Belsőépítészet kicsit másképp

  • Olvasási idő:5perc

Miután az elmúlt több mint két évben sok időt töltöttünk otthon, sokan szeretnénk frissíteni a teret, ahová “be voltak zárva”. A krémszín, a semleges színek és a minimalizmus egyre távolabb kerül a stílusok középpontjából, a színek, a textúrák és a merész hangsúlyok pedig egyre népszerűbbek 2022-ben. Ez az az év, amikor a belsőépítészetben elkezdődik az individualizmus, a maximalizmus és a merészebb dizájn korszaka lehet.


Kapcsolódó cikkek


Ha azon gondolkodik, hogy 2022-ben átrendezi vagy újratervezi otthonát, akkor nézzük meg az újabb lakberendezési trendeket, hogy inspirálódjon. 

Multifunkcionális tér

Mivel a lakásárak minden eddiginél magasabbak, az emberek talán a hatékonyabb beépítés mellett döntenek, és inkább a multifunkcionális tereket választják, amelyek több mindenre használhatóak. Ilyen lehet egy tartalék szoba, amely iroda is egyben, vagy egy mosókonyha, amely egyben edzőterem is. Az otthonról történő munkavégzésre szolgáló külön hely is olyasmi, amit sokan keresnek otthon, mivel a hibrid tér és az otthonról történő munkavégzés valószínűleg továbbra is folytatódik.

Iroda és pihenőszoba egy helyiségben
Iroda és pihenőszoba egy helyiségben

Ha multifunkcionális kialakítást szeretne teremteni otthonában, keressen olyan bútorokat, amelyek összecsukhatók vagy átalakíthatóak egy második felhasználási lehetőséggel. Kísérletezhet ideiglenes falakkal és térelválasztókkal is, hogy egy mozgatható, folyamatosan változó tér illúzióját keltse.

A beltér és a kültér összekapcsolása

A növények elhelyezése a lakásban nem újdonság, de a természethez való kapcsolódás, a beltér és a kültér összekapcsolása, valamint a nyugodt, természetes környezet megteremtése 2022-ben is nagy szerepet kap. Ez a trend a természetes megvilágításra, a térre és a jó levegőminőségre is összpontosít a lakásban, hogy a szellős tér és a friss levegő érzetét keltse. A színpaletta a természetben megtalálható színeket, például a kékeket és a zöldeket is tükrözi.

Zöld "fal" a nappaliban
Zöld “fal” a nappaliban

Akár elhozhatja a természet közelségét is az otthonába, például növényi életet ábrázoló ablakmatricákkal, vagy akár tapétával hogy feldobja helyiséget. Valódi vagy mesterséges növényeket is elhelyezhet, és új módszerekkel is kísérletezhet, hogy fényt és egy kis vitalitást engedjen be otthonába.

Görbe vonalak és formák

A lágyabb formák, a nem éles szögek és az ívelt vonalak egyre népszerűbbek a bútorok, az építészet és a belsőépítészet terén 2022-ben. Ez a természetesebb formák és a szoborszerűbb bútorok felé való elmozdulást jelenti az otthonokban. A texturált szövetek, a gazdag színek és a merész minták, valamint az íves stílus révén a pazar érzékiség is nagyobb hangsúlyt kap. Ez a trend a székektől kezdve az asztalokon és kanapékon át a műalkotásokig mindent felölel.

Ívek mindenfelé
Ívek mindenfelé

Amikor az otthoni ívek kialakításáról van szó, gondolja át, hogyan tudja kihasználni meglévő helyét, hogy ívelt bútorokat és kiegészítőket építsen be anélkül, hogy értékes helyet pazarolna otthonában. Az gömbölyded műalkotások, falmatricák vagy kiegészítők hozzáadása a térhez, egy egyszerű módja az ívek megteremtésének.

Merész kiegészítők

A merész minták és színek nagyon népszerűek 2022-ben a lakberendezési témában, amely az 1960-as és 1970-es éveket idézi. Ez a minimalizmustól való eltávolodást jelenti, ehelyett a maximalizmusra összpontosítanak a merész színekkel és nyomatokkal. A merésznek sem kell feltétlenül élénknek vagy nyomasztónak lennie, könnyen adaptálható tompább színek használatával, amelyek még mindig illeszkednek a színek merészebb megközelítéséhez.

Kiegészítők a szoba kisszekrényén
Kiegészítők a szoba kisszekrényén

Próbálja ki a merészen nyomtatott, vagy mintás kiegészítőket, például laminált képeket, asztalterítőket, párnákat, díszeket, falikárpitokat vagy falmatricákat. Gondolkodjon el azon, hogy a falakat a semleges színektől eltérő színűre fesse, és legyen kreatív a színpalettával.

Vissza a klasszikusokhoz

A klasszikus stílusok, az építészet által inspirált megjelenés és a bútorok történelmi hangulatának visszaemlékezése a múltba, mindíg érdekes helyeket teremt. Gondoljon a nehéz, pazar darabokra, a színekkel teli szobákra, a jáde zöldekre és az arany hangsúlyokra. A bonyolult art-deco részletek, a 18. századi hangulat, a falfestmények és a klasszikus színekben pompázó nagyméretű szőnyegek mind népszerűnek bizonyulnak 2022-ben.

Régebbi stílusú modern szoba
Régebbi stílusú modern szoba

Próbálja ki a művészet ihlette falmatricák kínálatát, amelyek bármilyen formában és méretben kaphatók. Párosítsa őket a múltat idéző bútordizájnnal, hogy klasszikus és gazdag hangulatot varázsoljon otthonába.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság az élet minden területén egyre fontosabbá válik, és ez a belsőépítészetben sincs másképp. Ide tartoznak a megújuló anyagokból és fenntartható forrásokból készült lakberendezési kiegészítők és bútorok. Emellett a hulladéklerakókba kerülés helyett az újrahasznosítás, újrafelhasználás és megújítás lehetőségeire is összpontosít. Ilyenek lehetnek a fenntartható vagy újrahasznosított anyagokból lévő polcok, szekrények, az újrakárpitozott székek vagy az újrafestett fabútorok.

Merész színek a helyiségben

Merész színek a helyiségben

Mielőtt eldobná az otthonában található tárgyakat, hogy valami vadonatújra cserélné őket, fontolja meg hogy nem tud-e új életet lehelni beléjük, vagy adja oda valakinek aki esetleg hasznosítani tudná őket. Figyeljen arra, hogy az otthonában található tárgyak honnan származnak, és milyen anyagokat használtak fel bennük, mert lehet hogy Ön, vagy más hasznosítani tudja másképp.

Ablakok

Az ablakok színes és mintás díszítése illeszkedik a külső és a belső tér és a természetes fény keveredését magában foglaló trendek középpontjába. Az ablakfóliák egyszerű és hatékony módja annak, hogy változtatásokat eszközöljön otthonában anélkül, hogy állandósággal járna. Bármilyen formára vagy méretre testre szabhatók, bármilyen színben vagy mintában vásárolhatóak, és egyszerűen alkalmazhatók. Könnyen eltávolíthatók, ha úgy dönt, hogy egy másfajta megoldást választ.

Mintás ablakfólia
Mintás ablakfólia

Egyszerűen válassza ki a kiválasztott mintát (vagy tervezzen sajátot), mérje le a felületet, és rendelje meg az ablakmintát. Könnyen felhelyezhetőek, teljes körű utasításokkal vannak ellátva, és a felhelyezésük percekbe telik.

Világítás és lámpák

A világítás a praktikumtól eltávolodik, és a stílus mezejére lép. A szoborszerű függőlámpák, a 70-es évekbeli lámpaernyők, a stílusos faragott lámpák és a dekoratív világítás, amely önmagában meghatározó dizájnelem, egyre népszerűbbek, mivel az emberek maximalistább megközelítést szeretnének otthonukba vinni. Ez lehet bármi az állólámpákon át akár az asztali világításig.

Dizájnos lámpa a nappaliba
Dizájnos lámpa a nappaliba

Keresse az olyan világítással kapcsolatos megoldásokat, amely egy kicsit más hangulatot ad otthonához. Illeszkedhet a meglévő belsőépítészethez, de képesnek kell lennie arra, hogy önállóan is kitűnjön a stílusossága révén. Használjon szokatlan anyagból készült lámpákat, amelyek elegánsnak és egyedinek tűnnek.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik