Okok, amiért érdemes a kazánt jól karbantartott állapotban tartani

  • Olvasási idő:5perc

Az energiaárak sajnos az egekbe szöktek. Tehát az utolsó dolog, amire valószínűleg szüksége van, az az, hogy kazánja a fűtésszezonban energiapazarlóan működjön, vagy esetleg meghibásodjon. De egy időszakonkénti vagy éves karbantartással amellett hogy pénzt takaríthat meg, még a biztonságát és a biztonságérzetét is nagyban növelheti azzal hogy a kazánja egész télen meleget fog biztosítani, biztonságosan fog üzemelni és nem fogyaszt több energiát a kelleténél.


Kapcsolódó cikk


Most már gyorsan közeledik az ősz, és vele együtt a hidegebb időjárás is. Idén azonban a hidegebb hőmérséklet egy egészen újfajta félelemmel (is) jár – az egekbe szökő energiaköltségekkel. Érthető hogy most valószínűleg nem szeretne a kazánja karbantartására költeni, mert azt az összeget inkább a megemelkedett energiaárakra tartalékolná.

Egy jól karbantartott kazán biztonságosan és hatékonyan működik
Egy jól karbantartott kazán biztonságosan és hatékonyan működik

De míg egy kazánnak az átlagos felülvizsgálati költsége 10-20.000 forint, az időszakos “kazánszervizelés” elmaradásának költsége sokkal, de sokkal magasabb lehet. A kazán megfelelő karbantartásával hosszú távon rengeteg pénzt takaríthat meg, a felhasznált energia csökkenéséből adódóan.

A jövőbeni meghibásodások megelőzése

Először is, egy kazán felülvizsgálata nagyszerű módja annak, hogy a kazánjával kapcsolatos problémákat még azelőtt észre vegye, mielőtt azok nagyobb, és drágább problémává válnának. Sok olyan nem látható rendellenesség fordulhat elő a kazánoknál, ahol a tulajdonos nem feltétlenül tudná hogy probléma van, mert a kazán eddig rendben működött, és esetleg csak az tűnik fel neki, hogy több fűtőanyagot (fát, gázt, stb) fogyaszt mint eddig.

De minél tovább állnak fenn ezek a problémák, annál súlyosabbá és drágábbá válhat a probléma. Az éves szervizelés során a szakember képes észrevenni minden olyan apró hibát, amely a jövőben még nagyobbá válhat. Ha a problémák időben kiderülnek akkor Ön meg lesz kímélve a költséges javításoktól (körülbelül úgy mint egy autó esetében, ha nem cseréljük ki időben a hibás alkatrészt, akkor az esetleg még több alkatrész meghibásodását fogja magával vonni).

Ha sürgősen kell a kazánját megjavítattni akkor a költségek az egekbe szökhetnek, amit biztos nem szeretne magának. Emelett lehet hogy pont akkor nem talál szakembert a szervizelésre amikor a súlyos hiba bekövetkezik, és a kazán lehet hogy pont a leghidegebb időben fog kiesni a fűtésből, amit se Ön, se a családja nem szeretne.

A kazán hatékonyságának növelése

Egy másik módja annak, hogy az éves vagy időszakos felülvizsgálattal pénzt takaríthat meg, az az, hogy így biztosítja a kazán hatékony működését. Gyakran már egy apró módosítással vagy a szakember tanácsaival is csökkentheti az energiaszámláit. Jelenleg rengeteg olyan kazán van forgalomban, amely a szükségesnél sokkal több gázt éget el. Ezek közül néhányat úgy lehet “optimalizálni” hogy a gázfogyasztás csökkenthető legyen, de anélkül hogy a készülék teljesítményét befolyásolná.

A hatékonyság növelésének másik módja, ha a nyári hónapokban is bekapcsolja néha a kazánt. Ennek a lényege az, hogy a szelepek és a szivattyúk beragadhatnak, ha sokáig nem működnek, (ami sokszor legalább 7 hónapnyi időt jelent). Ez ellen úgy tud védekezni hogy néhány hetente beüzemeli rövid időre a kazánt. Ez segít abban, hogy a legjobb állapotban legyen amikor újra beköszönt a fűtési időszak.

Hosszabbítsa meg a kazán élettartamát

Egy kazán cseréje költséges kiadás. Például egy vegyestüzelésű kazán cseréjének költsége egy másik vegyestüzelésű kazánra a 300.000 forinttól akár a 1,5 millió forintig is terjedhet, típustól és teljesítménytől függően, plusz a beszerelés és beállítás. Magától értetődik, hogy ezt a költséget lehetőleg el akarja kerülni. A kazán karbantartása segít megőrizni annak jó állapotát és hatékonyságát, emellett több évvel tudja a hasznos élettartamát meghosszabbítani.

Egy kazán átlagos élettartama 10-15 év, de egy gondosan karbantartott és rendszeresen szervizelt kazán azonban ennél jóval tovább is kitarthat.

Használja ki a garanciális időszakot

Ha kazánja jelenleg garanciális, az éves szervizelés még inkább kifizetődő befektetés. Általában a garancia csak akkor marad érvényben, ha a kazán éves szervizelését elvégeztette. Ha kazánja elromlik, és az még garanciális, akkor egy fillért sem kell fizetnie a javításért (természetesen csak akkor van így, ha a garancia egyéb követelményeit is teljesítette). Másrészt, ha az éves szervizeléseket nem végeztette el, akkor valószínűleg Ön fogja kifizetni a javítási költségeket ha ezeket a átvizsgálásokat a garancia ideje alatt elmulasztotta.

Tehát elmondható, hogy ha a kazánja garanciális “állapotban marad”, akkor sok pénzt takaríthat meg a javítási költségeken, ha azok a garanciális időszak alatt következnek be. Ehhez képest az éves “szervizköltség” nem nagy összeg.

A biztonság is a legfontosabb tényező

Valószínűleg a másik legfontosabb ok a kazán karbantartására a hatékony üzemeltetés mellett az az, hogy ez segít megőrizni a biztonságos működését is. A kazánokból szén-monoxid (CO) szabadulhat fel, ami egy mérgező és akár halált okozó gáz, és ami még rosszabb, hogy színtelen, íztelen és szagtalan, tehát szinte lehetetlen észlelni, és ilyen módon szén-monoxid mérgezés áldozatává lehet válni.

Más szóval, ha a kazánja “szivárogtatja” ezt a veszélyes gázt, valószínűleg nem fog róla tudomást szerezni, amíg késő nem lesz. Ilyen okokból minden évben a kéményét is ellenőriztetni kell, annak megállapítására hogy a füstgázok hatékonyan tudjanak távozni a szabadba.

Az ilyen jellegű veszélyforrások miatt mindenképp szereljen vagy szereltessen fel szén-monoxid-riasztót az egész otthonában, hogy figyelmeztesse Önt ha szén-monoxid szivárgás van.

Ha rendszeresen karbantartatja kazánját (és a kéményét), akkor az megadja Önnek azt a nyugalmat, hogy Ön és szerettei biztonságban vannak. Ha pedig kazánja a felülvizsgálatok ellenére mégis szén-monoxidot szivárogtat, akkor még időben riasztást kaphat, mielőtt a hibás kazán (vagy kémény) miatt komoly egészségkárosodás, vagy akár halál következne be.

Tehát egy évben egyszer-kétszer vizsgáltassa felül a kazánját

Az időszakos átvizsgáláshoz csak keressen egy megbízható szakembert, akinek a kazánok a szakterülete, ha még garanciális a kazán, akkor valószínűleg a gyártó vagy a forgalmazó fog szakembert biztosítani. Maga az átvizsgálás általában mindössze 30-60 percet vesz igénybe, feltéve, hogy nincsenek problémák vagy nem kell alkatrészeket cserélni. Bár ez költségekkel jár, de ha belegondol a biztonsági és hatékonysági tényezőkre, akkor rá fog jönni hogy ezen nem érdemes spórolni, mert csak előnye származik belőle.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....