A talajszondás geotermikus energia előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:6perc

A Föld magjának hőmérséklete nagyjából 4000 Celsius-fok. A földfelszín alatti magas hőmérséklet óriási mennyiségű energiát képes termelni, amellyel rengeteg gigawattnyi villamos energiát lehetne előállítani. Technikailag a geotermikus energia megújuló energiaforrás, amely addig képes energiát termelni, amíg a Föld létezik.


Kapcsolódó cikkek


A geotermikus energia tiszta, fenntartható, környezetbarát, költséghatékony és megbízható. A geotermikus energiaforrások kihasználhatósága a sekély földfelszíntől a néhány kilométerrel a Föld felszíne alatt található forró vízig és forró kőzetekig terjednek. A Föld belsejében, mélyebben is megtalálható a magas hőmérséklet (ami a mélységgel egyre növekszik), a magmának nevezett olvadt kőzetekben, de itt már a mélység és rendkívül magas hőmérséklet akadályt jelentenek a kinyeréséhez.

Geotermikus energia kinyerése ezen az egyszerű ábrán
Geotermikus energia kinyerése ezen az egyszerű ábrán

A talajszondás geotermikus energia, vagy geotermikus erőmű által előállított energia, egy olyan energiatípus, amely valóban megkönnyítheti a magánlakások, lakótelepek vagy vállalatok számára, hogy megkapják a “meleget”, amire szükségük van, anélkül, hogy sok fosszilis (a szivattyúkhoz kell valamennyi áram) tüzelőanyagot használnának a folyamat során. Ebben a cikkben nézzük meg a legfontosabb előnyöket és hátrányokat, amelyek a geotermikus energia otthoni vagy üzleti felhasználásával kapcsolatosak.

Talajszonda
Talajszonda

A talajszondás geotermikus energia egy megújuló energiaforrás

A geotermikus energiát áttételesen a föld magjából nyerik, és mindaddig rendelkezésre áll, amíg a Föld létezik. Ezért megújuló, és még nagyjából 4-5 milliárd évig igénybe vehető. Míg a fosszilis tüzelőanyagoknak lejárati ideje van, tehát elfogynak, a megújuló források, mint például a geotermikus energia, nem fognak egyhamar kimerülni.

Környezetbarát

A geotermikus energia előállításának és felhasználásának minden szempontból zöld. Valójában arról ismert, hogy az összes energiaforrás közül a legkisebb a hatása a környezetre. A geotermikus energia a kihasználása során gyakorlatilag teljesen kibocsátásmentes.

Nincs szükség fosszilis üzemanyagra

Az energia előállítása és felhasználása során egyáltalán nem használnak fel üzemanyagot. Miért ? Mert a folyamathoz egyáltalán nem kapcsolódik bányászat vagy szállítás, tehát nincsenek füstöt és szén-dioxidot kibocsátó teherautók, ami azt jelenti, hogy a folyamat nem szennyezi a légkört.

A geotermikus energia bőséges mennyiségben áll rendelkezésre

A geotermikus energiával nincsenek időszakosan előforduló “hiányok” vagy másfajta problémák, amelyek más energiatípusoknál néha előfordulnak, és itt Magyarországon kivételesen jók az adottságok. Nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a problémák, mint a nap vagy szélenergiára, ami azt jelenti, hogy nem lesz hiány a geotermikus energiából, mert a geotermikus energia időjárásfüggetlen, és a kínálat gyakorlatilag korlátlan. Emellett alapvetően megbízható, így nem kell aggódnia amiatt hogy sok gondja lesz vele, miután a rendszer kiépült.

Jelentős megtakarítás a lakástulajdonosok számára

Óriási mértékben megnőtt azoknak a lakástulajdonosoknak a száma, akik a geotermikus energiát fűtési és hűtési célokra szeretnék használni. Ennek eredményeként kevesebb energiát használnak fel az otthonok fűtésére, ami jelentős megtakarítást eredményez a lakástulajdonosok számára.

Kezdetben drágának bizonyulhat, de a fűtésnél elért 30-60%-os, a hűtésnél elért 25-50%-os megtakarítás néhány éven belül fedezi a költségeket. Egy geotermikus hőszivattyú segítségével jelentős összegeket takaríthat meg az energiaköltségeken, főleg ha nagyobb területű a lakótere.

Legkisebb szénlábnyomú energiaforrás

A talajszondás geotermikus energia meleg vízből nyer hőt, amihez ennek az energiának a kinyeréséhez jelentős mennyiségű csővezetéket kell a föld alá fektetni, viszont a technológia új innovációinak köszönhetően még így is a geotermikus energiának van a legkisebb földfelszíni lábnyoma az összes jelentős energiaforrás közül. A zöld, vagy megújuló energiaforrások közül a geotermikus energia az egyik olyan energiafajta amelyet komoly fejlesztések kísérnek. Folyamatosan új innovációk jelennek meg vele kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy idővel valószínűleg könnyebb lesz a technológiával kapcsolatos egyes nehézségekkel megbirkózni.

Nagyüzemi geotermikus energia kinyerése
Nagyüzemi geotermikus energia kinyerése

Nincs zaj, vagy füstszennyezés

A talajszondás geotermikus rendszer pontosan ugyanazokat az elveket használja, mint egy fagyasztó vagy hűtőszekrény, ezért csendesen tud működni. Ezért ez egy jó rendszer a szomszédokkal való jó kapcsolat fenntartásához. A hagyományos fűtési rendszerek füstöt termelnek, ami irritálhatja Önt és szomszédait, és felesleges nézeteltéréseket okozhat, amellett zajtalanul is működik.

Hatékony melegvíz előállítás

További előny, hogy a geotermikus rendszerek a hagyományos technikáknál nagyobb hatásfokkal képesek a melegvíz egy részét, (ha nem az egészét) előállítani. Egy egyszerű módosítással a geotermikus rendszert úgy alakítják át, hogy az képes legyen meleg vizet szolgáltatni, amelyet a vízmelegítőben tárolhat későbbi felhasználásra. Emellett a hűtési ciklus során az épületből kivont hőt a vízmelegítőbe küldik, vissza ahelyett, hogy a talajba kerülne. Ez garantálja Önnek az ingyenes meleg vizet mindaddig, amíg a geotermikus rendszer működik.

A geotermikus energia különféle hátrányai

Nem alkalmas a régió a geotermikus energia hatékony kihasználására. Lehet hogy Ön olyan vidéken lakik, ahol a tengerszint feletti magasság túl nagy a geotermikus energia kihasználására. Ez lehet akár csak pár tíz méter is, például dombságok területei (Gödöllői-dombság) ahol már nem éri meg nagy mélységekbe telepíteni a rendszert. A geotermikus energia kivételesen zónaspecifikus, így ezeken a területeken nem igazán lehet geotermikus energiát “találni”.

A geotermikus energiarendszereknek magasak a telepítési költségei

Azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a talajszondás geotermikus energia használatán gondolkodnak, a magas kezdeti költségek olyasvalami, ami hatalmas hátráltató tényezőnek bizonyul számukra. Egy átlagos méretű otthon esetében a geotermikus rendszer telepítése 5-10 millió forintba is kerülhet, ami csak 5-10-15 év alatt megtérülhet a jelentős költségmegtakarítás révén.

A geotermikus rendszer szivattyúinak az áramellátásának költségei

A geotermikus rendszer hőszivattyúinak továbbra is szükségük van egy áramforrásra, amely működtetni tudja őket. A szivattyúk működéséhez áramra van szükség, amely keringeti a vizet. Ezt meg lehet oldani a villamos hálózatról, vagy plusz egy energiatárolós napelemes rendszert kell kiépítenie ennek érdekében. Bár a szivattyúk áramfogyasztása nem sok, viszont hűtéskor vagy fűtéskor a teljes időtartam alatt működniük kell.

Környezetvédelmi aggályok

Vannak környezetvédelmi aggályok. A vízfelhasználás az egyik legnagyobb probléma, mivel a talajszondás geotermikus energia sok vizet használ fel a használathoz. Számos különböző vegyület is kerül a vízbe és a talajba a folyamat eredményeként, beleértve a kén-dioxidot és a szilícium-dioxid-kibocsátást, amelyek mindkettő károsíthatja a környezetet.

Néha a geotermikus energia felhasználásának módja miatt technikai nehézségekkel is meg kell küzdenie. Előfordulhatnak problémák, mert az energiának viszonylag messzire kell eljutnia (50-100 méter mélyről), ami nagyobb hibafaktort hordoz magában.

Nem megfelelő földhőmérséklet

A rendszert nem éppen könnyű kiépíteni. A felmelegedett kőzetbe való fúrás rendkívül nehézkes. Ahhoz, hogy a geotermikus folyamatok beinduljanak, az is szükséges, hogy a kérdéses terület a talajszondás kivitelezéshez szükséges hőmérséklet elégséges legyen, különben a folyamatok nem úgy zajlanak le, ahogyan szeretné.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....