Milyen feladatokra lehet használni a virtuális valóságot (VR) az építőiparban ?

  • Olvasási idő:4perc

A technológia átalakította a munkamódszereket a médiától az orvostudományon át a formatervezésig, az építészettel folytatva és a gépgyártással bezárólag szinte minden területen. A mobileszközökön található alkalmazásoktól kezdve a lézerszkennelésen, a drónok általi fotózáson és a viselhető eszközökön keresztül kevés nagyobb volumenű építkezés fogja elkerüli a VR-technológia hatását, de azok az építőipari vállalatok amelyek (már) alkalmazzák, azok jelentős hasznot is húznak belőle.


Kapcsolódó cikk


Az egyik új technológia (ami mögött azért már 4-5 év fejlesztés van), amely a régi és új problémák kezelésével és megoldásával megváltoztatja az építkezéseket, a virtuális valóság (VR). Az építőiparban a VR-t tekintse a 3D modellezés következő szintjének.

A virtuális valóság (VR) meg fogja változtatni az építkezéseknél szükséges vizuális szemrevételezéseket
A virtuális valóság (VR) meg fogja változtatni az építkezéseknél szükséges vizuális szemrevételezéseket

A 3D modellezéshez hasonlóan a VR egy projekt részletes virtuális modelljének létrehozásából áll. A különbség az, hogy a VR egy magával ragadó technológia. A VR a felhasználót “belehelyezi” a virtuális környezetbe, így a felhasználó teljes mértékben elmerülhet a virtuális térben és teljesen átláthatja vagy bejárhatja azt.

A VR-t számos területen használják, a magas színvonalú lakóépületektől a kereskedelmi építkezésig. Most nézzünk meg egy-két megoldandó feladatot, amellyel az építőiparnak szembe kell néznie, és azt, hogy a VR-technológiát hogyan használják fel ezek megoldására.

Jobb átláthatóság, bejárhatóság és hibafeltárás

Minden építési projekt egyedi, és emiatt az építkezések soha nem voltak könnyen skálázhatók. A VR lehetővé tette az információ vizualizációját és megosztását a csapatok és helyszínek között, és az új csapatok gyorsabban átláthatják vele az építési projektek minden részletét.

Egy hagyományos 3D modell létrehozása összetett feladat, időt, helyet és anyagokat igényel, és bár hasznos a projekt átláthatóságához és megszemléléséhez, viszont pontatlanságakat tartalmazhat és eleve nem olyan részletes mint amilyennek lennie kellene, a kisebb méretből adódó korlátok miatt.

Ilyen szemüvegen keresztül lehet "belépni" a virtuális valóságba
Ilyen szemüvegen keresztül lehet “belépni” a virtuális valóságba

A 3D modellező szoftverek megváltoztatták a folyamatot, mivel lehetővé tették a részletes, pontos, méretarányos modellek gyors és olcsó elkészítését. Emellett lehetővé teszi a modellek egyszerű megosztását a csapatok között. A VR ezt egy újabb szintre emeli, mivel lehetővé teszi a csapatok számára, hogy úgy merüljenek el egy szerkezetben, mintha az fizikailag is ott lenne, és úgy lépjenek interakcióba a környezettel, mintha egy bejárást tennének.

A VR lehetővé teszi, hogy az ország ellentétes oldalán lévő csapatok együtt, valós időben járjanak végig egy helyszínt, így képesek lesznek a folyamatok javítására, és az esetleges hibák közös feltárására.

Az együttműködés javítása és a távolságok leküzdése

A VR lehetővé teszi az építőcsapat számára, hogy fizikai jelenlét nélkül láthassa át a munkaterületet. Ez megkönnyíti az együttműködést valós időben, és a közösen látott környezetben. A csapattagok szó szerint rámutathatnak részletekre, kérdéseket tehetnek fel és válaszolhatnak, valamint fontos döntéseket hozhatnak valós időben, a világ bármely pontjáról.

Ez akkor különösen előnyös, ha olyan távoli területeken építkeznek, ahol az építő vagy tervezőcsapatoknak hatalmas távolságokon keresztül kell együttműködniük és kommunikálniuk az érintettekkel.

Az ügyfélélmény javítása

Ha nem ismer egy folyamatot, a végeredmény vizualizálása nehéz lehet. Emiatt az átláthatóság hiánya frusztráló lehet a tulajdonosok-megrendelők számára az építési folyamat során. A VR előtt az érdekelteknek meg kellett bízniuk az építőipari vállalatban, mert a fontos döntéseket a rajzokra és fényképekre, és a helyszíni látogatásokra kellett alapozniuk.

Ma a papíralapú rajzok és 3D modellek helyett az ügyfelek “besétálhatnak” egy virtuális modellbe, áthatják, bevonhatják és interakcióba léphetnek a kész környezettel. A 3D modellek VR-ben lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy végignézzék a projekt kibontakozását, és megbizonyosodjanak arról, hogy minden a terveknek megfelelően és a tervek szerint halad.

Ha problémák merülnek fel, azokat azonnal kezelni lehet, ami csökkenti a módosításokkal járó időt és költségeket, ezáltal növelni lehet a projekt hasznos időkeretét.

A VR-t marketingeszközként is használják a csúcskategóriás otthonok és kereskedelmi ingatlanok esetében, mivel megmutatja a potenciális ügyfeleknek, hogy hogyan fog kinézni és milyen érzés lesz abban a térben lenni, beleértve az elrendezést, a világítást, a belsőépítészetet és még a kilátást is.

A virtuális valóság már itt van, és megváltoztatni készül az építőipart. A korai alkalmazók élvezni fogják az előnyöket, és új, izgalmas felhasználási módokat találnak erre a technológiára, amely éveken át a jövőben is segíteni fogja az üzleti tevékenységüket.

A skálázhatóság javításával, az együttműködés megkönnyítésével, az ügyfélélmény tényleges élménnyé változtatásával a VR-technológia már most is segít az építőipari vállalatoknak a problémák hatékonyabb kezelésében, a jövedelmezőbb működésben, és a modernebb építőipar megteremtésében.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....