Burkolás hűvös időben

 • Olvasási idő:4perc

Amikor eljön az ősz, akkor tendenciózusan a külső hőmérséklet is le szokott esni, még ha nem is fagypont közelébe, de a nyári hőmérséklethez képest jópár 10 fokokkal. Talán a hűvösebb őszi idő nem a legmegfelelőbb időszak a burkolásra, (főleg ha kint kell például egy teraszt burkolattal ellátni, de ha bent kell dolgozni akkor se biztos hogy a burkolandó helyiségben ideális hőmérséklet lesz), de ha ilyen időben kell elvégezni a munkát, akkor mindenképp figyeljünk pár dologra ami a hideg időben lévő burkolást elősegíti, vagy legalábbis nem hátráltatja (például a hosszabb kötési idők), és segít megőrizni a burkolat jó minőségű telepítését, és utána annak megtartását.


Kapcsolódó cikkek


Hideg időben végzett munka során négy kulcsfontosságú hőmérsékletet kell figyelembe venni, a hűvösebb hőmérsékletre tervezett alapanyagok használatán (habarcs, burkolólap, csemperagasztó, stb) kívül ha a burkolási munkát végzik: a habarcs keverővizének hőmérsékletét, a habarcspor hőmérsékletét, a környezeti hőmérsékletet és a burkolandó felület hőmérsékletét.

Hűvösebb időben pár dologra figyelemmel kell lenni
Hűvösebb időben pár dologra figyelemmel kell lenni

E négy paraméter bármelyikének alacsony hőmérséklete gátolhatja a habarcs vagy a fugázóanyag kikeményedését. A kritikusan alacsony hőmérséklet elérése után a cementes anyagok kikeményedési reakciója leáll, ami a munkaterület “meghibásodását” okozhatja.

Tippek a hűvösebb időben végzett burkoláshoz

 • Először is talán a legfontosabb a hűvösebb időben való burkoláskor, hogy a megfelelő alapanyagokat (habarcspor, csemperagasztó, aljazatkiegyenlítő, szigetelőanyag, stb) használjuk, amik a hidegebb hőmérsékleteken való használatra lettek tervezve a bennük lévő speciális hidegtűrő és a kötést elősegítő adalékanyagok segítségével.
 • Keverés előtt győződjön meg arról, hogy a habarcspor hőmérséklete 10-20 Celsius-fok között legyen, ezért a zsákokat lehetőleg légkondicionált helyen tárolja. A habarcspor a végső habarcstömeg kb. 78-86%-át teszi ki, amikor ki lett keverve, ami azt jelenti, hogy a hideg por mesterségesen hosszú bedolgozási időt eredményez, ami nem gond akkor ha a hideg hőmérsékletre ajánlott habarcsot használ. Ellenkező esetben ha sima habarcsot használ, akkor a meghosszabbodott kötési idővel a habarcs minősége és kötési szilárdsága is romlik.
 • Lehetőség szerint úgy tervezze meg a munkát, hogy elkerülje az 5-10 Celsius-fok alá süllyedő környezeti hőmérsékletet. Az alacsony hőmérséklet a beépítés során tartósan befolyásolhatja a kötés szilárdságát. Ez azt jelentheti, hogy a burkolat telepítését sátrakkal és/vagy fűtőtestekkel kell védeni, ha az nem klimatizált térben történik. Ha a burkolólapok telepítéskor a hőmérséklet a minimálisan előírt alá csökken, akkor a cementes habarcs nem tud kikeményedni, és a beépítés tartósan károsodik.
 • Fontolja meg a gyorsan kötő anyagok használatát. Mivel ezek gyorsabban érik el a végleges szilárdulást (ami némi hőfejlődéssel is jár), a telepítést kevésbé befolyásolják a hőmérséklet-ingadozások.
 • Legyen figyelemmel a keveréshez használt víz hőmérsékletére. Ha lehetséges, akkor szobahőmérsékletű vizet használjon a habarcskeveréshez.
 • Ha újra használja a keveréshez használt vödröket, akkor a keverés megkezdése előtt mindenképpen tisztítsa ki őket a régebbi anyagmaradványoktól. A cementalapú termékek keresztszennyeződése befolyásolhatja a termék kötési idejét és minőségét.
 • Legyen tisztában az aljzat hőmérsékletével. Ennek minimum 10-15 Celsius-fok között kell lennie. Ez különösen akkor kritikus fontosságú, ha a burkolatot a talajszint fölé vagy alá telepítik, mivel az aljzat hőmérséklete nagymértékben eltérhet a környezeti hőmérséklettől. Ha lehetséges, használjon hőmérőt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az aljzat elég “meleg” a burkolólapok beépítéséhez.
 • A habarcsport mindig a vízhez adja hozzá (az egyenletesebb keveredés elősegítéséhez), mielőtt alacsony fordulatszámú keverővel összedolgozza. Hagyja, hogy a termék az előírt ideig pihenjen, mielőtt újrakeveri vagy felhasználja.
 • Keverje össze a habarcsport az ajánlott vízmennyiséggel, ami megfelelően tiszta is legyen, ügyelve arra, hogy ne lépje túl az előírt maximum vízmennyiséget. Ne adjon több vizet a habarcshoz a maximálisan előírt mennyiségen felül, mert ez problémákat okozhat a kötés minőségével kapcsolatban.
 • A telepítés befejezése után kövesse figyelemmel hogy az új burkolat legalább 48-72 órán keresztül 20 Celsius-fok hőmérséklet környékén maradjon. Ez jelentheti sátrak felállítását vagy fűtőberendezések használatát a beépítési területen.
 • Hosszabb ideig tartó gyalogosforgalom elleni védelemre is szükség lehet. Ennek oka, hogy a hideg hőmérséklet meghosszabbíthatja a habarcs vagy fugázóanyag végleges megkötését.
legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik