kertépítésben, többek között:

  • Mulcs a járdák, ültető ágyások és teraszok szegélyeként.
  • Töltőanyag a növények között a konténerkertekben.
  • Sötét elemként kontrasztként világosabb sziklákkal száraz patakokban.

Természetes folyami kavicsokat is vásárolhat. Ezeket jobb választásnak tarthatja, mert olcsóbbak, bár hiányzik belőlük az a csillogás, amelyet az emberek a fekete csiszolt kavicsoknál értékelnek (amelyek csillogásától sötétebbnek is tűnnek). Ráadásul a polírozott kövek fénye idővel kifakul, különösen, ha teljes napsütésnek vannak kitéve.

Folyami kavics

Legjobb felhasználása a száraz patakokban lehetséges. A “folyami kőzetek”, vagy ahogy sokan csak egyszerű kavicsként nevezik, nem egy geológiai osztályozásra, hanem a származási helyre utal. A folyómedrekből kitermelt köveket a természet lekerekítette és lesimította. A pár dekástól a 50-100 kilós kövekig minden méretben előfordulnak. Valójában a 3-4, és a 10-20 centiméteres méretű keverékben mutatnak a legjobban. Online megrendelheti őket a barkácsáruházakban.

Folyami kavics
Folyami kavics

A folyami kavicsokat száraz patakmedrekbe szokták telepíteni, ahol esztétikailag a cél egy természetesnek ható tájképi elem létrehozása. A megjelenés mellett azonban a száraz patakoknak gyakorlati funkciójuk is van.

Ha a telkén például van egy domb, ahonnan esőzéskor a felesleges víz lefolyik valamerre, amerre nem szeretné, például a háza közvetlen közelében, ezt a problémát egy száraz patakmederrel orvosolhatja. Amikor eső után a lefolyás kialakul, a felesleges víz a száraz patakmederben (ami akkor már nem lesz száraz) olyan helyre tud folyni, ahová kívánatos.

Lávakő vagy tufa

Legjobb a sziklakertekbe. A fekete csiszolt kavicsokhoz hasonlóan a lávaköveket (vagy tufa) is megvásárolhatja zsákokban a barkácsáruházakban, elfogadható áron. Bár a piros szín a legnépszerűbb, fekete színben is kaphatók. Válassza ki a színt az igényei alapján.

Lávakő (tufa) darabka
Lávakő (tufa) darabka

A lávakövek jól mutatnak a sziklakertekben akcentusként. Ha lehetséges, keressen színben egyezést a házával vagy más tájképi jellemzővel. A színválasztást még a sziklakertben található növények is befolyásolhatják. A vörös lávakövek például jól mutatnak a Házi Kövirózsával  (Sempervivum tectorum), amikor azok vörösre színeződnek, míg a fehér, vagy világos színű virágok szép kontrasztot alkotnak a fekete lávakövekkel. A lávakövek a tűzrakóhelyekbe is jól illenek.

Lapos kőlapok többféle kőzetből

A  különböző típusú üledékes kőzetek (homokkő, pala, travertin stb.), amelyeket lapos táblákban értékesítenek, a legjobb burkolóanyagok a kerti sétányokhoz, vagy akár nagyobb kerti területek befedéséhez.

A sétányok burkolatának kiválaszásakor nehéz felülmúlni a valamilyen kőzetből készült lapokat, főleg ha azok szabálytalan alakúak. Ha szabálytalan a kőlapok formája, akkor érdekesebb látványt nyújt mint a tégla vagy betonburkolatok. Általában a különböző színek keveréke mutat a legjobban. Alternatív megoldásként, ha megpróbálja ház színéhez illeszteni a kőlapok színeit, vagy csak kiegészíteni akarja velük, akkor telepíthet egyszínű lapokból is járdát vagy sétányt.

Sétány kőburkolattal
Sétány kőburkolattal

A (valamilyen kőzetből lévő) lapokat a barkácsáruházakban vásárolhatja meg. Bár ezek a lapok nem sokkal drágábbak a betonburkolathoz képest, a telepítéssel járó munka azért nagyobb. Ezért telepítse saját maga, ha teheti. A kőzetlappal fedett sétány építése bőven beleférhet az átlagos barkácsolók képességeibe.

Macskakő

A macskakövek olyan hagyományos bájt sugároznak, amely egyesek számára ellenállhatatlanná teszi őket. A macskakövek (vagy “belga tömbök”) kőbányászati termékek, amelyek kockára, vagy téglalap alakúra vágott bazaltból, mészkőből vagy legtöbbször gránitból készülnek.

Macskakő burkolat
Macskakő burkolat

Népszerű felhasználási területük a felhajtók szegélyei. Ez különösen azok körében népszerű, akiknek tetszik a macskaköves burkolat megjelenése, de nem engedhetik meg maguknak, hogy egy egész macskaköves felhajtót építsenek. Ha vásárolni akar, akkor a macskaköveket egy tüzépen vagy barkácsáruházban szerezheti be.

A macskakövek a legtartósabbak a burkolólapok közül, viszont a macskakövek hátránya a költségük és a felületük: Ha telepítteti őket, akkor a munkadíj négyzetméterenként 8-12 000 forintba kerül (2022), és ha a teljes felületet burkolja macskakővel, akkor esőzéskor vagy télen csúszóssá válnak.

Terméskő

A folyami kőzetekhez hasonlóan a terméskövek (vagy még nevezik mezőköveknek is) sem egy geológiai osztályozásra utalnak, hanem arra a helyre, ahol ez a kőzettípus eredetileg megtalálható volt. A vidéken szántó gazdák a földjeiket felszántva rengeteg kővel találkoztak. Hogy eltüntessék őket, felhalmozták őket valahol távolabb attól a helytől, ahol a haszonnövényeket termesztették. Ha szükségessé vált, a halomból válogathattak köveket, hogy ebből a “kitermelt kőből” például falat építsenek.

Terméskőből készült fal
Terméskőből készült fal

A kőfal építése a terméskő egyik legrégebbi felhasználási módja, de sziklakerteknél is nagyon gyakran fel szokták használni. Ha falat szándékozik építeni belőlük akkor a legalapvetőbb megkülönböztetés a habarcsolt és a habarcs nélküli falak között van. A habarcs nélküli falakhoz a lapos formájúak a legjobbak (és jól működnek a lépcsőzetes kialakításnál is). Ha a terméskő lekerekített, akkor habarcsra lehet szükség a darabok összetartásához. A terméskőből készült támfalak külön osztályt képeznek mert speciális követelményeik vannak, amelyek bizonyos esetekben szakember segítségét igénylik.

A terméskövet megrendelheti barkácsáruházból vagy egy kőbányából is (nagyobb mennyiség esetén). Nagyon nehezek, de nem különösebben drágák.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....