Tippek az alacsonyabb fűtésszámlához

  • Olvasási idő:2perc

Otthonának fűtése több energiát fogyaszt és több pénzbe kerül, mint bármely más rendszer az otthonában a fűtési időszakban. Jellemzően a közüzemi számlák több mint 50%-át teszi ki amikor fűteni kell, de most hogy úgymond “gázválság” van, még nagyobb arányban megterhelheti a pénztárcát. Nem számít, milyen fűtési rendszer van a házában, a fűtési berendezések megfelelő karbantartásával és korszerűsítésével pénzt takaríthat meg és növelheti a komfortérzetét.


Kapcsolódó cikk


De ne feledje, hogy egy energiatakarékos kazán vagy fűtőtest önmagában nem lesz olyan nagy hatással az energiaszámláira, mint egy, az egész házra kiterjedő megközelítés alkalmazása.

Pár egyszerű tippel le tud faragni a fűtésszámlájából pár százalékot
Pár egyszerű tippel le tud faragni a fűtésszámlájából pár százalékot

Ha a berendezések megfelelő karbantartását és korszerűsítését az ajánlott szigeteléssel, légtömítéssel és termosztát-beállításokkal kombinálja, akkor körülbelül 10-20%-ot takaríthat meg a fűtésszámláján, miközben csökkenti a környezeti kibocsátást is.

Fűtési tippek

  • Télen állítsa a programozható termosztátot olyan alacsonyra, amennyire még kényelmes 20-22 Celsius-fok, és csökkentse le a beállított értéket, amikor alszik vagy nincs otthon.
  • Havonta egyszer vagy az ajánlásnak megfelelően tisztítsa meg vagy cserélje ki a fűtési rendszerekben lévő szűrőket.
  • Szükség szerint tisztítsa meg a meleglevegő-beömlőnyílásokat, a radiátorokat vagy fűtőtesteket, és győződjön meg róla, hogy nem zárják el a meleg levegő útját bútorok, szőnyegek vagy függönyök.
  • Szezononként egyszer vagy kétszer távolítsa el a melegvizes radiátorokból a beszorult levegőt (légtelenítés), ha nem biztos abban, hogyan végezze el ezt a feladatot, forduljon szakemberhez.
  • Helyezzen hőálló radiátorreflektorokat a falak és a radiátorok közé.
  • Kapcsolja ki a konyhai, fürdőszobai és egyéb elszívó ventilátorokat a főzés vagy fürdés befejezése után 10 percen belül, és az elszívó ventilátorok cseréjekor fontolja meg nagyobb hatékonyságú, alacsony zajszintű modellek beszerzését.
  • Télen tartsa szabadon a déli fekvésű ablakokat, a drapériákat és árnyékolókat ne használja nappal hogy a napfény bejusson otthonába, éjszaka pedig húzza ki őket, hogy csökkentse a hideg ablakok okozta hűvös bejutását.
  • Új fűtőberendezés vásárlásakor válasszon energiahatékony termékeket.
  • Az új fűtőtest beszerelőjének vagy telepítőjének képesnek kell lennie arra, hogy a különböző típusok, modellek és kialakításokról tájékoztassa Önt, hogy segítsen összehasonlítani az energiafelhasználást. A minősítésekről a hatékonysági szabványokban talál információkat, és új termékek vásárlásakor keresse az Energy Star feliratot.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....