Melyek a megfelelő padlóburkolatok idősek számára ?

  • Olvasási idő:8perc

Az idősebbek más padlóburkolatot igényelnek mint akik még nem érték el az aranyéveket, mert gyakrabban elesnek, járókerettel vagy tolószékben közlekednek, ezért különösen oda kell figyelni hogy az idősek esetében milyen padlóburkolatot telepítenek. De viszont nem kell túlbonyolítani a padlóburkolat anyagának kiválasztását az idősebb lakástulajdonosok számára, akik már nem akarnak költözni, és az otthonukban szeretnének megöregedni.

Idős embereknél gondosan kell kiválasztani a padló anyagát hogy az ne csússzon, és valamennyire puha is legyen
Idős embereknél gondosan kell kiválasztani a padló anyagát hogy az ne csússzon, és valamennyire puha is legyen

Kapcsolódó cikkek


A padlóburkolat anyagának kiválasztásánál pár tényezőt kell figyelembe venni, és ezeket a szempontokat az egyes padlóburkolattípusok, valamint a felhasználás módja és helye szerint rangsorolni. Tehát ilyen kérdéseket tegyünk fel, ha idősek számára akarunk padlóburkolatot választani vagy telepíteni.

  • Csúszásmentesség: A padlóburkolat anyaga még nedves állapotban is csúszásmentes felületet biztosít ?
  • Könnyű közlekedés: Könnyen lehet rajta közlekedni egy botot, járókeretet vagy kerekesszéket használó személy számára ?
  • Tisztítás és karbantartás: Mennyi munkát igényel a padlóburkolat karbantartása ?
  • Kényelem: Milyen érzésű a padlóburkolat anyaga a láb alatt ?
  • Puhaság: A padlóburkolat nyújt-e némi ütéscsillapítást elesés esetén ?

Ezeknek a tulajdonságoknak a fontossága a helytől függően változhat. Ha például fürdőszobai padlóburkolatot keres, a legfontosabb, hogy olyan csúszásmentes anyagot válasszon, amelyen könnyű járni, és könnyen tisztítható és karbantartható. Egy előszobában a könnyű közlekedés lehet a legfontosabb, míg egy nappaliban a kényelem lehet a legfontosabb szempont.

Szőnyegpadló

Szőnyegpadló
Szőnyegpadló

Előnyök

Puha

A szőnyegpadló általában puha anyag, amely kényelmes érzetet kelt a láb alatt, és némi védelmet nyújt az esésekből eredő sérülések ellen. Egy jó minőségű szőnyegpadló jelentősen javíthatja a padlóburkolat kényelmét és biztonságát egyaránt.

Hőérzet

A szőnyegpadló viszonylag semleges a hőmérsékletet illetően: nem tartja meg a meleget vagy a hideget, mint sok kemény padlóburkoló anyag. Bár nem szigetel a hideg ellen, egy hideg reggelen sokkal kellemesebb a lábnak, mint például a kerámiacsempe.

Csendes

A szőnyegpadló elnyeli a hangokat, és gyakorlatilag csendesen lehet rajta járni.

Hátrányok

Levegőminőség

A szőnyegpadlóban összegyűlt por, szennyeződés, vagy a szőnyegpadló szálai hajlamosak a levegőbe “ürülni”, és meglehetősen nehéz porszívóval eltávolítani a felületéről az összes szennyeződést. Ez problémás lehet a súlyos allergiában vagy légúti érzékenységben szenvedők számára. Egyes szőnyegek vegyi anyagokat, például formaldehidet bocsátanak ki, különösen, ha újak, ami a vegyi anyagokra érzékeny emberek számára ez problémát jelenthet.

Tisztítás

A padlószőnyegeket nem javallott nedves helyiségekben, például fürdőszobákban, vagy nedves és piszkos helyiségekben, például konyhákban telepíteni. Nagyon könnyen foltosodik, és nehéz mélytisztítani, amihez általában profi szőnyegtisztítóra van szükség.

Közlekedés a szőnyegpadlón

A kerekesszékesek nem gurulnak olyan könnyen a szőnyegpadlón, mint a kemény padlóburkolaton. Különösen a hosszú szálú bolyhos szőnyegeken nehezebb gurulniuk. Emiatt az idősek számára készült szőnyegeknek legfeljebb 0.5 cm vastagságúnak, és nem bolyhosnak kell lenniük, és az alatta lévő alátétnek (ha van) szilárdnak és annak se túl vastagnak kell lennie. A minőségi, nagy sűrűségű hab vagy filcbetét jó választás lehet a szőnyegpadló alá alátétnek.

Parafa

Parafa padló telepítése
Parafa padló telepítése

Előnyök

Puhaság

A parafa egy középút a kemény-lágy padlók megközelítésében. Sima, mosható felülettel rendelkezik, de még mindig nyújt némi “párnázottságot” a láb alatt. Emellett nem olyan hangos, mint a nagyon kemény felületű burkolatok, és bizonyos hő és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Közlekedés rajta

A parafa elég kemény a könnyű kerekesszékes közlekedéshez, nem süpped be, és nem fogja vissza a kereket mint a szőnyegpadló.

Tisztítás

Amíg a parafa padlót megfelelően karbantartják, viszonylag könnyű tisztítani és ápolni. A felületi tömítőanyaga megvédi ezt a porózus anyagot a foltoktól, és mindössze annyit kell tennie, hogy rendszeresen söpröget vagy porszívózik, hogy a legjobb formájába tartsa a parafapadlót.

Hátrányok

Víz és a puha felület

Mivel a parafa viszonylag puha, könnyen megsérülhet a bútorlábak, vagy bármilyen éles tárgy által okozott benyomódásoktól, amelyek a felületét érik. A vízzel szemben is csak mérsékelten ellenálló: A kiömlött folyadékot azonnal fel kell törölni, mivel az álló víz bejuthat a padlólapok varrásai alá, és károsíthatja az parafapadló magját.

Linóleum

Linóleum
Linóleum

A linóleum egy rugalmas padlóburkoló anyag, amely elsősorban természetes növényi anyagokból készül. Bár hosszú éveken át nagyrészt felváltotta a vinyl padlóburkolat, a linóleum természetes tulajdonságai és egyéb erényei miatt mostanában újra divatba jött.

Előnyök

Tisztíthatóság

A linóleum könnyen tisztítható és karbantartható. Nem tartja meg a port, a pollent és más légszennyező anyagokat, mint a szőnyegek.
Tartósság: A linóleum eléggé víz és foltálló ahhoz, hogy jól használható legyen konyhákban és fürdőszobákban, de az álló víz bejuthat a linóleumlapok varrásai alá ami károsíthatja. A linóleum, ha megfelelően van telepítve, akkor meglehetősen jól ellenáll a víznek.

Sima felületű

A linóleum sima felületű anyag, és közvetlenül az aljzatra vagy fa alátétrétegre kerül, így jól használható kerekesszékesek és járókerettel közlekedők számára.

Természetes anyagokból van

Sok lakástulajdonosnak tetszik, hogy a linóleum természetes anyagokból, például lenolajból, fenyőgyantából, parafából vagy jutából készül. Ezáltal természetes alternatívája legközelebbi rokonának, a vinyl padlóburkolatnak.

Költségek

A linóleum viszonylag olcsó padlóburkoló anyag, körülbelül 1500-2500 forintnál kezdődik négyzetméterenként az anyag maga, a beépítést nem számítva.

Hátrányok

Keménység

Bár nem olyan kemény vagy hideg, mint a csempe, a linóleum nagyon kevés “puhaságot kínál”, és viszonylag hideg érzetet kelthet a láb alatt.

Vinyl

Vinyl burkolólapok
Vinyl burkolólapok

Előnyök

Tisztítás és tartósság

A vinyl vagy PVC ugyanolyan strapabíró és alacsony karbantartási igényű, mint a linóleum.

Vízálló

A vinyl rendkívül vízálló anyag, és a kiváló minőségű luxusvinyl gyakorlatilag teljesen vízálló. A vinyllapok varrásai azonban átengedhetik a vizet az aljzatra, így az állóvíz problémát jelenthet. Fürdőszobákban és konyhákban a tekercses vinyl ideális, mivel kevés (vagy néha egyáltalán nincs) varrás található rajta.

Költségek

A vinyl széles árkategóriát fed le, de általában az egyik legolcsóbb padlóburkolati lehetőség, és alkalmas az otthoni barkácsolóknak is a telepítése. 
Keménység: A vinyl viszonylag kemény és sima, így könnyen lehet rajta közlekedni bármivel, de nem olyan kemény vagy hideg, mint a csempe.

Hátrányok

Megjelenés és tapintás

A vinyl egy műanyag fajta, és úgy néz ki és olyan az érzete is mint a műanyagnak. Valószínűleg ezért használják elsősorban konyhákban, fürdőszobákban, mosókonyhákban, és a bejáratoknál, de nem a nappaliban és más olyan helyiségekben, ahol a kényelem és a megjelenés kritikus fontosságú.

A luxus vinyl padlóburkolatok (LVF) újabb formái azonban lényegesen vonzóbbak, mint a hagyományos vinyl, és kinézetükkel meggyőzően lehet utánozni a fapadlókat vagy valamilyen felsőbb kategóriás “kőzetes” padlóburkolatot.

Gumi

Összepattintható gumipadló
Összepattintható gumipadló

Előnyök

Biztonságos

A gumiburkolatot hagyományosan tornatermekben és edzőtermekben használják, ahol fontos, hogy a felület biztonságos legyen az erőteljes fizikai aktivitáshoz. Egyaránt ütés és csúszásálló.

Tartós

A gumiborítás nagyon ellenálló a bútorok, berendezések vagy víz okozta károkkal szemben. A varratok azonban érzékenyek arra, hogy a vizet átengedjék az aljzatra. Betonra is lefektethetőek, amivel kényelmet és biztonságot nyújtanak a kültéri területeken és a pincékben.

Telepítés

Nagyon könnyen lerakhatóak, így ha saját maga végzi ezt a munkát, akkor megspórolhatja a professzionális telepítés költségeit.

Hátrányok

Költségek

A gumiborítás drága lehet. Az egyszerűen összeállítható gumicsempék viszonylag megfizethetőek lehetnek, de az áruk párhuzamosak a minőségükkel.

Megjelenés

A gumipadló minden, csak nem hangulatos. Ráadásul nagyon korlátozott stílusokban, színekben és textúrákban kaphatóak.

Keményfa, bambusz és laminált padló

Keményfa padló
Keményfa padló

Előnyök

Kemény, de természetes

A fa, a bambusz és a laminált padló kemény felület, szép és természetes megjelenéssel. Általában könnyen tisztíthatóak és karbantarthatóak.

Szépség

A valódi keményfa vagy bambusz padlóburkolat megjelenését nem lehet felülmúlni. A laminált padló is nagyon jól néz ki, ráadásul a valódi keményfa vagy bambusz árának töredékéért.

 
Költségek (laminált)

A laminált padló négyzetméterenkénti ára legkevesebb 3.000 Ft most 2022 őszén, de a megfelelő minőségű anyaghoz érdemes egy kicsit többet költenie. A bambusz és a keményfa lényegesen drágább.

Hátrányok

Nedvesség és ápolás

A keményfa padlóburkolat megfelelő ápolás mellett sok évig is eltarthat, de nem elég vízálló ahhoz hogy a fürdőszobában és a konyhában gond nélkül használni lehessen, ezenfelül időszakonkénti karbantartásokat igényelhetnek. Rendszeresen porszívózni kell, hogy eltávolítsuk a szemcséket, amelyek károsíthatják a felületét. Az álló víz maradandó foltokat és károkat okozhat bennük.

Zaj

Minden fa és bambuszpadló meglehetősen hangos, és nem nyújt túl nagy hangelnyelést. A laminált padló különösen zajos a kemény talpú cipők alatt, és ha valami leesik a padlóra azt biztos meg lehet hallani.

Kemény

Ezek a padlóanyagok majdnem olyan kemények, mint a kerámialapok, és nem nyújtanak védelmet az esésekből eredő sérülések ellen.

Költségek és telepítés

A tömör keményfa és a bambusz viszonylag drága, és általában szakszerű beépítést igényel. A “kattintással” összeilleszthető padlóburkolatok – amelyek a mesterséges keményfa és a bambusz, valamint az összes laminált padló esetében elérhetők – olcsóbbak, és otthoni barkácsmunkában is telepíthetőek.

Kerülendő padlóburkolatok idősek számára

Természetes kő

A természetes kő is rendszeres karbantartást igényel az anyag tisztán tartása érdekében. A csiszolt kőburkolatok nedvesen rendkívül csúszósak. A kerámia vagy porceláncsempéhez hasonlóan a kőpadlók is nagyon hidegek lehetnek, kivéve, ha a padlóburkolat alatt padlófűtési rendszer van.

Kerámia vagy porceláncsempe

A csempe rendkívül strapabíró és rendkívül vízálló, de nagyon kemény anyag, és hideg érzetet kelt a láb alatt. A széles fugázási hézagokkal vagy egyenetlen felületű csempék botlásveszélyesek lehetnek, emellett a hagyományos csempe nagyon csúszós ha nedves.

Idősek számára nem ez a legmegfelelőbb padló amin eleshetnek
Idősek számára nem ez a legmegfelelőbb padló amin eleshetnek

Ha csempeburkolatot telepítenek ahol idősek vannak, akkor a csúszásmentesség érdekében legalább R11-es (fokozottan csúszásmentes), vagy R12-es (maximális csúszásmentességű) csempét kell használni. A csiszolt csempék általában kevésbé csúszósak, mint a standard csempék, és biztonságosabb alternatívát jelenthetnek az idősek számára.

Szőnyegek

A szőnyegek csúszósak lehetnek a kemény padlón (alátét nélkül), és könnyen összegyűrődhetnek, ami komoly botlásveszélyt jelenthet. Bármilyen padlóburkoló anyag esetén kerülje a különböző felületek közötti átmeneteket (kivéve ha azok felülete nem csúszik) ha idősek is járnak rajta, ezenfelül a padlónak a lehető legsimábbnak kell lennie, mind a könnyebb közlekedés, mind a botlásos balesetek elkerülése érdekében.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik