Üzleti intelligencia az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

A mai digitális világban az adat a legfontosabb “üzemanyag”. A nagy mennyiségű adatok megváltoztatják a döntéshozatal módját, és stabilabb lábakon álló döntések meghozatalára képes, szinte minden iparágban, így az építőiparban is. Az építőipar pedig kiemelt terület ezen a téren mert hatalmas mennyiségű adat keletkezik nap mint nap, és a legnagyobb és legköltségesebb projekteket hajtják végre ebben az iparágban.


Kapcsolódó cikkek


Mivel hatalmas mennyiségű tőke, erőforrás és munkaerő injektálnak bele e projektek megvalósításába, egy tipikus építési projekt hatalmas mennyiségű adatot generál. A tőke nagyságrendje és a munka terjedelme miatt a számok számbavétele mindig is fontos eleme volt az építőiparnak. Míg az üzleti intelligencia (BI) a legtöbb ágazatban széles körben elterjedt, az építőiparban ez még csak a növekedési szakaszban van.

Az üzleti adatok interaktív vizualizációként történő felhasználásával az építőipari cégek új növekedési lehetőségeket azonosíthatnak, kiemelkedő ügyfélszolgálati teljesítményt nyújthatnak, maximalizálhatják az árrést, optimalizálhatják a folyamatokat, és teret teremthetnek az iparágon belüli valódi innovációnak.

Most nézzük meg néhány fő előnyét az üzleti intelligenciának, és vizsgáljuk meg, hogyan változtatja meg az üzleti adatok elemzése az építőipart.

Mi is pontosan az üzleti intelligencia (BI) ?

A legegyszerűbben fogalmazva, a BI a nagyrészt építésirányítási és projektmenedzsment szoftverek segítségével előállított adatok összegyűjtése, majd rendezése és elemzése, hogy az segítse az intelligens, megalapozott üzleti döntések meghozatalát.

Bár az építőipar óriási mennyiségű releváns adatot hoz létre mindennap, de a tapasztalatok szerint ez az iparág az egyik utolsó, amelyik felhasználja és átveszi az üzleti intelligencia gyakorlatát. Az üzleti intelligencia korai bevezetését alkalmazó vállalatok jelentős előnyökre tehetnek szert a konkurens építőipari vállalatokkal szemben akik még nem használják azt.

Az intelligens üzleti munkafolyamatok gyakorlati előnyei

A BI számos előnnyel járhat azon előrelátó cégek számára, amelyek rendelkeznek az adatok elemzéséhez és felhasználásához szükséges adatokkal. A BI például könnyen azonosíthatja azokat a területeket, ahol a termelékenység növelésének lehetőségei adottak, csak az adatok megfelelő elemzése nélkül “nem láthatóak a lehetőségek”.

A múltat vizsgálva (az adatokat) a cégek pontosabban tudnak ajánlatot tenni és méretezni a jövőbeli projekteket. A múltbeli adatok elemzése azt is lehetővé teheti, hogy több projektben is felismerjék a következetes problémákat, majd stratégiákat dolgozzanak ki azok megoldására.

Az üzleti intelligencia segítségével hatékonyan kihasználhatóvá válnak a gazdasági prioritások az iparági trendekre, az anyagköltségekre és az építési mintákra vonatkozó felismeréseket figyelembe véve a projektek jobb megtervezéséhez. A munkaerő racionalizálásával és a munkafolyamatok optimalizálásával a cégek minimalizálhatják a rezsiköltségeket is.

Például az anyagrendelési igények megfelelő “előrejelző” elemzésével a terepen dolgozó csapatok is profitálhatnak, biztosítva, hogy a megfelelő anyagok már a helyszínen, vagy a raktárban legyenek, amikor szükség van rájuk. A BI lehetővé teszi a projektmenedzserek számára a projekttervezés egyszerűsítését azáltal, hogy az anyagrendelések közvetlenül a munkafolyamatokba épülnek be, annak szerves részeként integrálva.

Ha az üzleti adatok valós időben állnak a csapat minden tagja rendelkezésére az irodában és a terepen, az adatvezérelt döntések gyorsak és hatékonyak lesznek. Az adatok központosítása a felhőn keresztül bármilyen eszközön elérhetővé teszi azokat, és csökkenti a szükséges adminisztratív munkát. A felhőalapú megoldások bizonyítottan csökkentik a munkaterhelést és jelentősen növelik a termelékenységet.

A BI segíthet az építőipari cégeknek a meglévő üzleti folyamatok “finomításában”, a feladatok automatizálásában, valamint a munka jobb szervezésében és rangsorolásában. Az építőiparban az adatok bősége előnyös lehet, azonban az adatforrások gyakran szétszórtak vagy különböző helyeken tárolódnak, ami kihívást jelent a hatékony integrációban.

A BI segíthet az elemzésre kész adatok összegyűjtésében és megjelenítésében, valamint az elemzésre alkalmas adatok hasznosítható információvá alakításában. Ez magában foglalja a múltbeli információkat is, amelyeket idővel nehéz lehet nyomon követni. A BI-jelentések olyan információkkal ruházzák fel az azt alkalmazó felhasználókat és cégeket, amelyek segítségével az iparáguk területén szakértővé válhatnak.

Az elkövetkező években az üzleti intelligencia gyökeresen meg fogja változtatni és át fogja alakítani az építőipart. Az adatelemzést és a kapcsolódó fejlett technológiákat alkalmazó vállalatok lesznek azok akik előnyben lesznek a versenytársak előtt, akik esetleg még nem látnak az adatokban jelentős potenciált.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....