Velencei vakolat telepítése és tudnivalók róla

 • Olvasási idő:6perc

A velencei vakolat egy modernkori kifejezés, amely egy ősi módszert ír le a falak stukkószerű felületi bevonatának alkalmazására. A velencei vakolat (néha mészvakolat néven is ismert) lényegében vízzel kevert égetett mészkő vagy márványporból készült gitt. Mivel a felületet a felhordás után lecsiszolják, a vakolatnak olyan hatást ad, amely a valódi márvány kinézetét kelti. Ezt hívják velencei vakolatnak.


Kapcsolódó cikkek


Hagyományosan a velencei vakolatfelület hatását a szakképzett mesterember által alkalmazott egyedi anyagok és technikák alkalmazásával érte el. Szerencsére az újabb termékek és anyagok lehetővé tették a barkácsolók számára, hogy néhány lépésben és speciális képzés nélkül is hasonló eredményt érjenek el.

Velencei vakolat felület
Velencei vakolat felület

Ráadásul a mostani termékek akrilpolimereket is tartalmaznak, amelyekkel tartósabb és jobb minőségű felületet lehet képezni. A velencei vakolat esetében azt kapja, amennyit a minőség tekintetében hajlandó kifizetni az anyagokra. Az akciós termékek alig többek mint egy hagyományos mészfesték, de a legjobb minőségű velencei vakolat alapanyagai valódi márványport tartalmaznak, ami akrillal van keverve. A velencei vakolat megtalálható a barkácsáruházakban és a festékboltokban. A velencei vakolat azonban drágább lehet, mint a “sima” festék.

Vörös színű velencei vakolat felület
Vörös színű velencei vakolat felület

A velencei vakolat felhordásának egyik hasznos tulajdonsága, hogy nem kell sok szerszámot vagy speciális eszközt vásárolnia a munka elvégzéséhez. A legalapvetőbb velencei vakolat falfelülethez csak egy simítóra és a vakolatanyagra van szükség. Ha azonban például új gipszkartonfalra lesz telepítve, akkor alapozó vagy sima (lehetőleg hasonló színű) falfesték bevonatra van szükség, hogy jobban meg tudjon tapadni.

Amire szüksége lesz, felszerelés és szerszámok

 • Simító vagy gipszkarton kés.
 • Munkakesztyű.
 • Védőszemüveg.
 • Ecset.
 • Vödör az anyag keveréséhez.
 • Alapozó felviteléhez festőeszközök.

Anyagok

 • 400-600-as szemcseméretű csiszolópapír.
 • Velencei vakolat.
 • Cseppfogó neylonlepedő.
 • Alapozó.
 • Univerzális színezőanyagok (opcionális).

Teendők a festéshez

A velencei vakolat különbözik a festéktől, ezért hiába tudja hogyan kell egy szobát kifesteni, még nem teszi Önt automatikusan kompetenssé a velencei vakolástechnikában. Egy kis gyakorlással eltöltött idő segít önbizalmat és készséget szerezni ezzel az új anyaggal.

Sárga színű velencei vakolat
Sárga színű velencei vakolat

A gyakorlás jó módja az, ha egy gipszkartonlapra felvisz egy kis velencei vakolatot, azt figyelve hogy mikor megfelelő kinézetű a felület. Kísérletezzen azzal, hogy különböző minőségű textúrákat hozzon létre a felületen. Ha saját színárnyalatot szeretne, akkor keverjen be egy kevés velencei vakolatot különböző mennyiségű színezőanyaggal, amíg meg nem találja a megfelelő színkeveréket, amit az egész falra fel fog vinni.

Készítse elő a szobát

Tisztítsa ki a helyiséget, amennyire csak lehet, és terítsen neylonlepedőt a padlóra. A legtöbb falra és mennyezetre felvihető velencei vakolat, de a felületnek síknak és simának kell lennie. Ha vannak repedések vagy lyukak, először töltse ki azokat gittel és csiszolja le őket. Mosson le minden szennyeződést és zsírt a vakolandó felületekről. A felületeket először alapozni kell, vagy sima festékkel kell bevonni, mielőtt velencei vakolatot alkalmazna.

Tippek a velencei vakolathoz

 • A fényes festékfelületek vakolhatók, feltéve, hogy először enyhén lecsiszolja a felületet a jobb tapadás érdekében. Olvassa el figyelmesen a velencei vakolat dobozán található utasításokat az esetleges további előkészítési követelményekről.
 • A simítóknak és gipszkartonkéseknek amit használni fog éles sarkai lehetnek, amelyek vonalakat és karcolásnyomokat hagyhatnak a vakolaton. E probléma elkerülése érdekében kerekítse le a szerszámok sarkait 100-as szemcseméretű csiszolópapírral.
 • A vakolat keverésekor és felhordásakor érdemes kesztyűt viselni, mivel a vakolat irritálhatja a bőrt.
 • Minden használat előtt, és használat közben is alaposan keverje meg a velencei vakolatot.

Vigye fel az első réteget

Nyissa ki a velencei vakolat dobozát, és ha szükséges, adja hozzá a színezőt, ezután alaposan keverje össze az összetevőket. A helyiség egyik sarkától kezdve rugalmas simítóval vagy egy szélesebb gipszkartonkéssel vigye fel a vakolatot a felületre. Úgy vigye vakolatot, hogy a simítót 15-30 fokos szögben tartja a falhoz képest. A vakolatot hosszában és szögében változó mozdulatokkal terítse el.

Kék színű velencei vakolat
Kék színű velencei vakolat

Vakoláskor figyeljen arra hogy lehetőleg minden négyzetcentimétert egyenletesen simára tudja “húzni”, és időnként tisztítsa meg vízzel a simítót, hogy a rászáradt vakolat ne hagyjon nyomot vakoláskor. Ezután hagyja a vakolatot alaposan megszáradni (körülbelül négy órán át), mielőtt a következő réteget felvinné.

A legjobb körülmények az 50-60%-os páratartalom és a 18-28 Celsius-fokos hőmérséklet. Ha esetleg külső felületere akar használni velencei vakolatot, akkor azt lehetőleg árnyékban vigye fel a falra, a túl gyors megszáradást, és az azzal járó repedéseket megelőzve.

Második réteg felvitele

A második réteghez természetesen ugyanazt a színű velencei vakolatot használja. A simítót vagy a gipszkartonkést 60-90 fokos szögben tartva vigyen fel egy újabb vékony vakolatréteget. Használjon átfedő (X-alakú) hosszú és rövid mozdulatokat.

Alaposan fedje be a felületet, kitöltve az esetleges “üregeket” a vakolatban, és próbáljon meg itt is egyenletes felületű vakolatot létrehozni. Ezután hagyja a vakolatot legalább 24 órán át száradni, mielőtt áttérne a befejező kezelésre.

A felület csiszolása

A velencei vakolás utolsó lépései közé tartozik a felület csiszolása, és esetleg egy fedő-védőréteg felvitele.

A csiszoláshoz dörzsölje a felületet nagyon finom csiszolópapírral (400-as vagy 600-as szemcseméretű) körkörös mozdulatokkal. A csiszolt felületeket nedves ruhával tisztítsa meg. Textúrázottabb megjelenést érhet el, ha a felületet egy tiszta simító vagy gittkés lapos oldalával is megdörzsöli.

Alkalmazza a fedőréteget (opcionális)

Opcionális utolsó lépésként felhordhat egy fedőlakk réteget, hogy tartósabbá tegye a felületet. Ez különösen ajánlott a magas páratartalmú helyiségek (például a fürdőszobák) és a nagy forgalmú területek esetében. Ha úgy dönt, hogy fedőlakkot használ, mindenképpen olyan terméket válasszon, amelyet kifejezetten az Ön által használt vakolathoz ajánlanak.

A fedőréteget általában a vakolat száradása után nem sokkal egy simítóval viszik fel. Ne feledje, hogy a fedőlakk egy kicsit sötétítheti az eredeti színét a már kész velencei vakolatnak.

Ha megszáradt, a felületet egy tiszta simító vagy gittkés lapos oldalával újra át lehet dörzsölni.

Fedőrétegként viaszt használva szép csillogást hozhat létre, és védelmet adhat a felületnek. Vigyen fel egy vékony réteg viaszt egy simítóval, majd a felületet a simító lapjával dörzsölje át.

Kérdések a velencei vakolattal kapcsolatban

Mi a különbség a velencei vakolat és a hagyományos vakolat között ?

A velencei vakolat zúzott márvánnyal kevert oltott mészgittből készül, ami olyan textúrát ad neki, amilyennel a hagyományos mészvakolat nem rendelkezik.

Milyen színekben kapható velencei vakolat ?

Egyes velencei vakolat termékeket már színezve árulnak, míg másokhoz Önnek vagy a szakembernek aki a vakolatot telepíti univerzális színezőanyagokat kell hozzáadnia a kívánt szín eléréséhez. Az utóbbi megközelítés sokkal több színválasztékot kínál.

A velencei vakolat elavultnak számít ?

Ez egy klasszikus megjelenési forma a felületeknek, amely nem megy ki a divatból. A belsőépítészek és lakberendezők továbbra is kedvelik ezt a fajta megjelenést, a hagyományos és elegáns, valamint a modern és minimalista terekben egyaránt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....