Robotika az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

Az építőipar hagyományosan kézi, és fizikai munkát igénylő iparág. Miközben a technológiai fejlődés elkezdte átalakítani az iparágat, a robotika csak most kezdi befolyásolni a termelékenységet ebben a szegmensben.


Kapcsolódó cikkek


A robottechnológia számos előnyt kínálhat az építőipar számára, például a folyamatok automatizálását és a termelékenység növelését, hogy csak kettőt említsünk. Számos iparágban már most is használják a robotikát a munka gyorsabb elvégzésére, a költségek csökkentésére és a pontosság növelésére, miközben kiküszöbölik az emberi hibákat.

Jelenleg az építőipar területén a robottechnológia elterjedése még gyerekcipőben jár, és sajnos Magyarországon talán még jobban van mit fejlődni mint azokban az országokban, ahol már egyes munkafolyamatok szinte teljesen automatizáltak, például a vasbeton szerelése és kötözése.

Azonban ahogy a technológia tovább fejlődik, a robotika egy újabb építőipari trend lesz, amelyet az elkövetkező években érdemes lesz közelebbről figyelni, és fokozatosan bevezetni a munkafolyamatokba. Most nézzünk egy pár területet az építőiparban ahol a robotika már bizonyított.

Automatizált folyamatok

Ahogy a robotika egyre fejlettebbé válik, az építőipar egyes területei kezdik beépíteni ezt a technológiát. Különösen olyan területek, mint a gyártás, a csomagolás és az egyes építési folyamatok. Várhatóan a hagyományos építőipari folyamatok, például a hegesztés, az anyagmozgatás, a csomagolás, és a vágási műveletek automatizálódni fognak. Az eredmény a nagyobb pontosság és precizitás minden művelet során, valamint jelentős idő és költségmegtakarítás.

Lean építési gyakorlatok széleskörű bevezetése és használata

Az utóbbi évek egyik fő trendje a lean építési gyakorlatok felé való elmozdulás. Ez az irányzat a hatékonyság és a termelékenység növeléséről szól, miközben csökkenti a pazarlást. Az építési folyamatok hagyományosan nagy mennyiségű hulladékot termelnek, ami nemcsak a környezetre káros, hanem jelentősen befolyásolja a nyereségességet is. A robottechnológia a pontosság és precizitás révén csökkentheti az anyagpazarlást. Bár a kezdeti beruházás sok vállalkozás számára pénzügyileg megterhelő lehet, viszont másik oldalról már rövid távon a csökkentett hulladék és a szabványosított eljárások növelik a nyereségességet.

Magasabb minőségű anyagok gyártása

A teljesen automatizált rendszerek következetesebb és jobb minőségű gyártást eredményeznek. Az emberi hibák kiküszöbölésével ezek a gépek gyorsan és megbízhatóan végzik el a rájuk bízott munkát, ezáltal biztosítva a jobb minőséget a teljes gyártási folyamat során.

3D nyomtatás

A 3D nyomtatás használata a fejlett építőiparral rendelkező országokban egyre elterjedtebb. Ma már lehetséges az otthonok, épületek, utak és hidak építéséhez szükséges alkatrészek és tárgyak nyomtatása. A robotizációval automatizálhatják és szabványosíthatják a projektek során felhasználható alkatrészek gyártását, ami időt és pénzt takarít meg, és ezáltal következetességet biztosít.

Ezenfelül minden egyes alkatrész vagy épületelem elkészítési programja elmenthető, és esetleg egy másik épület építésénél azonnal felhasználhatóvá válik, ha ugyanolyan alkatrészt vagy elemet akarnak beépíteni az épületbe, ezáltal csökkenhet a tervezésre fordított idő is.

Ahogy a moduláris építkezés egyre elterjedtebbé válik, olyan 3D nyomtatókat fejlesztenek, amelyek szó szerint “kinyomtathatnak” egy szerkezetileg teljesen kész és biztonságos épületet. Ezt a technológiát kezdik már hidak nyomtatására is használni, ami már Hollandiában már el is elkészült.

Miért nincs annyi robotizációs folyamat az építőiparban ?

A robotika számos iparágban elterjedt, és úgy tűnik, hogy az építőiparnak is ezek közé kell tartoznia. Az építőipari feladatokat azonban hihetetlenül nehéz automatizálni, mert a munkaterületek bonyolultsága és jellemzői nagyon megnehezíti a robotizáció hatékony alkalmazását.

Az ipari robotokat arra tervezték, hogy ellenőrzött környezetben, például futószalagon végezzék el az ismétlődő feladatokat. Az építkezések munkaterületei nagyjából az ellenkezője ennek a környezetnek. Ennek eredményeképpen a robotoknak alkalmazkodniuk kell a környezetük valós idejű változásaihoz és változóihoz, lehetőség szerint kevés vagy semmilyen átprogramozással, hogy produktívak és nyereségesek legyenek. Bár ez nehéz feladatnak tűnik, de már fejlesztés alatt vannak olyan új építőipari robotok, amelyek megváltoztathatják ezt a helyzetet.

A robotok egyéb típusai, amelyek kezdenek utat törni maguknak a munkaterületeken: a falépítő és kőműves robotok, a épület-bontó robotok, sőt már az autonóm járművek is eléggé fejlettek ahhoz hogy önállóan tudjanak munkát végezni.

Egy olyan, az építőiparhoz hasonló, erősen automatizálatlan iparágban a robotok hamarosan jelentős hatást gyakorolnak majd erre az ágazatra. Ahogy a vállalatok a hatékonyság és a termelékenység érdekében egyre több feladatot igyekeznek automatizálni, a kereslet folyamatosan növekedni fog a robotizáció iránt, és amint megfelelő lefedettsége lesz az önműködő és önellenőrző robotoknak, a belépési áruk csökkenni fog.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik