Burkolólapok kiválasztásához tippek

  • Olvasási idő:3perc

Új padlóburkolatot akar telepíteni otthonában, vagy csak felújítja a belső tereit ? Ez sok gondot okozhat, mert végtelen sok lehetőség van a burkolólapok terén, és a választás nehéz lehet. Íme pár tipp, amik alapján leszűkítheti a választást.


Kapcsolódó cikkek


A burkolólapok típusai

A kerámialapok tartósak és megfizethetőek, de hajlamosak a lepattanásra és a repedésre. Erősen ajánlott az 1. osztályba tartozó kerámialapokat választani, amelyek alkalmasak a nagyobb igénybevételre és hosszabb élettartamú.

A porcelán csempe nemcsak erősebb mint a kerámia, hanem karc és foltálló is. A könnyebb kivitelezés érdekében válasszon rektifikált porcelánlapokat, és használjon epoxi tartalmú csemperagasztót és fugázóhabarcsot a jó minőségű anyagok, és a szép megjelenés érdekében.

Burkolólapokból szinte végtelen a kínálat
Burkolólapokból szinte végtelen a kínálat

A kerámialapok erősek, tartósak, folt és nedvességállóak, és rengeteg fajta kivitelben kaphatók, mint például a kétszeresen rétegezett üvegezett csempék, amelyek kéttónusú színt tartalmaznak, emellett természetes anyagok, például homokkő, mészkő, márvány vagy travertin is kaphatók csempe formájában.

Merész megjelenésért válasszon cementlapokat, amelyek hagyományos mintákkal kaphatók, de mivel ezek porózus jellegűek, rendszeresen tömíteni kell őket.

Burkolólap méretének a kiválasztása

A burkolólapok méretének kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a telepítés során minimális legyen a vágási veszteség. Válasszon nagy méretű csempéket a nappaliba, az étkezőbe és a hálószobába. A kisebbek a konyhába és a fürdőszobába megfelelőek. Tartsa szem előtt, hogy a nagyméretű csempék kevesebb fugavonalat tartalmaznak, és a tágasság érzetét keltik.

Nagyobb formátumú lapokkal kevesebb munka van, de a fogadófelületnek hibátlannak kell lennie
Nagyobb formátumú lapokkal kevesebb munka van, de a fogadófelületnek hibátlannak kell lennie

A burkolólap felülete

A fényes felületű csempéknek vonzó csillogása van, amely sok fényt tükröz vissza, fényt ad, és tágas megjelenést kölcsönöz az otthonnak. Azonban a fényes felületű lapokat nem szabad olyan helyiségekben használni, mint a konyha vagy a fürdőszoba, mert hajlamosak arra, hogy nedves állapotban csúszósak legyenek.

A fényes felületű lapok jobban csúsznak ha víz éri őket
A fényes felületű lapok jobban csúsznak ha víz éri őket

A matt felületűek csúszásmentesek, nem tükröződnek, és nem látszanak meg rajtuk könnyen a foltok vagy a szennyeződések. Emellett a csúszásmentes csempék csökkentik az elcsúszás kockázatát az olyan nedvességgel terhelt területeken, mint a konyha és a fürdőszoba. A maximális biztonság érdekében válasszon olyan csempéket, amelyek a csúszásgátló értéke meghaladja a R10-es értéket ha ilyen területekre telepíti őket.

Tippek a burkolólapok kiviteléhez

A lapok többféle színben és mintázatban kapható. A digitális nyomtatási technológia fejlődésével a csempék képesek szimulálni a természetes anyagok, például a fa, a márvány és a különböző típusú természetes kövek megjelenését és tapintását. Két vagy több csempe kombinálásával érdekes mintázatot is létrehozhat.

Különböző kivitelű csempék
Különböző kivitelű csempék

Számítsa ki a mennyiségeket

Számítsa ki a burkolathoz szükséges lapok pontos mennyiségét, és ehhez adjon hozzá 10 százalék anyagveszteséget. A vágásnál, töréseknél, vagy repedések miatt ennyivel sajnos muszáj többet venni a lapokból.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....