Megéri újrafugázni a burkolólapokat ?

  • Olvasási idő:3perc

Mivel a fugahabarcs porózus anyaggá válik miután megszilárdult, amely hajlamos a penészesedésre és az elszíneződésre, a csempék vagy burkolólapok újrafugázásának megtanulása kulcsfontosságú, ha azt szeretné, hogy a burkolat mindig újszerűnek tűnjön.


Kapcsolódó cikkek


Az elszíneződött vagy sérült fuga nem szép látvány a burkolt felületen, és akármilyen szépek a burkolólapok, a csúnya fugavonalak el tudják rontani az egész látványt. Viszont ezeken a gondokon egy újrafugázás tud segíteni, amit talán Ön is el tud végezni egy-két délután alatt, vagy a gyors és hatékony befejezés érdekében felfogadhat egy szakembert , aki újjáélesztheti a burkolt felületet.

A burkolólapok újrafugázása

A munkához szükséges eszközök

  • Biztonsági felszerelés (védőszemüveg, arcmaszk és kesztyű).
  • Porszívó.
  • Fugakaparó.
  • Szivacsok és rongyok.
  • Habarcseltávolító penge.
  • Habarcseltávolító lapát.
  • Vödör.
  • Fugázóanyag és tiszta víz.
  • Porvédő neylonlap, vagy neylonlepedő.

Az újrafugázás művelete

Helyezzen porvédő lepedőt mindenre, amit védeni szeretne portól és szennyeződésektől a helyiségben, és vegye fel a biztonsági felszerelést.
Használja a habarcseltávolító pengét, hogy a lehető legtöbb habarcsot el tudja távolítani a régi fugából.

Fugaanyag bedolgozása
Fugaanyag bedolgozása

Óvatosan vezesse végig a pengét a csempe szélei mentén, úgy, hogy véletlenül se sértse meg a lapokat. Ezután fogja a fugakaparót, és “vésse” ki a maradék habarcsmaradványokat.

Ha ezzel megvan akkor porszívózza ki a régi fugavonalakból a még benne maradt habarcsmaradványokat, és fejezze be a habarcs eltávolítását a felületek és fugavonalak nedves szivaccsal történő tisztításával.

Hagyja megszáradni, a fugavonalakat, és közben keverje be az új fugázóanyagot. Utána vigye fel a fugázóanyagot a fugákba úgy, hogy átlós mozdulatokkal dolgozik, mert így minél több fugaanyagot tud a fugákba belevinni. Ez azért szükséges hogy ne legyenek fugahiányos részek a fugavonalakban.

Újrafugázás
Újrafugázás

A felesleg fugázóanyagot, ha az a burkolólapra kerül, nedves ruhával vagy szivaccsal lehetőleg azonnal törölje le, mert ha rászárad a burkolólapra akkor azt nagyon nehéz eltávolítani. Hagyja a fugahabarcsot kissé megkötni, majd nedves szivaccsal törölje át a fugákat óvatosan, de csak nedves szivaccsal (ne olyanból amelyikből csöpög a víz) hogy nehogy a fuga túlságosan átvizesedjen és “elfollyon”.

Ha a fuga megszilárdult és megszáradt, egy száraz ruhával távolítsa el az óhatatlanul visszamaradt porszerű maradványokat az egész felületről. Ha vizes helyiségben fugázik, és ahol a burkolólapok egy másik felülethez (például kádhoz) érnek, ott tömítse le a fugát szilikonos tömítőanyaggal, miután persze a fuga megszáradt.

Mindenképp el kell távolítani a régi fugát ha újra akarunk fugázni ?

Igen. Mindenképp távolítsa el a régi fugát mielőtt az új fugázóhabarcsot felvinné. A megszáradt fuga porózus jellege miatt, amelyet arra terveztek, hogy a csempék közötti teret vízhatlanná tegye, nem lehet “kijavítani” azzal, hogy egyszerűen több habarcsot teszünk a tetejére.

Csúnya példa: ráfugázás a régi fugára
Csúnya példa: ráfugázás a régi fugára

Az új keverék nem fog megtapadni a régihez, és a repedések, szennyeződés, morzsolódás vagy egyéb problémák, (amelyek miatt új fugát akar felvinni), egyszerűen átkerülnek az új fugákra.

Mennyire nehéz az újrafugázás ?

Bár a folyamat viszonylag egyszerű, a hibalehetőség nagy, ha kényes burkolólapokat (különösen a kerámiafajták) akar újrafugázni. Biztos kézre és sok türelemre lesz szüksége. Ha bármilyen módon bizonytalan, akkor bízzon meg egy szakembert, hogy az eredmény minőségi és tartós legyen

Megéri újrafugázni ?

A még jó állapotban lévő csempék vagy burkolólapok esetében az újrafugázás nagyszerű módja annak, hogy újszerűvé varázsolja a falakat vagy a padlót. Az új fugázás átalakítja a burkolat megjelenését, és mutatós felületet ad, valamint eltávolítja az egészségre káros penészt és penészgombákat is, ami a vizes helyiségekben fokozottan fennáll.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....