Hogyan tudja az építőipar hasznosítani az adatokat ?

  • Olvasási idő:3perc

Az építőipar számos olyan kihívással szembesül, amelyek átlátására vagy megoldására a nagyméretű adathalmazok és a prediktív analitika kiválóan alkalmasak. Az összes információ erejének felszabadításának kulcsa az, hogy megtalálják a módját annak, hogyan strukturálják és elemezzék a begyűjtött adatokat, hogy a végeredmény javítását célzó, cselekvőképes döntéseket hozhassanak.


Kapcsolódó cikkek


Azok az építőipari cégek, amelyek megtalálták a módját az adataik hasznosításának, jobb döntéseket hozhatnak, növelhetik a termelékenységet, optimalizálhatják a működést és csökkenthetik az ellátási lánc kockázatát. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási rendszerek segítségével az egyes építőipari cégek az évek során összegyűjtött “adathegyeket” arra fordíthatják, hogy új megoldásokat találjanak a különböző felmerülő problémákra, proaktív karbantartást végezzenek a munkagépeiken, és javítsák az építés minőségét.

Az alábbiakban nézzük meg pár módját annak hogy a rengeteg adat miként segíthet az építőipari cégeknek, akik élnek a technológia adta lehetőséggel.

Megelőző karbantartás

Minden munkaeszköz vagy munkagép egyszer elromlik. Ahelyett, hogy csak “várják” hogy mikor üt be a nem tervezett leállás például egy munkagépnél (mert eljön), amivel fennakadásokat okoznának az építkezéskor, az építőipari cégek a munkagépekből kinyert adatok segítségével megjósolhatják, mikor közeledik az egyes alkatrészek életciklusának a vége, vagy mikor esedékes egy fontosabb alkatrész cseréje, a működése folyamatosságának biztosításáért.

Ezen adatok felhasználása az építési ütemtervek figyelembevételével együtt azt jelenti, hogy a karbantartási munkákat akkor lehet ütemezni, amikor azok a legkevésbé befolyásolják az építkezést. Ez azt is jelenti, hogy az alkatrészeket időben előre meg lehet rendelni, amivel kiküszöbölheti a munkagépek váratlan meghibásodásakor felmerülő költséges állásidőt. Az adatok felhasználása a megelőző karbantartáshoz segíthet a munkagép vagy valamilyen berendezés élettartamának meghosszabbításában is.

Építkezések “optimalizálása”

Az idő pénz, meg az építőanyag. A nem hatékony folyamatokkal, berendezésekkel és munkagépekkel rendelkező építőipari cégeknek sokszor nehéz kideríteni hogy az ütemtervek pontosan miért csúsznak, vagy például miért fogy sokkal több festék, ragasztó, OSB-lap vagy cement, stb. A fejlett szenzorok és érzékelők valós idejű adatai felhasználhatók az építéskor fellépő pazarlások vagy időtúllépések azonosítására.

A berendezések, járművek, és az építőipari anyagok felhasználásának adatai elemzésével az építőipari cégek javíthatják működési teljesítményüket, az elavult berendezések, munkagépek vagy szerszámok korszerűsítésével, és az építési folyamatok ellenőrzésével. A termelési hatékonyság legkisebb javulása is költségmegtakarítást, a hulladék csökkentését és az ütemtervek pontos betartását eredményezheti, de minimum elősegítheti.

Új területek, új építkezések megszerzése

Az építőipari cégek számára, akik új területeken való terjeszkedéssel kívánják növelni tevékenységüket, fontos a jelenlegi piaci feltételek és a hosszú távú előrejelzések elemzése. Az építkezések folyamatára és az építési kiadásokra vonatkozó adatok felhasználásával, az adatokat elemző építészek vagy szakemberek megmutathatják, hogy hová kell összpontosítaniuk erőfeszítéseiket.

Az építőiparral kapcsolatos előrejelzések elemzések megmutathatják, hogy a kiskereskedelmi építkezések lassulnak-e, vagy hogy az irodaépítések várhatóan kétszámjegyű növekedést fognak produkálni-e a következő néhány évben. Az építőipar irányának megértésével az építőipari cégek olyan stratégiai ütemtervet készíthetnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy a megfelelő projekteket célozzák meg, és a technológiát használva a legnagyobb növekedési potenciált érjék el.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....