Zöld építés zöld építőanyagokkal

  • Olvasási idő:4perc

Ahogy mindannyian egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy fenntarthatóbb módon kell élnünk, számos iparág átalakuló változáson megy keresztül, és a technológia, a folyamatok és az anyagok innovatív felhasználása révén a fenntarthatóság irányába mozdul el. Az egyik iparág, amely a zöld mozgalom élvonalához tartozik (kell hogy tartozzon), az az építőipar (zöld intézmény).


Kapcsolódó cikkek


A zöld építési technológiát olyan szerkezetek létrehozására használják, amelyek az épület teljes élettartama alatt környezetbarátok és erőforrás-hatékonyak. Ez ügyben két fő szempontot kell figyelembe venni: az energia, azaz a erőforrások és a édesvíz hatékony felhasználásával csökkenteni a környezetre gyakorolt általános hatást, valamint a hulladék, a környezetromlás és a környezetszennyezés csökkentésével a zöld építés felelősségteljes megközelítését és terjesztését.

A zöld építés hatékonyabb építési eljárások, technológiák és fenntartható anyagok alkalmazásával valósul meg. Ahogy a fejlesztők, az ingatlantulajdonosok és a kormányzati szervek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a költségmegtakarításra, a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra, a zöld és innovatív anyagok használatának növekedése tovább fog terjedni.

Példák a zöld és innovatív építőanyagokra

Az új gyártási eljárásokkal olyan anyagokat hoztak létre, mint a festék, a szigetelőanyagok és építőipari termékek, amelyek kevesebb illékony szerves vegyületet (VOC) bocsátanak ki. Ezek az anyagok gyártásuk során környezetbarátabbak, és egészségesebben működnek a kereskedelmi és lakóépületekben.

Más anyagok, például a fenntartható fapadló és az újrahasznosított anyagok használata csökkentheti a gyártásukhoz felhasznált energia mennyiségét, és könnyebben pótolhatóak, mert egyrészt újratermelődnek, másrészt pedig az élettartamuk jelentősen meghosszabbodik az újrafelhasználásnak, újrahasznosításnak köszönhetően.

Nézzünk meg néhány példát az innovatív, fenntartható termékekre, amelyeket manapság mind a lakó, mind a kereskedelmi épületekben használnak.

Cigarettacsikk felhasználásával készült tégla

A dohányzás káros az egészségre és a környezetre. A becslések szerint a cigarettacsikkek teszik ki az összes hulladék 18%-át. A kutatók megállapították, hogy a téglák égetéséhez szükséges energiamennyiséget (akár 35%-kal) csökkenti, ha a téglákhoz elhasznált csikkeket adnak. Ez azt jelenti, hogy a téglák előállítása olcsóbb és környezetbarátabb. Egy további előnye ezeknek a tégláknak hogy a jobban szigetelnek mint a hagyományos téglák.

Szuperfa

A tudósok felfedezték, hogy a fa nátrium-hidroxidot és nátrium-szulfitot tartalmazó oldatban való forralása a fa tömörítése előtt megerősíti a fában lévő molekulákat. Ezáltal sokkal tartósabbá és erősebbé válik, mint a természetes fa. Valójában a szuperfa elég erős ahhoz, hogy megállítson egy pisztolyból kilőtt lövedéket, de sokkal könnyebb, mint az azonos szilárdságú hasonló anyagok.

Bambusz padlóburkolat

A bambusz számos stílusban és színben kapható, és a hagyományos keményfa népszerű alternatívájává vált. Mivel a bambusz egy gyorsan növő fű, fenntartható erőforrásnak minősül. Ha padlóburkolatot akar telepíteni, akkor válasszon olyat ami bambuszból készült, hogy a padlóburkolata fenntartható módon termesztett és mérgező vegyi anyagoktól mentes legyen.

Juhgyapjú

Az üvegszálas szigetelés alternatívájaként használt természetes anyag, amely ugyanolyan jól szigetel, mint az üvegszálas, de az előállítása sokkal kevesebb energiát igényel. Ráadásul a juhgyapjú növelheti az energiahatékonyságot, és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik, amellett hogy ez is fenntartható anyag.

Vastartalmú adalékanyaggal dúsított cement

Ez a betonalternatíva acélport vagy más, vastartalmú anyagot használ, amely ipari folyamatokból marad vissza, és amely normális esetben a hulladéklerakóban végezné. A vashulladékot szén-dioxiddal kombinálva vaskarbonátot kapnak, amivel egy egyfajta cementalternatívát képeznek. Ezzel a cementtel egy hatékonyabb betont állíthatnak elő, hogy házalapokat, utakat, lépcsőket, kocsifelhajtókat és egyebeket alakítsanak ki belőle. A kutatók úgy vélik, hogy még a hagyományos betonnál is ellenállóbb lehet az időjárás viszontagságainak ez a fajta “feldúsított” cementel készült beton.

A jövőben az ipar szén-dioxid (CO2) kibocsátásának csökkentését célzó innovatív építőanyagok és technológiai eljárások használata tovább fog nőni. Az innovatív szemléletet szem előtt tartó vállalatok az építőanyagok teljesen új generációját fejlesztik ki, amelyek “okosabbak”, önfenntartóak, és sokkal környezetkímélőbbek. Ahhoz, hogy versenyképes maradjon a mai üzleti környezetben, naprakésznek kell maradnia ezekkel az anyaginnovációkkal kapcsolatban, mind az eredmény javítása, mind pedig a környezeti hatás csökkentése érdekében.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik